Kent Bostanları Oluşturuluyor - Son Dakika
Yerel

Kent Bostanları Oluşturuluyor

Kent Bostanları Oluşturuluyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, mevsimlik işçi göçünün önüne geçmek ve organik tarımı teşvik etmek amacıyla ilk "Kent Bahçe ve Bostanı"nı oluşturdu.

19.07.2015 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, mevsimlik işçi göçünün önüne geçmek ve organik tarımı teşvik etmek amacıyla "Kent Bahçeleri Projesi" geliştirerek, kentin ilk bostanını oluşturdu.

Kayapınar'da Meyve Bahçeleri'nin hemen yanında 12 dönümlük bir alanda oluşturulan ilk kent bostanına, karpuz, kavun, fasulye, çilek ekildi. Ekimi ve bakımından kadınların sorumlu olduğu Kent Bahçeleri (Bostanları) Projesi'nin başarılı olması halinde bostanlar kentte yaygınlaştırılacak.

Kışanak Bostanda Çapa Yaptı

Bostanda yetiştirilecek karpuz, kavun, domates ve fasulye gibi sebze ve meyvelerin Bağlar Jiyan Kadın Semt Pazarı'nda satışa sunulması kararlaştırılırken, bostanın ilk çapasını Eş Başkan Gültan Kışanak, Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Fatma Arşiment, Kadın Politikaları Daire Başkanı Yüksel Acer, Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Necati Pirinççioğlu ve Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Samet Uçaman yaptı. Kışanak, çapalamanın ardından bostanda çalışan kadınlarla sohbet etti, incelemede bulundu.

Kent Yaşamının Doğadan Koparılmasına Karşı Çıkıyoruz

Çapanın ardından konuşan Eş Başkan Kışanak, Amed Seçim Beyannamesi'nde bulunan "Kent Bahçeleri Projesi" ile kenti doğadan koparmayan bir yaklaşımla kent yaşamını yeniden örmeyi hedeflediklerini belirtti. Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kentte yaşayabiliriz, daha iyi ulaşım hizmetleri, daha kaliteli eğitim hizmetleri alabilmek ya da kamusal alanlarda çalışabilmek için kent yaşamı artık kaçınılmaz. Fakat kent yaşamını doğadan koparmak, üretimden koparmak, kentleri gerçektende beton yığını haline dönüştürdü. Ayrıca insanlar artık fikir, düşünce, duygu olarak da doğadan uzaklaşıyorlar. Doğanın ne kadar kıymetli bir şey olduğu, üretimin ne kadar önemli olduğu, insan yaşamının doğadan ayrı olarak düşünülemeyeceği unutularak sanal, tamamen binalar içerisinde hapsolmuş bir yaşamı sunuyorlar. Aslında bizim bu çalışmamızın, kapitalist modernitenin kentlerdeki her karış toprağa bir bina, bir AVM yapma yaklaşımının gerçekten de bir süre sonra kentlerde artık insanları boğan, yaşanamaz hale getiren bir durum ortaya çıkardığını hepimiz biliyoruz. Biz kentlerimizi de doğayla, üretimle, ekolojiyle iç içe bir kent olarak geliştirmek istiyoruz."

Mevsimlik Tarım İşçiliğini Durdurmak İstiyoruz

Kent merkezinde bahçe ve bostanlarda ekolojik üretim yaparak, ekolojik bir yaşamın mümkün olduğunu göstermek ve ekolojik tarıma katkı sunmak istedikleri söyleyen Kışanak, şöyle konuştu: "Şehirde gerçekten de üretime ulaşım şansı kalmayan ciddi bir istihdam sorunu var. İnsanlar yoklukla yoksullukla karşı karşıyalar. Köylerin yakılıp yıkılması bir anda köydeki nüfusun şehirlere akın etmesiyle birlikte aslında bilgisi, becerisi, yeteneği olan üretim yapabilen insanların üretime dahil olamaz hale gelmeleri ciddi bir sıkıntıydı. Şehirlere akan bu nüfus aynı zamanda şehirlerde bir üretim imkanı ve geçim imkanı bulamadığı için mevsimlik tarım işçisi olarak Türkiye'nin batısına gidiyor. Bunun da ne kadar trajik sonuçları olduğunu biliyoruz. O nedenle biz bu Kent Bahçeleri'nde kentte üretim yapılan bostan alanlarında, mevsimlik tarım işçiliğini durduracak çalışmalar yapmak istiyoruz."

Kentin İlk Bostanı

Kent Bahçeleri'ni önemsediklerini ve bu çalışmayı çoğaltacaklarını ifade eden Kışanak, Kayapınar'daki Kent Bahçeleri'ni ilk etapta 12 dönüm olarak oluşturduklarını, 4 ailenin bostandan faydalandığını, ilerde toplam 200 dönümlük ayrı ayrı yerlerle bostanlar oluşturulacağını, böylece mevsimlik tarım işçiliğinin önlenmesinin hedeflendiğini açıkladı. Kışanak, söz konusu çalışmanın bir başka faydasının ise şehirde yaşayan insanların hızlı ve aracısız bir şekilde sebze meyve alabilmesi olduğunu kaydetti. Eş Başkan Kışanak, "Burada 12 dönümlük bir yeşil alan üzerinde 4 ailemiz kendi emeğiyle, kendi çabasıyla üretim yapmaya başladılar. Belediyemiz bu konuda teknik ve zirai destek veriyor. Kayapınar Belediyemiz ve Büyükşehir Belediyemizin çalışanları da, buradaki 4 ailemizle birlikte bu çalışmaları yürütüyorlar. Bu bir örnektir. Buradan ortaya çıkaracağımız başarıyla biz Diyarbakır'ın genelinde çok sayıda bostan, kent bahçesi ekmek istiyoruz. Hem kenti doğayla iç içe, ekolojik yaşamla iç içe bir kent haline getirmek, hem mevsimlik işçi göçünü durdurarak insanlarımızın doğdukları yerde doyabilecekleri imkanları yaratmak hem de kentte taze sebze meyve ihtiyacını karşılamak için bu çalışmaları teşvik edip geliştireceğiz." dedi.

Arşimet: Büyükşehir ve Gültan Başkan Öncülük Etti

Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Fatma Arşimet ise, bostanın bölge için çok önemli olduğunu belirterek, "Buradaki insanların Batı'ya gidip orada o sefaleti çekmemesi adına bu tür imkanları değerlendirmek gerçekten önemli. Bir diğer boyutuyla da kadının toprakla buluşmasıdır. Kadınla toprağın ortak paydaları çok fazladır. Ondan kaynaklı en çok da sevindirici olan özümüze geri dönüş yapabilmek. Çünkü biliyorsunuz ilk tarımı başlatan da kadın olmuştur, üretimi yapan kadın olmuştur. Kadın için böyle çalışmalar yapmamız çok sevindirici. Özellikle bu konuda Büyükşehir Belediyemize, Gültan Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu konudaki öncülüğü onlar yaptı. Biz de birlikte bu işin yürütücüsü olmak istedik. Böyle güzel projelerin daha fazla yaygınlaşması daha da çoğalması için biz yerel yönetimler olarak elimizden geleni yapacağız" dedi.

Çalışmaları denetledi

Çabalama ve açıklamanın ardından Kışanak ve beraberindekiler, bostanın yanında bulunan Meyve Bahçesi'nde inlemelerde bulunarak, Park ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Samet Uçaman'dan bilgi aldı. Mahabad Bulvarı'nda peyzaj çalışması yapan işçilerin çalışmalarını denetleyen Kışanak, daha sonra Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne (DİŞTİ) geçerek, Güneş Enerjisi Santrali (GES) panellerinin kurulacağı yerleri gezdi ve konuyla ilgili Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç'ten bilgi aldı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Kent Bostanları Oluşturuluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement