Kendirli Kilisesi'nin Tahrip Edildiği İddiası - Son Dakika
Yerel

Kendirli Kilisesi'nin Tahrip Edildiği İddiası

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, tarihi Kendirli Kilisesi'nin tahrip edildiği iddialarına ilişkin, "Eğer bu tahribatı biz yaptıysak ben yarın belediye başkanlığının önünde çıkacağım, Gaziantep halkından özür dileyeceğim ve istifa"...

07.02.2013 18:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, tarihi Kendirli Kilisesi'nin tahrip edildiği iddialarına ilişkin, "Eğer bu tahribatı biz yaptıysak ben yarın belediye başkanlığının önünde çıkacağım, Gaziantep halkından özür dileyeceğim ve istifa edeceğim" dedi.

Güzelbey, düzenlediği basın toplantısında, Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severloğlu'nun son zamanlarda söz konusu kiliseyle ile ilgili gazetelerde yer alan iddialarına yanıt verdi.

Kendilerine emanet edilen somut ve somut olmayan kültürel mirasın herhangi bir parçasının tahrip olması veya yok olmasının sadece Gaziantep için değil bütün dünya uluslarının mirası için kültürel bir yoksullaşma olduğunu vurgulayan Güzelbey, Kendirli Kilisesi'nin tarihi gelişimini slayt eşliğinde anlattı.

Kendirli Kilisesi'nin, "Antep Harbi" zamanından bomba izleri taşıdığını aktaran Güzelbey, yapının tarihsel bir başka öneminin ise 26 Ocak 1933 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün Gaziantep'i ziyaretinde, kilisenin, bugünkü Atatürk Caddesi'ne bakan balkonundan halkı selamlaması ve konuşma yapması olduğunu vurguladı.

Kilisenin daha sonra öğretmen okulu olarak da hizmet verdiğini bildiren Güzelbey, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Maalesef yapının üstüne bir betonarmayle kilise ortadan bölünmüş. Üstüne de depo ve bir takım ofisler yapılmıştır. Öğretmen okulu olarak hizmet vermiş olan bu yapı daha sonrada toplantı salonu olarak görevlendirilmiştir. Biz bu çerçevede Atatürk'ün Gazianteplilere hitap ettiği bir yer olan bu merkezde bir Atatürk Müzesi yapmayı bundan önce kararlaştırmıştık. Türkiye'de hiç olmayan bir animatik Atatürk robotunu Amerika'da yaptırdık. Şu anda getirdik, oradaki kilisenin sahnesinde yaptığımız bir balkona monte ettirdik."

-"İddialar doğru değil"-

Atatürk Müzesi'nin Türkiye'de ilk olacağını aktaran Güzelbey, bazı kesimlerin bunu istemediğini iddia etti.

Kilise'nin kaderine terk edildiğini ve Gaziantep'in eski Valisi Süleyman Kamçı zamanında buraya talip olduklarını aktaran Güzelbey, söz konusu alanın bir tarafına müze, diğer tarafına ise kültür merkezi yapacaklarını söyledi.

Yerel bir gazetede yer alan "Belediye burada tarihi mirası yok etti" iddialarına da cevap veren Güzelbey, şöyle devam etti:

"Ama önce bir söz verelim. Eğer bu tahribatı biz yaptıksak ben yarın belediye başkanlığının önünde çıkacağım, Gaziantep halkından özür dileyeceğim ve istifa edeceğim. (Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu'na hitaben) Ama sen de bir söz ver; belediye üzerinden ucuz kahramanlık yapma" dedi.

Bu arada basın toplantısına katılan yerel gazetenin sahibi Ökkeş Özekşi de gazetede yer alan haber hakkındaki iddiaları yanıtladı.

Muhabir: Zerin Özdilek/ Mehmet Güldaş

Yayıncı: Sevil Çelik - GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kendirli Kilisesi'nin Tahrip Edildiği İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement