Kent Müzesi Kapılarını İlk Etkinliğe Açtı - Son Dakika
Yerel

Kent Müzesi Kapılarını İlk Etkinliğe Açtı

Kent Müzesi Kapılarını İlk Etkinliğe Açtı

Turgutlu Belediyesi’nin yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğü Turgutlu Kent Müzesi, Müzeler Haftası nedeniyle gerçekleştirilen etkinliğe kapılarını açtı.

19.05.2016 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Turgutlu Belediyesi'nin yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğü Turgutlu Kent Müzesi, Müzeler Haftası nedeniyle gerçekleştirilen etkinliğe kapılarını açtı.

Turgutlu Belediyesi ile Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinliğe Kaymakam Uğur Turan, Belediye Başkanı Turgay Şirin, Belediye Başkan Yardımcısı Çetin Akın, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ölmez, Manisa Müzesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışanları katıldı. Müzeler Haftası kutlama etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Turgay Şirin, "Turgutlu Kent Müzesi ile ilgili çalışmalara daha başlamadan bu kurumun hayata geçirilmesiyle çok önemli bir boşluğu dolduracağını düşünüyorduk ki; şuan gerçekleştirilmekte olan etkinlik de doğrudan bizim düşüncelerimizle uyumlu bir konuyu ele alıyor. Turgutlu, hepimizin bildiği gibi işgalin nihayetinde Yunan Ordusu tarafından çıkarılan yangın neticesinde neredeyse yanmış; yok olmuş; Cumhuriyetle birlikte yeniden ayağa kalkmış bir şehir. Bu yangın maddi kültürün, evlerin, dükkanların, ibadethanelerin yanı sıra ve belki bunlardan daha da acısı şehrin maddi olmayan kültürünü, şehirlilerin hafızasını da neredeyse yok etmiş. Dolayısıyla Turgutlu'nun tarihi ile ilgili yeterince bilgimiz olmadığı gibi, yoğun göçlerin de ciddi etkisiyle kentlilik bilinci de, hemşerilerimizde şehri sahiplenme içgüdüsü de yeteri kadar oluşabilmiş değil. Turgutlu Kent Müzesi'nin bu anlamda bir itici güç olacağına, müze merkezli yürütülecek araştırma çalışmalarıyla hem tarihin karanlıktan kurtulacağına, hem de şehir kültürüne sahip çıkma anlamında bir duyarlılık oluşacağına inanıyoruz. Müze projemize desteklerinden dolayı Zafer Kalkınma Ajansı'na da bir kez daha teşekkür ediyorum." diyerek Manisa Müzesi ve Turgutlu Kent Müzesi çalışanlarının haftasını kutladı.

"KENT KÜLTÜRÜNÜN YAŞATILDIĞI KURUMLAR"

Açılış konuşmasının ardından 'Kent Müzeleri ve Kent Kültürü' başlıklı söyleşisini sunan Turgutlu Kent Müzesi Kurucu Danışmanı Prof. Dr. Engin Berber, kent müzelerinin Batılı ülkelerde 2. Dünya Savaşı sonrasında kurulmaya başladığını belirterek, "Bu müzeler barış odaklı merkezler olmuştur. 90'lı yıllardan itibaren ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan Kent Müzeleri, kentlerin hafızasının bir araya getirildiği, korunduğu, saklandığı ve kent kültürünün sonraki kuşaklara da iletildiği kurumlar haline gelmişlerdir. Turgutlu Kent Müzesi, bu anlamda hem söylediklerimizi gerçekleştirecek hem de alanında çok özgün bir örnek olacak. Müze ile ilgili çalışmalar henüz tamamlanmadan restorasyon çalışmaları büyük ölçüde nihayete eren müzemizin etkinlik salonunda bu söyleşiyi yapmak bizler için ayrıca gurur verici" şeklinde konuştu. Programın sonunda söz alan Kaymakam Uğur Turan da, "Bugün artık her alanda olduğu gibi, şehirlerin de markalaşmaya ihtiyacı bulunuyor. Kent Müzeleri de şehirlerin özgün değerlerini ortaya koyarak markalaşma sürecine katkı sağlamaktadırlar. Bu açıdan Turgutlu Kent Müzesi'ni çok önemsiyoruz. Çalışmalarda emeği geçen Belediye Başkanımız Turgay Bey başta olmak üzere tüm ekibini gönülden tebrik ediyorum" dedi. Söyleşi ve konuşmaların ardından tarihi Üzümcü Konağı'nda devam etmekte olan restorasyon çalışmaları incelenerek konuklara müzenin anlatım planı hakkında bilgi verildi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kent Müzesi Kapılarını İlk Etkinliğe Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement