Kemer 'Türkiye'deki Arkeolojik Kazı Sayısı Yeterli Değil' - Son Dakika
Güncel

Kemer 'Türkiye'deki Arkeolojik Kazı Sayısı Yeterli Değil'

Kemer \'Türkiye\'deki Arkeolojik Kazı Sayısı Yeterli Değil\'

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Melik Ayaz, 2015 yılında Türkiye'de yerli ve yabancı toplam 519 arkeolojik kazı gerçekleştirildiğini, bunun Türkiye için yeterli olmadığını söyledi.

12.11.2015 16:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Melik Ayaz, 2015 yılında Türkiye'de yerli ve yabancı toplam 519 arkeolojik kazı gerçekleştirildiğini, bunun Türkiye için yeterli olmadığını söyledi.

19'uncu Akdeniz Arkeolojisi Sempozyumu, 'Zaman, Mekan ve İnsan' temasıyla Antalya'nın Kemer İlçesi'nde başladı. Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırma Merkezi ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü'nün ortaklaşa düzenlediği sempozyum kapsamında Phaselis Nümizmatik Eserler Sergisi de açıldı. Sempozyumda, İtalya, Rusya, Romanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, İsrail, Danimarka ve İspanya'dan gelen akademisyenler ve yüksek lisans öğrencileri sunum yaptı.

Sempozyumun açılışında konuşan Kemer Kaymakamı Mustafa Cihad Feslihan, Kemer'deki kültürel değerlerin yadsınamayacağını belirterek, İdyros Antik Kenti'nin yüzeye çıkarılması ve turizme açılması gerektiğine dikkati çekti.

'KAZI ÇALIŞMALARINA 39 MİLYONLUK KATKI'

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Melik Ayaz ise Türkiye'nin tarih açısından önemli bir coğrafyada yer aldığını söyledi. 2015 yılı içinde Bakanlar Kurulu kararlarıyla Türkiye'de yerli ve yabancı toplam 519 arkeolojik kazı gerçekleştirildiğini vurgulayan Ayaz, bu sayının Türkiye için yeterli olmadığını kaydetti. Kazıdan çok koruma politikasına ağırlık verdiklerini, kazılan alanlarda koruma yapılmadığı takdirde eserlerin tahrip olduğunu anlatan Ayaz, "Bakanlığımız geçen sene kazı çalışmalarına yaklaşık 39 milyon lira katkı sağlamıştır. Ortaya çıkarılan eserlerin korunması için son 2 yılda 15 konservasyon ve restorasyon merkezi kuruldu. Türkiye'deki bilim adamlarının, kazıları koruma projelerine ağırlık vermesi gerekiyor" dedi.

'AMAÇ ESERLERİN İADESİNİ SAĞLAMAK'

Kazı çalışmalarını sadece karada değil, su altında da yaptıklarına işaret eden Ayaz, su altında yapılan bilimsel çalışmalarda büyük mesafe kat edildiğini anlattı. UNESCO dünya mirası listesini önemsediklerini vurgulayan Ayaz, en son Efes Antik Kenti ve Diyarbakır Surları ile 15 kültürel alanın bu listeye girdiğini söyledi. Yurtdışına kaçırılan tarihi eserler konusunda da çalışmalar yaptıklarını belirten Ayaz, "Bakanlığımızın en çok önemsediği konulardan biri budur. Amacımız, yasa dışı yollarla yurtdışına götürülen eserlerimizin iadesini sağlamak. Kaçak yollarla götürülen eserlerin geri iadesi mümkün değil. Ancak hakkında başlamış olan hukuk davası olan eserler ve müzelerde kaydı olup da yurtdışına götürülen eserlerin iadesi mümkün. Mevzuatın mağdur ülkeler lehine değiştirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Akdeniz Arkeolojisi Sempozyumu, 14 Kasım Cumartesi günü sona erecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kemer 'Türkiye'deki Arkeolojik Kazı Sayısı Yeterli Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement