Kentteki Çökmelere Su Kaçaklarının Sebep Olduğu İleri Sürüldü - Son Dakika
Güncel

Kentteki Çökmelere Su Kaçaklarının Sebep Olduğu İleri Sürüldü

Zonguldak Metropolitan Belediyeler Birliği'nin Başkanlığını yapan Kozlu Belediye Başkanı Bektaş "Su kaçakları sadece suyun azalmasını sağlamıyor, şehrin tüm yapısını bozuyor" dedi.

14.08.2012 16:54  Güncelleme: 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak Metropolitan Belediyeler Birliği'nin Başkanlığını yapan Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, "Su kaçakları sadece suyun azalmasını sağlamıyor, sadece ekonomik olarak zarar vermiyor, şehrin tüm yapısını bozuyor" dedi.

Bektaş, Kozlu Belediyesi Meclis Toplantı salonunda, yaklaşan yerel seçimler öncesinde basın mensupları ile bir araya gelerek çalışma ve hizmetleri değerlendirme toplantısı yaptı. Bektaş, kenti bekleyen çökme tehlikesi ile ilgili ilginç bir iddia ortaya attı. Kentteki kayıp ve kaçak su sarfiyatları ile somut bilgiler veren Bektaş, kentte çok büyük oranlarda su kaybının olduğunu, bu kaybın ise yer altına gittiğini kaydetti. Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde 11 yıl Maden Mühendisliği yapan Başkan Bektaş, yer altına giden suyun, toprağı sürüklediğini ve bu durumun mağara ve kömür ocaklarından daha fazla tasmana neden olduğunu kaydetti. Başkan Bektaş, barajdan şehir şebekesine yüksek basınçla basılan suların önü gelen her şeyi sürükleyebilecek güçte olduğunu hatırlattı. Birliğe bağlı Zonguldak Belediyesi'nde her ay 800 bin ton, Kilimli Belediyesi'nde

her ay 100 bin ton, Kozlu Belediyesi'nde

70 bin ton kayıp, kaçak suyun olduğunu anlatan Bektaş, şöyle konuştu: "Zonguldak Belediyesi'ne her ay 1 milyon 100 bin ton su basıyoruz, tahakkuk ettikleri ise 300 bin ton. Arada 800 bin ton gibi su kaybımız var. Kilimli beldesine 400 bin ton su basıyoruz. Onların tahakkuku ise, 300 bin ton. Bize yani Kozlu beldesine 180 bin ton su basıyoruz. Tahakkukumuz ise 110 bin ton. Su kaçakları sadece suyun azalmasını sağlamıyor, sadece ekonomik olarak zarar vermiyor. Şehrin tüm yapısını bozuyor. Binaların yapısını bozuyor. Çatlamalara sebep oluyor. Ben her zaman söylüyorum. 800 bin ton suyun nereye gittiği, giderken nereleri tahrip ettiği hiç düşünülmüyor. Her şey kömür ocaklarına yıkılıyor."

Sıkıntının en büyük sebebinin su olduğunu anlatan Bektaş, şunları söyledi: "Bu sular, bir yerlere gidiyor. Tazyikli su basıyorsunuz. Neredeyse bir milyon ton su şehrin altından bir yerlere gidiyor. Çok ciddi bir açık var. Tasman ile birlikte şehir şebekelerindeki su kayıpları, toprakta hareketliliğe sebep oluyor. Belediyelerin bir an önce su şebekelerini elden geçirmesi lazım"

Kentteki su şebekelerinin çok eski olduğunu hatırlatan Bektaş, başlattıkları şebekeleri yenileme çalışmaları ile su kaybını önce 50 bin tona sonra da daha da aşağıya çekeceklerini kaydetti. Başlatılan yenileme çalışmaları ile birlikte yenilenen şebekelerin yakınlarındaki bina çatlamaları ve toprak kaymalarının da durduğunu savunan Bektaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Su kaybımız, diğer belediyelere baktığımız zaman gerçekten az bir rakam. Biz tahakkuk ettiğimiz su miktarını 130 bin tona çekeceğiz. Çok önemsiyoruz bu konuyu. Biz kaybı, çok aza indirgememize rağmen hedefimizi daha da büyüttük. Bazı bölgelerde çalışmalar görüyorsunuz ama çok kısa sürede çalışmaları tamamlıyoruz. Mahallelerimizdeki ve çarşı içindeki su hatlarının hepsini yeniliyoruz. 50 senedir elek olmuş su hatlarını yeniliyor, kaçakları engelliyoruz.Tamamen kaçağı önlemek istiyoruz. Su kaybını engellediğimiz yerlerdeki binaların çatlamaların ve yerin altındaki kaymaların tamamen durduğunu gördük. Demek ki o tazyikle gelen su, sürekli toprağı oynatıyor. Toprak doğal olarak kayıyor. Ama yenilediğimiz yerlerde bu hareketin tamamen durduğunu gördük."

Su kaçakları konusunda mevcut belediyeleri ve mevcut belediye başkanlarını suçlamasının mümkün olmadığını belirten Bektaş, bu durumun yıllarca süren ve biriken bir sorun olduğunu ifade etti. Son dönemlerde Zonguldak Valiliği, Bülent Ecevit Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından ortak protokolle araştırma başlatılan ve Bahçelievler Mahallesi'nde yoğunlaşan tasman ve çökmelere de ana şebekelerdeki su kaçaklarının yol açabileceğini vurgulayan

Bektaş, yıllardır süre gelen sorunu şu ifadelerle özetledi:

"Bu yıllardır süren bir problem. Şu anki belediye başkanlarının sorunu değil bu. Bu sorunlar, bugüne kadar tembel ev kadınları gibi evin pisliğinin halının altına süpürülmesinden kaynaklanıyor. Bugüne kadar doldu, doldu ama bir yerde tıkandı kaldı artık. Bugünkü duruma gelindi."

Başkan Bektaş, bu sorunun önüne geçilebilmesi için tüm belediye başkanlarına, su şebekelerini yenilemeleri çağrısında bulundu. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kentteki Çökmelere Su Kaçaklarının Sebep Olduğu İleri Sürüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement