Kervan 1915"İn Çekimleri Sivas'ta Devam Ediyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Kervan 1915"İn Çekimleri Sivas'ta Devam Ediyor

Yönetmen, senarist İsmail Güneş, Haziran'da çekimlerine başladığı "Kervan 1915"e ilişkin, "Politik yaklaşımdan ziyade beşeri, insani duygularla anlamak ve anlatmak üzerine kurulu bir film" dedi.

06.08.2015 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KAAN BURAK ŞEN - Yönetmen, senarist İsmail Güneş, Haziran'da çekimlerine başladığı "Kervan 1915"e ilişkin, "Politik yaklaşımdan ziyade beşeri, insani duygularla anlamak ve anlatmak üzerine kurulu bir film" dedi.

1915 tehcirini konu alan filmle ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Güneş, yaşanmış bir olaydan sinemaya uyarlanacak filmin çekimlerinin 9 haftada tamamlanacağını söyledi.

İsmail Güneş, başrollerinde Murat Han, İpek Tuzcuoğlu ve İbrahim Kendirci'nin rol alacağı filmin MALİYETİNİN/BÜTÇESİNİN 5 milyon doların üzerinde olacağını dile getirdi.

Filmin senaryosunu da yazan Güneş,"1915 yılında hangi yollardan ve hangi şartlarda geçildiyse, ben ve ekibim aynı yollardan, aynı şartlarda, yürüyerek, Kervan 1915'i hayata geçireceğiz" diye konuştu.

Yönetmen Güneş, Ermeni tehcirinin 100. yıl dönümünden iki yıl önce projeyi şekillendirerek gündeme aldığını kaydederek, filmde, "Katırcı Salim" isimli, gerçek hayatta yaşamış bir karakterin, 200'e yakın kadın ve çocuğu çetelerin arasından kaçırarak, Giresun'dan Halep'e götürmesinin konu edildiğini anlattı.

Kefken ve Giresun'daki çekimlerin tamamlandığına işaret eden Güneş, filme ilişkin şu bilgileri verdi:

"Giresun, Şebinkarahisar, Sivas, Divriği, Malatya, Adıyaman, Urfa ve Halep'e uzanan zorunlu yolculuk. 40 gün, 40 gece sürecek yolculuk boyunca, Salim, emanet aldığı insanları hem çeteler ve eşkıyalardan, hem de iklim ve yol şartlarının badirelerinden korumak zorundadır. Bir tarafta kadın ve çocuklar, diğer tarafta 20 kadar çeşitli yörelerden ve yaşlardan erkek. Yol boyu birbiriyle süregelen çatışma, diğer taraftan tabiatı birlikte aşma çabaları..."

Belgesel de hazırlanacak

İsmail Güneş, filmle ilgili belgesel hazırlandığını da kaydederek, "Bugün o yollardan, günümüz imkanlarını kullanarak ilerleyeceğiz ama en azından kamera önünü gördüğümüzde, insanların yürüyerek hangi şartlarda gittiğini belgeleyeceğiz. Yani iç içe iki film tasarısı var diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Filmin önyargısız her insana doğrudan hitap edeceğini, başka bakış açılarına sahip insanların ise filmi izlemeleri halinde, tehciri yaşayan insanlarla duygudaşlık kurabileceklerine dikkati çeken Güneş, "Politik yaklaşımdan ziyade beşeri, insani duygularla anlamak ve anlatmak üzerine yapılacak bir film" dedi.

İsmail Güneş, Kervan 1915'in sinemanın dramatik gerekliliklerine uygun bir tarihi drama olacağının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakış açımız, suçlu bulmak veya suçlama üzerine kurulu değil. Yaşanmış olayların bir kesitinin arka planındaki beşeri ilişkiler üzerine bir çözümleme denemesidir. Bu bağlamda amacımız, anlamak ve anlatmak olacaktır. Bu film, muhtevası ile öne çıkacak filmlerden biridir. Bu yüzden insanlar, filancanın filmine değil, Kervan 1915'e gidecekler ve gitmeliler diye düşünüyoruz."

Çekimlerine Sivas'ta devam edilen filmin 2016 yılı içinde vizyona girmesi planlanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kervan 1915'İn Çekimleri Sivas'ta Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement