Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı - Son Dakika
Güncel

Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Geçmişte hem yeterli imarlı alanının olmayışı hem de merkezi yerlere yönelik aşırı talepten dolayı yüksek bina ihtiyacı makul görülebilirdi.

11.04.2016 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Geçmişte hem yeterli imarlı alanının olmayışı hem de merkezi yerlere yönelik aşırı talepten dolayı yüksek bina ihtiyacı makul görülebilirdi. Artık dikey yapılaşmadan yatay yapılaşmaya geçmemizin zamanı gelmiştir. Mesela Kanal İstanbul'un çevresinde, ben arkadaşlarıma da söyledim, 'Kesinlikle dikey mimariye müsaade edilmemelidir." dedi.

Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda konuşan Erdoğan, artık refah seviyesinin artmasına paralel olarak insanların şehirlerden beklentilerin giderek değiştiğini ifade etti.

Erdoğan, "İşte 20 yıl önce sadece başını sokacak bir eve razı olan vatandaşımız işte bugün bu dediğim tüm imkanlardan istifade etmeyi bekliyor. Okul, sosyal tesis, çok daha yüksek standartların arayışı içerisinde olan adımlar bunlar. Bunların da süratle yapımı gerekiyor." diyerek, gerek yeni geliştirilen projelerin, gerekse kentsel dönüşümle ortaya çıkan hayat alanlarının her şeyden önce insan odaklı olması gerektiğini söyledi.

Geçmişte hem yeterli imarlı alanın olmayışı hem de merkezi yerlere yönelik aşırı talepten dolayı yüksek bina ihtiyacının makul görülebileceğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Artık dikey yapılaşmadan yatay yapılaşmaya geçmemizin zamanı gelmiştir. Mesela Kanal İstanbul'un çevresinde ben arkadaşlarıma da söyledim, 'Kesinlikle dikey mimariye Kanal İstanbul'un çevresinde müsaade edilmemelidir' diyorum. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanım da burada, bunu ben Ulaştırma Bakanım ile de ayrıca konuştum ki o Kanal İstanbul'a ayrı bir hava, ayrı bir güzellik katacaktır diye düşünüyorum. Ankara'da, İstanbul'da, hatta diğer şehirlerimizde bu istikamette atılması gerekli adımları görüyorum. Şehir merkezlerinden onlarca kilometre uzakta oldukça da geniş, boş alanların ortasında 30 katlı, 40 katlı binalar yükseliyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil."

"Akıllı şehir yüksek bina demek değildir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehirden bu kadar uzağa gidildiğinde insanların toprakla, yeşille, çevreyle daha yakın ilişki içinde olması gerektiğini anlatarak, buna imkan da olduğunu vurguladı.

"Akıllı şehir herhalde yüksek bina demek değildir. Diğer taraftan yeni şehircilik projelerinde yaya öncelikli planlamalar yapılması gerektiğini düşünüyorum." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şu andaki şehir merkezlerimiz binaların ve araçların öylesine istilasına uğramış bulunuyor ki adeta insana yer kalmamış vaziyette. Böyle bir durum var. Kimi zaman kaldırımlar gibi yayaların kullanımına tahsis edilen alanların dahi otobüsler tarafından işgal edildiğini görüyoruz. Böyle şey olur mu? Yayaya, yaya kaldırımında ayrılan yer yok. Aslolan ne? Aslolan insan. İnsana imkan hazırlayacağız. Yaya yollarıyla, bisiklet yollarıyla... Mesela bir örnek, İstanbulumuzun bisiklet yolları adeta yok, sıfır. Mesela Konya öyle değil. Konya'nın bisiklet yolları gayet başarılı, var."

Erdoğan, engelli dostu dizaynıyla, insan öncelikli şehirler inşa etmenin çabası içerisinde olunması gerektiğini aktararak, "Engelli dostu şehirler kurmakta ne yazık ki geriyiz. Bunu da kabul etmemiz lazım. Bunun da adımlarını atmamız lazım." ifadelerini kullandı.

"Şehirleri yenilerken, tarihe de sahip çıkmalıyız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şehirleri yenilerken, akıllandırırken, tarihe de sıkı sıkıya sahip çıkılması isteyerek, özellikle kadim şehirlerin, İstanbul, Ankara, Bursa, Gaziantep gibi şehirlerin korunması gerektiğine işaret etti.

"Sadece korumak yetmez, bu şehirlerin temel mimari özelliklerini yeni eserlerde de yaşatmalıyız" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakınız, özellikle Başbakanlığım ve Cumhurbaşkanlığım döneminde bizzat ilgilenme imkanı bulduğum tüm projelerin Selçuklu ve Osmanlı mimarisine uygun olarak tasarlanması için ısrarcı olmuşumdur. Şu anda çalışmalarımı yürüttüğüm Cumhurbaşkanlığı Külliyesi bunun en güzel örneklerinden biridir. Orada üç temel esas vardır. Selçuklu vardır, Osmanlı vardır ve akıllı mimari vardır. Modern mimari vardır. Üçü de orada vardır. Şimdi yabancılar geldiği zaman kendileri söylüyor ben daha söylemeden, 'Siz bunu galiba tarihinize uygun olarak yaptınız.' diyor. Nereden anladın diyorum, 'İçeride şöyle bir baktığım zaman, buralarda görüyorum bunu' diyor. Şimdi mesele, esere o ruhu vermektir ve eserler müessirleri ile değerlidir. Bunu böyle bilmemiz lazım."

" Maryland'daki cami ve kültür merkezi, örnek olarak yerini aldı"

Bir Süleymaniye'ye, Selimiye'ye bakıldığında Mimar Sinan'ın görüldüğünü ifade eden Erdoğan, bunun yaygınlaştırılması gerektiğini aktardı.

Erdoğan, okullar ve adalet sarayları başta olmak üzere hastane gibi yerlerde yürütülen projelerde de bu hassasiyetin gözetilmesi için çaba gösterdiğini, göstermeye de devam edeceğini belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Osmanlı cami mimarisi, kervansaraylar, bu alanda ulaştığımız en üst inceliği ve zevki ifade ediyor. İşte Balkanlar'a gidin oralarda da kervan saraylarda, köprülerde hep bunu görürsünüz. Mimar Sinan'ın zirvesini oluşturduğu bu tarza sahip çıkmalıyız. Bunun için gerek İstanbul'da, gerekse diğer şehirlerimizde yapılan camilerin sadece görüntü olarak değil, ruhlarıyla da Osmanlı, Selçuklu mimarisini yansıtmasını arzu ediyorum ama bunun yanında modern mimariyle de gerçekten o farklılığı ortaya koyabilecek eserler inşa etmelerini teşvik ediyorlar. Geçtiğimiz haftalarda Amerika'da Maryland'da açılışını yaptığımız cami ve kültür merkezi aslında bu ikisini de içinde bulunduran bir mimari anlayışla, en güzel bir eser olarak, örnek olarak orada yerini aldı. Bu merkez, her yönüyle gerçekten örnek alınacak, gurur duyulacak, iftihar edilecek bir eser oldu. İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye bu ilkeler çerçevesinde çok daha güzel, çok daha tarihiyle barışık, teknolojinin imkanlarından çok daha fazla faydalanan yerleşim yerlerine kavuşacaktır. Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayının bu doğrultuda yapılan çalışmalara ışık tutmasını, ilham vermesini doğrusunu temenni ediyorum."

Programdan notlar

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Turkuvaz Medya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak, Sabah gazetesi Başyazarı Mehmet Barlas ile gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda iş adamı katıldı.

Konuşmaların ardından Albayrak tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Cumhurbaşkanı seçildiği günün ertesinde çıkan Sabah gazetesinin "Milletin adamı yüzde 52 ile Çankaya'da, Başkanımızı Seçtik" manşetinin bulunduğu birinci sayfa çerçeve içinde hediye edildi.

Bu arada Erdoğan'ın konuşması sırasında bazı katılımcılar tarafından "Gençlik yeni anayasa istiyor" ve dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik konuştuğu sırada "Mecliste hain istemiyoruz" sloganları atıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement