Kenya'daki Güvenlik Operasyonu - Son Dakika
Güncel

Kenya'daki Güvenlik Operasyonu

Terör saldırılarına duyulan öfke, ülkedeki Müslümanlara yöneliyor Kenyalı Müslümanlar, Sudan’dan gelen Eşşabab militanlarının düzenlediği saldırıların ardından kendilerine yönelik aşağılayıcı muameleler ve gözaltılara tepkili Müslümanlar, terör saldırılarının ardından güvenlik güçlerinin kendilerine toptan suçlu muamelesi yapmasından şikayet ediyor.

15.04.2014 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sudan'ın güneyinden gelen Eşşabab militanlarının Kenya'da düzenlediği saldırıların ardından güvenlik güçlerinin, ülkedeki Müslümanları hedef alan ayrımcı uygulamalarının sürdüğü bildirildi.

Kenyalı Müslümanlar, Eşşebab militanlarının başkent Nairobi ile sahil kenti Mombasa'da düzenledikleri terör saldırılarının ardından geniş çaplı operasyon başlatan güvenlik güçlerinin ülkedeki Müslümanlara toptan suçlu muamelesi yaptığını dile getiriyor.

Nairobi'nin Somalili 50 bin göçmene ev sahipliği yapan Eastleigh ilçesinde Müslüman olduğu sanılan binlerce kişinin müşahede ve sorgu amacıyla gözaltına alındığını belirten Müslüman insan hakları savunucuları,  geçen haftaya kadar Kasarani stadyumunda gözaltına alınanların sayısının en az 3 bin 600'ü bulduğuna dikkati çekiyor.

-"Müslümanlara aşağılayıcı muamele yapılıyor"-

Tanınmış Kenyalı insan hakları savunucusu el-Amin Kimathi, AA muhabirine yaptığı açıklamada ülkedeki Müslümanlara topluca suçlu muamelesi yapıldığını söyledi. Kimathi, "Müslümanlara saygı gösterilmiyor. Bazı sınıftan insanlar için dava süreçleri kanunlarda belirtilen esaslara göre yürütülmüyor" dedi.

Kenya'daki Müslüman toplumunun Kasarani Stadyumu'nda gözaltında tutulan, çoğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan kişilere yönelik aşağılayıcı muameleler karşısında büyük üzüntü içinde olduğunu vurgulayan Kimathi,  hükümete bu kişilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Kimathi, "Bu kadarı yeter. Müslümanlar, acı dolu anlar yaşadı" diye konuştu.

Güvenlik güçlerince yapılan son gözaltılar ve polis baskınlarının ülkede belirli bir toplumun hedef alındığı algısını yarattığına işaret eden Kimathi, "Müslümanlar topluca terörist olarak sınıflandırılıyor. Bu, Müslüman toplumunun toptan suçlu sayılmasıdır. Tüm Müslümanlar, terörist yerine konulamaz. Zaten hepsi göçmen de değil" dedi.

Kenya hükümetini kamu güvenliğini sağlamadaki başarısızlığını örtmek için terör etiketini kullanmakla suçlayan Kimathi, "Asıl gerçek hükümetin kendi insanlarının güvenliğini sağlamada başarısız kaldığıdır. İşte bu kadar" diye konuştu.

Nairobi sokaklarında Müslümanlarla yapılan söyleşiler de halkın güvenlik güçlerinin katı tutumundan şikayetçi olduğunu gösteriyor.

Bölgede halkın nabzını tutan AA muhabirine konuşan 36 yaşındaki Sirac Mahmud, "Terörist olduğundan şüphelenilen kişiler en ufak bir kanıt olmadan kanuna aykırı şekilde gözaltına alınıyor" dedi.

28 yaşındaki işadamı Muhammed Ali de "Müslümanların hukuki süreç izlenmeden uzun süre gözaltında tutulduğunu görmek acı verici. Bu insanlar kanunlara aykırı olarak gözaltına alınıyor. Gözaltına alınanlar, terrörist değil. Bunlar, sadece kimliklerini yanlarına almayı unutan kişiler. İnsanların kanıt olmadan gözaltına alınması kanunlara aykırı" diye konuştu.

Hasan İsak Haşe adlı bir işportacı da " Hükümet, şu ana kadar gözaltına alınan kişilerin terörist olduğunu kanıtlayamadı. Hukuk kuralına uyulması zorunludur. İslam, terör dini değildir" dedi.

Yaklaşık 500 bin Somalili göçmenin yaşadığı Kenya'da, güvenlik güçlerinin iki hafta önce başkent Nairobi ile Mombasa'da başlattıkları güvenlik operasyonlarında, sahte kimlik belgesi bulundurdukları ve ülkeye kaçak giriş yaptıkları iddia edilen yaklaşık 4 bin kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların büyük çoğunluğunun Somalili olduğu belirtilmişti. - Nayrobi

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kenya'daki Güvenlik Operasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement