Kent Konseyinden Yeni OSB'ye Vize Çıkmadı - Son Dakika
Ekonomi

Kent Konseyinden Yeni OSB'ye Vize Çıkmadı

Kent Konseyinden Yeni OSB\'ye Vize Çıkmadı

Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda, Badırga'ya kurulmak istenen yeni organize sanayi bölgesi tartışıldı.

31.01.2015 12:17  Güncelleme: 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda, Badırga'ya kurulmak istenen yeni organize sanayi bölgesi tartışıldı. Sivil toplum kuruluşları, tarım alalarına yeni OSB kurmak yerine mevcut olanların doldurulmasını istedi.

Merinos AKKM Başkanlık Salonu'nda düzenlenen 'Bursa Konuşuyor-Yeni Sanayi Bölgeleri' toplantısına sanayiciler, meslek, ticaret ve sanayi odaları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. BKK Başkanı Semih Pala, büyüyen, gelişen, istihdam sağlayan bir ülke hayal ettiklerini, bunu yanında belirli dengelerin de korunması gerektiğini söyledi. Bursa'nın tarımı, sanayii, tarihi, turizmi aynı anda bünyesinde barındıran nadir şehirlerden olduğunu ifade eden Pala, sanayicinin de önündeki engellerin kaldırılarak büyümek istediğine dikkat çekti. İstihdamın yüzde 87'sini özel sektörün yaptığını, her sene 1 milyon insana da yeni iş alanlarının açılması gerektiğini dile getiren Pala, şunları söyledi:

"İş adamlarımız büyümek istiyor. Yeni alanların oluşturulmasını haklı olarak talep ediyorlar. Elbette her türlü dengeyi korumalı, doğru adımlar atılmalıdır. Toplantıdan çıkan kararlar ilgili yerlere aktarılacak. En doğru kararın çıkması için hepimiz katkı sağlayacağız. İş dünyası Badırga'daki bölgede yeni sanayi bölgesi için teklifte bulunmuş. Yaklaşık 13 milyon metrekarelik alan için teklif geliştirilmiş. Teklif, Ticaret ve Sanayi İl Müdürlüğü'nce bakanlığa iletilmiş. Süreç başlamış. Bu tür çalışmalarda Bursalıların da yer alması için toplantıyı düzenledik. Ayrıca 1/100 binlik çevre planı yeni çıktı. Plan üzerinde BKK de yoğun çalışmalar yaptı. 6 aylık çalıştay sonucunda 600 kişinin oybirliğiyle 54 maddelik prensip ortaya konuldu. Bunları ilgililere ilettik. Konsey ve Büyükşehir süreçlerinin sonunda plan ortaya çıktı ve 2030 yılı Bursa'sı için vizyon oluşturuldu. Belediye meclisinde onaylanmasından sonra yeni yapılması istenen yerler daha sonra görüşülmeli" dedi.

Yeni sanayi bölgelerinin açılmasıyla ilgili kararların Ankara'dan değil, Bursa'dan alınması gerektiğini vurgulayan Pala, yer seçimlerinin de doğru yapılmasını tavsiye etti. Bursa'daki 25 sanayi bölgesinin birçoğunda boş alanlar olduğunu söyleyen Pala, "Toplam 15 milyon metrekareyi bulan planlanmış boş alanlar değerlendirilmeli. Önce bu alanlar doldurulmalı. Boş sanayi alanları niye dolmuyor? Sanayi arsalarının yıllarca boş tutulmasına karşıyım. Bir iki sene içerisinde işletmeye sokulmayan araziler için uygulama çıkartılmalı. Bu tür durumlar Bursa'nın ve Türkiye'nin önünü tıkıyor. Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde de bile boş binalar var" diye konuştu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı Remzi Topuk, toplantıyı düzenleyen BKK'ye ve BKK Başkanı Semih Pala'ya teşekkür etti. Bursa'nın yüksek teknoloji sanayi bölgesine ihtiyacı olduğunu, BTSO'nun sanayi bölgesi belirleme yetkisi bulunmadığını hatırlattı. Ancak öneride de bulunduklarını aktaran Topuk, BTSO 18 sektör çalıştayında öne çıkan iki konudan birisinin yeni organize sanayi bölgesi ihtiyacı olduğunu anlattı. Çevre hususunda iş adamlarının da hassas olduğunu söyleyen Topuk, "OSB'lerde boş araziler olduğunu, bu arazilerin iş adamlarının ilgisini çekmediğini biliyoruz. Fabrikaların bulunduğu bölgeleri sanayi alanı olarak değerlendirmiyoruz. Alt yapısı olmayan, enerjisi yetersiz, koruma bandı olmayan ve buna benzer eksiklileri bulunan yerleri sanayi bölgesi saymıyoruz. 2018'den itibaren organize sanayi bölgesi dışında kalan firmalar AB ülkelerine ihracat yapamayacak. Bu konuları daha önceden düşünmeliydik. Bursa için hep beraber çalışmalıyız. Sadece tarımla, turizmle, çevreyle olmaz. Hepsiyle birlikte olur" diye konuştu.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hüseyin Durmaz, Bursa Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgi verdi. Bursa OSB'nin yüzde 97'sinin dolu olduğunu aktaran Durmaz, kalan kısmın da sanayicinin arsası olduğunu açıkladı. Tarım arazisi üzerine yatırım yapmadan sanayinin büyütülmesi gerektiğini söyleyen Durmaz, "Nüfus sürekli artıyor. Gıdayı, temizliği her zaman düşünüyoruz. Ama ekmeğimizin de savaşını vermeliyiz. Devlet, hepimizin vergisiyle toplanan 5 milyar avroyla hızlı tren alacak. Bu para yabancıya gitsin de bizde niye kalmasın? Önümüzdeki 50 yılı planlamalıyız. Varlıklı devletin, varlıklı insanların olduğu yerde iyi şeyler yapma taraftarıyım" diye konuştu.

Organize Sanayi Bölgeleri üst yönetim kurulu üyesi Selim Yedikardeş, 13 organize sanayi bölgesinde 12 milyar dolar ihracat yapıldığını, 187 bin 500 kişinin de istihdam edildiğini hatırlattı. Yerleşim alanlarındaki kentsel dönüşüm gibi sanayi alanlarında da kentsel dönüşümün düşünülmesi gerektiğini anlatan Yedikardeş, sanayiin planlanmasıyla insan hayatının da kolaylaşacağına dikkat çekti. Ulaşımda sanayicilerin sıkıntı yaşadığını söyleyen Yedikardeş, Bursa'da sanayi, tarım ve turizmin aynı anda gelişmesi gerektiğini belirtti.

Barakfakih Sanayi Bölgesi Başkanı Arif Demirören, hem sanayii geliştirmek, hem de tarımı sürdürmek zorunda olduklarını dile getirdi. Demirören, arazilerin miras kanunundaki eksiklikler sebebiyle toplulaştıramadıklarını aktardı. Projenin kendisini heyecanlandırdığını söyleyen Demirören, sanayi bölgelerinin bir türlü ıslah edilemediğini vurguladı. Planlaması yapılmış, çevreyle barışık, binaları akıllı olan, iç arıtma tesisleri tamamlanmış yerlerin kimseye zararı olmayacağını anlatan Demirören, birlik ve beraberlik içerisinde çare bulunmasını istedi.

BTSO İş Geliştirme ve Ar-Ge Müdürü Dr. Alper Tan, yeni kurulması planlanan yüksek teknoloji organize sanayi bölgesiyle alakalı ekonomik açıdan değerlendirmesini anlattı. 2023 hedeflerine ancak sanayiin gelişmesiyle ulaşılabileceğini aktaran Tan, katma değerli üretim yapılabilmesi için de daha geniş araziye sahip sanayi bölgelerine ihtiyaç duyulacağını söyledi. Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde 300 firmanın 5.5 milyar dolar ihracat yaptığını, 46 bin kişinin istihdam edildiğini dile getiren Tan, ileri teknoloji sanayi bölgesini de Bursa'nın sahip tecrübesiyle planladıklarını aktardı. Tan, bölgenin yüksek ve teknolojik ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü olabileceğini vurguladı.

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, sanayi bölgesi olarak düşünülen yerde 5 köyün bulunduğunu, önemli tarım arazilerini kapsadığını açıkladı. Boş sanayi arsaları değerlendirilmeden buraların ele alınmasını eleştiren Karaca, sanayie her zaman ihtiyaç duyulduğunu, ancak tabiata zarar vermemek gerektiğini dile getirdi. Çıkan söylentiler yüzünden emlakçilerin bölgeye akın ettiğine belirten Karaca, bölge insanının boş durmadığını, üretim yaptığını aktardı.

Çalı Sanayi Bölgesi Derneği Başkanı Halil İbrahim Kuzucu, sanayi bölgesi hakkında bilgi vererek 8500 kişinin istihdam edildiği bölgenin de geliştirilmesi için yöneticilerin çare üretmesini istedi.

Akçalar Islah Sanayi Bölgesi adına konuşan Fahrettin Beşli, ıslah sanayi bölgeleri hakkında bilgi verdi.

Sanayici Tuncer Yavuz, büyümek isteyen bir kurum olduklarını, mevcut yerlerin kendilerine yetmediğini, bu yüzden kendilerine yakışır bir yer istediklerini ifade etti.

Sanayici Kamil Burak Özaltalmaz, düşünülen projenin 30-40 yıl iş dünyasını sürükleyeceğini belirterek, projeyi desteklediğini dile getirdi.

Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi yönetim kurulu üyesi Cemil Kuzukıran, 1/100 binlik çevre planına göre Bursa'nın yeni sanayi ve konut alanına ihtiyaç duyulmadığını hatırlatarak, yeni düşünülen alanın sanayi bölgesi olması halinde büyük emeklerle yapılan çalışmaların boşa gideceğini vurguladı.

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ertuğrul Aksoy, söz konusu arazinin bir teklif olduğunu, ortada henüz bir şey olmadığını açıkladı. Kanunların çevreye, toprağa saldırı olarak geri döndüğünü ileri süren Aksoy, yaşanan sıkıntıların merkezinde çevre düzeni planlarının delinmesinin yattığını savundu. Aksoy, sürdürülebilir bir toprak yönetimine ihtiyaç duyulduğunu, gün geçtikçe sanayi bölgeleri adına elverişli tarım arazilerinin eridiğini söyledi.

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Ali Çelik, sanayiye karşı olmadıklarını, tarım arazileri yerine mevcut boş sanayi alanlarının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Doğader adına konuşan Caner Gökbayrak, tarım alanlarının yok edilerek yeni sanayi alanı oluşturulmak istediğini, bu talebin doğru olmadığını açıkladı.

Ekoder adına konuşan Arca Atay, alanın tarım arazisi olduğunu hatırlatarak, sanayileşmeye değil tarım arazilerinin sanayileştirilmesine karşı olduklarını ifade etti.

Harita Mühendisi Emre Karagöz, tarım arazisinin sanayi bölgesine dönüştürülmesine karşı olduğunu, koruma altında olan toprakların sanayi için düşünülmesinin de yanlış olduğunu dile getirdi.

Karacabey Kent Konseyi Başkanı Mahmut Çayır, Karacabey bölgesi hakkında bilgi vererek, bölgeye ve Bursa'ya faydalı bir karar alınmasını istedi.

Nilüfer Belediyesi Başkanvekili Pelin Sevgi, olaya çevreci bakış açısıyla yaklaştıklarını, birçok sanayi bölgesi varken yeni alanların oluşturulmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.

Nilüfer Kent Konseyi adına konuşan Şazi Çavuşoğlu, çevreye ve doğaya sahip çıkılmasını, kararların Ankara'dan değil, Bursa'dan alınmasını savunduklarını belirtti.

Yüksek Çevre Mühendisi Erhan Akkuş, sanayi alanları düşünülürken çevreye zarar veren atıkların bertaraf edilmesinin de dikkate alınmasını istedi.

BKK Çevre Çalışma Grubu Temsilcisi Ayhan Sarıbıyık, taş ve mermer ocaklarının su kaynaklarına ve dağ köylerine verdiğin zararları anlattı.

YENİ OSB'YE VİZE ÇIKMADI

Toplantı sonunda açıklama yapan BKK Başkanı Semih Pala, "Bursa Kent Konseyi toplantısından 'Yeni OSB"ye vize çıkmamıştır. Sanayici ve yatırımcıların yer istekleri var. 25 sanayi bölgesinde 15 milyon metrekare alanın nasıl dolacağı belirlenmeden yeni OSB açılmasının gereksiz olduğu kanaati oluşmuştur. Öncelikle 1/100 bin ölçekli çevre planı meclisten acilen geçirilmeli ve gerçekten yatırım yapmak isteyen sanayicilerin listesi çıkarılmalıdır" dedi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kent Konseyinden Yeni OSB'ye Vize Çıkmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement