Kentsel Dönüşümde Yeni Yaklaşımlar" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Kentsel Dönüşümde Yeni Yaklaşımlar" Konferansı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, "Dönüşümü sadece İstanbul'a endekslemek mümkün değil. Şu anda Erzincan, Ağrı Patnos, Van Erciş, Erzurum, Hatay- Antakya, Kayseri'de ve hemen hemen Türkiye'nin her yerinde dönüşüm gerçekleştiriyoruz" dedi.

10.03.2015 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, "Dönüşümü sadece İstanbul'a endekslemek mümkün değil. Şu anda Erzincan, Ağrı Patnos, Van Erciş, Erzurum, Hatay- Antakya, Kayseri'de ve hemen hemen Türkiye'nin her yerinde dönüşüm gerçekleştiriyoruz" dedi.

İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü ile Kentsel Tasarım ve Planlama Çalışması Grubu işbirliğiyle üniversitenin Taşkışla Yerleşkesi Nezih Erdem Konferans Salonu'nda "Kentsel Dönüşümde Yeni Yaklaşımlar" konferansı düzenlendi.

Konferansta konuşan Gürgen, depremde yıkılan binalar nedeniyle geceleri uykularının kaçtığını belirterek, kentsel dönüşümün gerekliliği konusunda artık tartışmaya gerek kalmadığını söyledi.

Yeni yapılaşmanın eskisini ortadan kaldırdığı için dönüşümü desteklediklerini ve dönüşümün bir an önce yapılması gerektiğini dile getiren Gürgen, mobilya veya araba eskidiğinde onların da dönüştüğünü ifade etti.

Gürgen, "Bugüne kadar yapılan planları merkezi veya yerel idare ayırmadan söylüyorum, şöyle bir gözden geçirmekte fayda var" diyerek, dönüşüm sonrası ortaya çıkacak eserlerin bu plana göre şekillendiğini anlattı.

Uzun bir zamandan sonra dün gittiği Süleymaniye'de de dönüşümü gördüğünü anlatan Gürgen, "Oradaki dükkanları, açılan tesisleri gördüğümde başka bir yerde olduğumu düşündüm. Demek ki görmediğim süreçte burası da dönüşüme girmiş" diye konuştu.

"Ders almıyoruz"

Gürgen, afetlerin kaçınılmaz olduğunu kaydederek, "Ancak afetten sonra hasar görmek neden kaçınılmaz? Onun kaçınılmaz olması bizim kabahatimiz. Siz binalarınızı yapmayı beceremiyorsanız çok net olarak söylüyorum, bu yıkıntılarla karşılaşmak her zaman muhtemel" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yaşanan depremleri ve yol açtığı enkazı anlatan Gürgen, bu depremlerden ders alınması gerektiğini herkesin bildiğini ancak ders alınmadığını vurguladı.

Gürgen, Türkiye'de yaşanılan evlerin büyük istisnalar haricindekilerinin teknik koşullara uygun yapılmadığını aktararak, İstanbul'daki riskli bölgeleri ve buradaki faaliyetleri anlattı.

Müdürlüğün kentsel dönüşümü tek başına götürmesinin mümkün olmadığını, yerel yönetimlerin de destek verdiğini dile getiren Gürgen, kentsel dönüşüm sürecinde önce gönüllülük esası olan bölgelerden başladıklarını ifade etti.

"Dönüşümü sadece İstanbul'a endekslemek mümkün değil"

Gürgen, kentsel dönüşümü sadece İstanbul'a endekslemenin mümkün olmadığını kaydederek, "Şu anda Erzincan, Ağrı-Patnos, Van-Erciş, Erzurum, Hatay-Antakya, Kayseri'de ve hemen hemen Türkiye'nin her yerinde dönüşüm gerçekleştiriyoruz" ifadesini kullandı.

İstanbul'daki yerleşim sistemi yanlışlığından bahseden Gürgen, buna Esenler'in bir mahallesini örnek gösterdi. Gürgen, bir kişinin buraya gelerek yerleştiğini, daha sonra akrabaların o bölgeye taşındığını, önce tek katlı olan konutlara çoluk-çocuk evlendikten sonra kat çıkıldığını, kimi yerlerde yol için alan bile bırakılmadığını anlattı.

Gökbayrak: "Yerel yönetimler taşın altına elini koyuyor"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Dönüşüm Müdür Yardımcısı Ayşe Gökbayrak da yapılaşmış alanları yeniden düzenlemek adına kentsel dönüşümü bir fırsat olarak değerlendirmek gerektiğini belirterek, kentsel dönüşümün sosyal, kültürel ve ekonomik yapıya etki ettiğini söyledi.

"İstanbul'da son 2 yılda çok hızlı bir dönüşüm başladı. Yerel yönetimler taşın altına elini koyuyor. Bunu uygulamak istiyor" diyen Gökbayrak, parçalı olduğu için kent bütününde birtakım aksaklıklara neden olacağını düşündükleri kentsel dönüşüm için İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak üniversite işbirliğiyle "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi" hazırladıkları bilgisini verdi.

Gökbayrak, bu belgenin, kentsel dönüşüm çalışmasını yürütenlere yol gösteren bir belge olmasını istediklerini kaydederek, bu yöndeki çalışmalarının devam edeceğini aktardı.

Vatandaşların, kentsel dönüşüm konusunda yerinde projeler gerçekleşmesini istediğini belirten Gökbayrak, eski Bayrampaşa Cezaevi bölgesinde 112 bin metrekarelik alanda yeni bir mahalle oluşturduklarını, risk altında bulunan 2 bin 500 bağımsız birimde yaşayanları bu alana taşımayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

"Kentsel dönüşüm sosyal adaleti sağlayıcı bir araç olarak kullanılmalı"

İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Mert Şener de toplumun önde gelenlerini ve karar vericilerini bir araya getirdikleri etkinliklerin birisini daha hayata geçirdiklerini vurgulayarak, kentsel dönüşümle ilgili bilgiler verdi.

Kentsel dönüşümün insanların hayatına tamamen girdiğini dile getiren Şener, dönüşümün bazı yerlerde toplumsal huzuru etkilediğini, herkesin dönüşümü konuştuğunu söyledi.

Şener, ekonomik büyüklüklerin kentin yenilenmesi ve çağdaş görünüme kavuşması açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ocakçı da kentsel dönüşümün bir çatı olduğunu ve bunun altında çok farklı başlıkların bir araya geldiğini belirterek, dönüşümün önemine değindi.

Ocakçı, "Kentsel dönüşüm, sosyal adaleti sağlayıcı bir araç olarak kullanılmalı" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kentsel Dönüşümde Yeni Yaklaşımlar' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Fatih: Gelmez baharın son akşamındamı olacak 0 0 Yanıtla
  • enver tas: Allah sizden sorsun 4 yildir insanlari kandirdiginiz yetmedimi vicdansizlar hani kentsel donusumunuz ercise kurban olasiniz insallah amiıiin 0 0 Yanıtla

Advertisement