Kepez'e 24 Saat Kuran Okunacak Cami ve Külliye Müjdesi - Son Dakika
Güncel

Kepez'e 24 Saat Kuran Okunacak Cami ve Külliye Müjdesi

Antalya Kepez ilçe Belediyesi, hafızların 24 saat canlı Kuran’ı Kerim okuyacağı cami ve külliye inşa ediyor.

25.01.2015 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Kepez ilçe Belediyesi, hafızların 24 saat canlı Kuran'ı Kerim okuyacağı cami ve külliye inşa ediyor. Yeni Mahalle'ye yapılacak caminin 1.5 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Daha önce Selçuklu mimarisinde Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'ni ve Kepez Mahmud Celaleddin Ökten İmam Hatip Lisesi'ni yaptıran Başkan Tütüncü, şimdide Kepez'e, Osmanlı mimarisi izleri taşıyan cami ve külliye kazandırıyor.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, yaklaşık 1 yıldır proje hazırlığını yaptırdığı Kepez Camii ve Külliyesi'nin inşası önümüzdeki günlerde başlayacağını açıkladı.

Osmanlı mimarisiyle, 24 saat canlı Kuran'ı Kerimin okunacağı caminin Yemi Mahalleye yapılacağını kaydeden Başkan Tütüncü, "Kepez'e cami ve külliye kazandıracak olmaktan dolayı memnuniyet içerisindeyiz. Çok anlamlı bir cami inşa edeceğiz. Sadece mimari özellikleri ile değil, içerisinde uygulanacak program, yapılacak ibadet tarzlarıyla çok önemli bir eser inşa ediyoruz" dedi.

HAFIZLAR 24 SAAT KURAN OKUYACAK

Camiyi 15 yüzyıl sonu ve 16. yüzyıl başı klasik Türk mimarisi ve klasik Osmanlı mimarisiyle inşa edeceklerini ifade eden Başkan Tütüncü, "Kepez Camisi ve Külliyesi'nde, hafızı kelamlar tarafından günün 24 saati aralıksız Kuran'ı Kerim okunacak. Cami, Kuran'ı Kerim'in yaşadığı bir mekan haline gelecek. Kepez, hem Kuran'ı Kerim'in okunduğu, yaşandığı, Kuran'ı Kerim'in eşsiz ahenginin, İslam'ın, Cenabı Allah'ın ayetlerinin gönüllere nakşettiği dini bir merkez haline gelecek. Bu özellikle bu eser Antalya'da, bir ilk olacak. Türkiye'de 24 saat 365 gün Kuran'ı Kerim'in canlı okunduğu ikinci bir cami yok" diye konuştu. Tütüncü, külliyenin işleviyle ilgili de şunları söyledi:

"Caminin etrafındaki külliyeler de Kuran'ın Kerim'den elde edilen hikmetin çok farklı bir şekilde derse dönüştüğü, sohbet halkalarının oluştuğu bir mekan haline gelecek. Medeniyet anlayışımızda cami hayatın merkeziydi ya camiyi tekrar hayatın merkezi kılacak bir eseri ortaya çıkaracağız."

KADINLARA KOLAYLIK

İnşa edecekleri cami de kadınların da rahat bir şekilde ibadetlerini yapabileceklerinin altını çizen Tütüncü, "Camimizde, kadın kardeşlerimiz için mahremiyetin muhafaza edileceği, abdestlerini alabilecekleri yerler olacak. Yine mahremiyeti muhafaza edecek şekilde hanımlar, caminin içerisindeki ibadete dahil olacaklar. Böylece hanım kardeşlerimiz için 24 saat okunacak olan Kuran'ı Kerim'i takip edebilmeleri imkanı sunulacak. Bu yönüyle Kepez Camisi, hanım kardeşlerimizi misafir eden, hanımlarımızı baş tacı eden bir cami olacak"dedi.

KEPEZ'İN MERKEZ CAMİSİ OLACAK

Başkan Hakan Tütüncü, caminin, mimarisiyle de Kepez'in sembol eserlerinden birisi olacağını kaydederek, "Kepez'de, cenaze merasimlerinin yapılabileceği merkez bir camiye de ihtiyaç duyuluyor. Bu fonksiyonu gören bazı camilerimiz var ama inşa edeceğimiz eser, merkez cami görevini anlamlı bir şekilde taşıyabilecek bir cami olacak. İnşa edeceğimiz cami, Kepez'in merkez camisi, olacak"şeklinde konuştu.

YAŞLILARA VE ENGELLİLERE POZİTİF AYRIMCILIK

Yeni camide yaşlılara, ortopedik engellilere pozitif ayrımcılık yapacaklarını işaret eden Başkan Tütüncü, "Son dönemlerde yapılan camilerin, geleneksel mimariden çok uzak olduğunu görüyoruz. Kimi yerlerde ibadet kısmı 2 ve 3. katlara çıkarılan camiler var. Yaşlıların, ortopedik engelli vatandaşlarımızın rahatlıkla ulaşamadığı mekanlarda ibadet yapılması, İslam'ın özünü de ruhuna da medeniyet birikimimizle oluşturduğumuz mimariye de uygun olmadığını düşünüyorum. Camimiz düz ayak olacak. Böylece ibadet etmek isteyenlerin rahatlıkla camiye ulaşabilmelerinde ve engelli, yaşlı gibi özel grupların da camiye ulaşmalarında pozitif bir ayrımcılık yapmış olacağız" dedi.

1,5 YILDA BİTECEK

Başkan Tütüncü, eseri Yeni Mahalle'de, Kepez Ekmek Fırını'nın yanı ve Seyhan Caddesi ile Ceyhan Caddesi'nin kesiştiği kavşağın yanında merkezi bir noktada inşa edeceklerini belirtti.

Tütüncü, Şubat ayı içerisinde inşası başlayacak olan eseri, 1,5 yıl gibi bir zamanda tamamlayarak Antalyalıların hizmetine sunacaklarını sözlerine ekledi.

CAMİ ÖZELLİKLERİ

Mimarisiyle İstanbul Fatih'te Atik Ali Paşa Camii'ne benzeyen iki minareli Kepez Camii ve Külliyesi, 2 bin 742 metrekarelik (m2) bir alan üzerine inşa edilecek. Caminin çevresinde yeşil alan düzenlemesi yapılacak. Böylece cami alanı, 7 bin 300 m2'ye çıkarılacak. Caminin ana ibadet yeri 600 m2, son ibadet yeri 205 m2, avlu sahası 766 m2, orta meydan 350 m2, minare uzunlukları ise 46,5 metre olacak. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kepez'e 24 Saat Kuran Okunacak Cami ve Külliye Müjdesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement