Kestel Ovası'nda Yapay Göl Oluştu - Son Dakika
Güncel

Kestel Ovası'nda Yapay Göl Oluştu

Kestel Ovası\'nda Yapay Göl Oluştu

Burdur'un Bucak İlçesi'nde yağış ve kar sularının etkisiyle Onaç Barajı'ndan taşan sular, binlerce dekar tarım arazisinin bulunduğu Kestel Ovası'nda yapay göl oluşturdu.

02.04.2015 17:34  Güncelleme: 11:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bucak'ta geçen hafta etkili olan şiddetli yağış ve kar sularının erimesiyle 17 milyon 500 bin metreküp kapasiteli Onaç Barajı üst tahliye kanalından taşmaya başladı. Çevredeki düdenler de taşkın sularını çekmeyince Kestel, Kuşbaba, Kızılkaya, Üzümlübel ve Karaaliler köylerine ait tarım arazilerinin bulunduğu Kestel Ovası'nda yapay göl oluştu. Barajdaki taşma sürerken, dağlardan gelen kar suları bölgedeki su miktarını daha da artırdı. Buğday ve arpa gibi ürünlerin bulunduğu tarım arazilerinde büyük zarar oluştuğu belirtildi. Kestel- Karaaliler yolu da taşkın suları nedeniyle kapanma noktasına geldi.

'ÇİFTÇİ BORÇLARI ERTELENMELİ'

Bucak Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Özdemir, arazisi zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gerektiğini söyledi. Bölgede yaklaşık 20 bin dekar alanın su altında olduğunu vurgulayan Özdemir, "Çiftçimiz zaten geçen yıl kuraklık nedeniyle mağdur oldu. Bu yıl da taşkın suları nedeniyle ekili sahalar su altında kaldı. Bu mağduriyetin mutlaka giderilmesi gerekiyor. Çiftçinin banka ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları faizsiz şekilde ertelenmeli" dedi.

'DSİ MUTLAKA ÇÖZÜM BULMALI'

Benzer su taşkınlarının daha önce de yaşandığına işaret eden Muzaffer Özdemir, şöyle dedi:

"Onaç Barajı ve Bucak'tan giden bazı derelerin suları Kestel Ovası'ndaki düdenlere veriliyor. Düdenlerin çekeceği su kapasitesi sınırlı olduğu için DSİ mutlaka çözüm bulmalı. Bunlara alternatif olarak Kestel Ovası'nda hazine arazilerinin belirli bir bölümüne suni gölet yapılabilir. ya da Onaç Barajı'ndan dökülen taşkın suyu yeni su kanalları açılarak Antalya- Burdur karayolu güzergahı üzerinden Antalya'ya giden DSİ kanalına verilebilir. Böyle bir çalışma olması halinde hem Kestel Ovası taşkınlardan kurtulmuş olur, hem de yeni açılacak kanalın geçtiği bölgeler sulu tarıma geçmiş olur."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kestel Ovası'nda Yapay Göl Oluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement