Kent Dinamiklerinden Eşbaşkanlara Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Kent Dinamiklerinden Eşbaşkanlara Ziyaret

Seçimlerin ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'ya tebrik ziyaretleri devam ediyor.

19.04.2014 15:59  Güncelleme: 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Seçimlerin ardından Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'ya tebrik ziyaretleri devam ediyor. DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal ve yönetim kurulu üyeleri ile DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu ve oda başkanları Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'yı ziyaret ederek yeni görevlerinde başarı dileklerinde bulundular.

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, DİSİAD'ın önemli işlere imza atmış bir kurum olduğunu ve bundan sonraki çözüm aşamasında da en yakın partnerlerden biri olacağına inandıklarını söyledi. Kentle ilgili ekonomik, sosyal, kırsal kalkınma, valilik bünyesindeki çalışmalara kadar deneyim ve tecrübelerden faydalanmak istediklerini söyleyen Anlı, bu alanlarda çalışanlarla üretilen tecrübeyi halkın hizmetine sunacaklarını belirterek, "Siz de içinde olduğunuz için daha yakından biliyorsunuz. Problemli başlıklarımız var ama bunları çözebileceğimize olan inancımız da var. Elbette ki sorunlarımız, sıkıntılarımız var ama geçmiş döneme bakınca o sıkıntılı dönemden bu güne geldiysek bundan sonra daha iyi noktaya gidebiliriz" diye konuştu.

Diyarbakır'ı kıpırdatmak lazım

Seçimlerin ardından kendilerinde rehavet yerine yeni bir heyecan, yeni bir atılım ruhu olduğunu ifade eden Anlı, kentte de bu beklentinin olduğunu bildirerek şöyle konuştu: "İstediğiniz kadar siz bir dünya görüşüne sahip olun bulunduğunuz şehir sizinle paylaşmıyorsa boşa kürek çekmişsiniz demektir. Dolayısıyla sosyal analizleri iyi yapmak lazım ve sondajlardan elde edilen veriler üzerinden yeni ve kısa vadeli projeler çıkarmak lazım. Diyarbakır kabuğunu yırtma arayışı içerisinde ama ağır bir taş kolay kolay yerinden kıpırdamıyor. Kıpırdatmak lazım, kıpırdadıktan sonra inanıyorum doğal bir hizmet kazanacak."

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak; 15 yıllık yerel yönetim deneyiminin muazzam bir birikim olduğuna dikkat çekerek, "Bu 15 yıl yolunu tamamladı ve şimdi yeni bir dönem başlamalı. Bu konuda bu kenttin hak ettiği yere gelmesi konusunda yerel yönetimler olarak üzerimize düşeni yapma gayreti ve çabası içerisinde olacağız ve sizlerin de bu çalışmanın en önemli bileşeni olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi. "Her zaman birlikte çalışmaya, birlikte yürütmeye, bu kentin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik her türlü çalışmada birlikte olmayı arzulayacağız" dedi. "Diyarbakır için 5 yıllık kalkınma planı yapmamız lazım" diyen Kışanak, yerel yönetimler olarak idari yapılanmalarını birkaç ay içerisinde tamamlayacaklarını yerel ekonomiyi güçlendirme daire başkanlığı ve ilgili şube müdürlerini kurmayı hedeflediklerini belirtti. "Sonbaharda Diyarbakır'ın kalkınma planını çıkaralım" diyen Kışanak, "Önümüze hedef koymalı ve bu hedefe ulaşmak için görev bölümü yapmalıyız" dedi.

Güçlü bir kalkınma yerinden yönetimle mümkün

Bu kentin dinamiklerinin kendisi ile ilgili karar verme imkanına sahip olması gerektiğine dikkat çeken Kışanak, şunları söyledi:

"Artık dünyada demokrasi böyle. Yerel ve yerinden yönetim olmadığı sürece katı merkeziyetçi anlayışıyla doğru planlama yapma, ihtiyaçları doğru karşılamak ve etkin sonuçlar elde etmek mümkün olmuyor. Bu sadece Türkiye'ye özgü bir kusur değildir. Katı merkeziyetçi sistemin kendisinin ürettiği bir sorun ve şimdi dünya bunu tartışıyor, ortadan nasıl kaldırabiliriz bunun tedbirlerini alıyorlar."

Avrupa'nın yerel yerinden özerk yönetimler konusunu yıllar önce keşfettiğini ve bunun bir şartını da oluşturduğunu anımsatan Kışanak, "Yerel yerinden özerk yönetim olmadığı sürece ne demokratik bir yönetimi hayata geçirmek ne de güçlü bir kalkınma yapmak mümkündür" diye konuştu. Kışanak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerel yerinden özerk yönetimin tabi ki siyasi alanı var ama en başta ekonomik özerkliktir. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartındaki ekonomi başlığı ile mali başlığı ile ilgili ikili güncellenmelerin kaldırılması konusunda biz bu kentin iş çevreleriyle birlikte hareket etmek istiyoruz. Sizler de bu konuda bir çalışma yaparsanız Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nda mali özerklikle ilgili Türkiye'nin çekince koyduğunu göreceksiniz. Bu planlama ile ilgili, kaynak aktarmayla ilgili ve yerelin kendi kaynaklarını kullanmayla ilgili tüm başlıkların çekincesi var. Diyarbakır böyle bir çıkışta yapabilir. Çünkü, özerklik hep siyasi konular üzerinden tartışıldı ve siyasi konular üzerinden tartışıldığı için de hep bir gelirim oluyor. Kürtler özerk mi oldu? Kürtlerde insanca yaşamak istiyor, hepsi bu kadar."

Misyonları farklı olsa da sonuç olarak aynı yerde buluştuklarını belirten Burç Baysal yerel yönetimlerin güçlenmesi konusunda çok ses çıkaran bir topluluk olduklarını söyledi. Baysal, sadece DİSİAD değil, bütün iş adamlarının örgütlenmeleri, bu anlamdaki tepkilerini çekinmeden merkezi hükümete iletebilme olgunluğu içerisinde olduğunu belirtti.

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu da yeni oda başkanlarını eşbaşkanlarla tanıştırarak, kentin çıkarları doğrultusunda yerel yönetimlerle birlikte hareket edeceklerini ve desteklerini sunacaklarını söyledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kent Dinamiklerinden Eşbaşkanlara Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement