Kendi Hücrelerinizle Gençleşin! - Son Dakika
Güncel

Kendi Hücrelerinizle Gençleşin!

Dr. Gülen Altun, hastanın kendi hücrelerinden elde edilen, zamanın etkilerini geriye çeviren Otolog Fibroblast Hücresel Tedavi yöntemi hakkında bilgiler verdi.

10.03.2015 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Otolog fibroblast hücre tedavisinin son dönemde estetik cerrahi ve dermatoloji alanında oldukça önem kazandığını sözlerine ekleyen Dr. Altun, kaza ve doğum sebebi ile yaşanan bazı doku kayıplarının da bu yöntemle tedavi edilebileceğini belirtti.

Otolog fibroblast hücre tedavisi son dönemde estetik cerrahi ve dermatoloji alanında oldukça önem kazanan uygulamalardan bir tanesidir. Dermal ve subkütanöz defektler örneğin kırışıklar, çatlaklar, akne skarları, yara izleri tedavilerinde otolog fibroblast kullanımı estetik cerrahlar için yeni bir pencere açmıştır.

Kaza ve doğum sebebi ile yaşanan bazı doku kayıpları bu yöntemle tedavi edilebilmektedir. Ayrıca kırışık tedavilerinde, yara ve cilt izlerinde de Fibrocell uygulaması yapılabilir.Kök hücre; oluşumundan itibaren vücuttaki tüm hücrelere dönüşebilen, kendilerini devamlı yenileyebilme kapasitesine sahip tüm hücrelerin kaynağı olan hücrelerdir. Organizmanın canlılığını sürdürmesinde en önemli kaynaktır. Kök hücreler olgunlaşma evrelerine göre farklı adlar alırlar. Dokularda yaralanma, hasar durumlarında sadece bulunduğu dokuya farklılaşarak tamir sağlayan dokunun küçük bir yüzdesi kadar kök hücreler bulunmaktadır. Kök hücreler başlangıçta sadece kemik iliği biopsisi ile elde edilebiliyordu. Son yıllarda yağ dokusunun kemik iliğinden daha yüksek oranda kök hücre içerdiği saptanmış ve kullanılmaya başlanmıştır; ancak yüksek volüm gerektiren enjeksiyonlar, cerrahi işlem gerektirmesi kullanımı kısıtlamıştır. Ayrıca enjekte edilen yağ dokusunun tutunması da tümüyle mümkün olamamaktadır. Fibrocell uygulamasında kulak arkasından deri biopsisi sonrasında üretilen fibroblast hücrelerinin dokuya enjeksiyonundan itibaren kollajen sentezi başlamaktadır. Enjekte edilen kültüre fibroblast hücreleri dokuda yenilenmesi gereken bölgelerde yenilenme işlemini başlatıyorlar.

Fibrocell Hangi Sorunların Tedavisinde Kullanılabilir?

Kapanmayan kronik yaralar
Akne veya su çiçeği sonrası oluşabilen çukurcuk şeklindeki izlerin tedavisinde
Yanık, travma, cerrahi sonrası oluşan oyukluk ve nedbe tedavisinde,
Dudakların dolgunlaştırılmasında,
Yüzdeki kırışıklıkların giderilmesinde

Uygulama nasıl yapılır?

Operasyon gerektirmeksizin bu teknik yüzdeki çevresel defektlerde kalıcı iyileşme gösteren, güvenilir şekilde kullanılan ve nerdeyse % 0 hipersensitif (allerjik) reaksiyon gösteren bir yöntemdir. Bu yöntem, özel bir kültür yöntemi ile otolog canlı fibroblast hücre hattı oluşturmak için hastanın kulak arkasından punch ile alınan küçük bir biyopsi gerektirir. Sayısal olarak çoğaltılan bu canlı otolog fibroblastlar hastanın direk olarak dermisine enjekte edilerek burada sürekli bir protein tamir sistemi oluştururlar. Son bulgular; cilt gençleştirmede 12 aydan 48 aya kadar ölçülebilir bir iyileşme olduğunu göstermektedir. Bu çalışmalardaki histolojik analizler fibroblast enjeksiyonunun kolajen artışını sağladığını ve bununla birlikte dermal kolajenin kalınlığını ve yoğunluğunu da artırdığını kanıtlamaktadır. Bu yöntem herhangi bir alerjik tepki vermez.

Fibrocell Uygulamasının Tedavisi Sürekli midir?

Hastaya bağlı olarak değişmekle birlikte ilk etkiler 2. enjeksiyondan sonra görülmeye başlar. İlk enjeksiyondan hemen sonra etkinin gözle görüldüğü hastalar da mevcuttur. Etki dereceli olarak 12 aya kadar artarak devam eder. İyileşme ve etki uzun sürelidir ve araştırmalar sonucu 4-5 yıl arasında değişmektedir.

Diğer yöntemlerden farkları nelerdir?
Dolgu enjeksiyonu ve fibroblast tedavisi iki farklı uygulamadır. Dolgu malzemeleri özellikle cilt kırışıklıklarında kısa vadede geçici bir dolgunluk sağlarken, otolog fibroblast enjeksiyonu bir tedavi yöntemi olarak cilt kırışıklıklarının yok edilmesinde etkili fakat dolgu malzemelerine nazaran daha uzun vadede etki gösteren bir yöntemdir. Otolog fibroblast hücre tedavisi uygulaması dolgu malzemeleri ile karıştırılmamal

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kendi Hücrelerinizle Gençleşin! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement