Kestane Üreticisi Yeni Sezondan Umutsuz - Son Dakika
Güncel

Kestane Üreticisi Yeni Sezondan Umutsuz

Türkiye'nin kestane üretimi bakımından önemli merkezlerinden biri olan Sinop'un Erfelek ilçesinde üreticiler, olumsuz hava şartları nedeniyle yeni sezondan umutsuz.

21.09.2015 11:26  Güncelleme: 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin kestane üretimi bakımından önemli merkezlerinden biri olan Sinop'un Erfelek ilçesinde üreticiler, olumsuz hava şartları nedeniyle yeni sezondan umutsuz.Kabuğundan çabuk ayrılması, parlak rengi ve farklı lezzetiyle bölgede "kuzu kestanesi" olarak adlandırılan kestanenin hasadına başlandı. Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Üreticilerimiz her yıl olduğu gibi yine bir heyecanla hasada başladı. Bizim de açıkçası sene başında beklentimiz bir hayli fazlaydı ama aşırı yağışlar sonrası bu sezon yüzde 40 civarında verim düşüklüğü bekliyoruz" dedi.

"Fiyatlar yüksek seviyeye ulaşacaktır"

Kara, verim düşüklüğünün fiyatların yükselmesine neden olacağını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Yüzde 40 verim kaybının olduğu bir yerde fiyatlar artsa dahi üretici memnun olmaz, çünkü üretici ürünü her zaman bol olsun ister ve dolayısıyla daha fazla ürün satmak ister. Şimdi fiyatların yüksek olması satışları yavaşlatacaktır. Böyle bir durumda üreticinin mutlu olma imkanı yok. Neden yok? Üretici kilogramı 17 liradan satışa sunulan kestaneye tabii ki alıcı bulmakta zorlanır ancak ürün bol olsa bu fiyatın daha altında bir fiyata alıcı bulmakta zorluk çekmeyecektir."

"Kuruyan kestane ağaçları verimi çok düşürüyor"

Son yıllarda kestane ağaçlarında yaşanan kurumaların da önemli derecede verim düşüklüğüne sebep olduğuna işaret eden Kara, "Geleceği kurtarmak için mutlaka yeni kestane ağaçları dikmemiz gerekiyor. İnsanlar kendi arazilerinde bunu yapmaya gayret gösteriyor ancak kestane ağacı genelde orman ağacı olarak kabul edildiği için fazla bir müdahale etme şansımız olmuyor" ifadelerinde bulundu.

Kestane Üreticisi Yeni Sezondan Umutsuz
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kestane Üreticisi Yeni Sezondan Umutsuz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement