Kestelli'den 'Üzümde Spekülasyon' Uyarısı - Son Dakika
Ekonomi

Kestelli'den 'Üzümde Spekülasyon' Uyarısı

Kestelli\'den \'Üzümde Spekülasyon\' Uyarısı

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarında son günlerde meydana gelen dalgalanmaya dikkat çekerek "Dünya lideri olduğumuz üzümde ülkemizin kaybedeceği spekülatif fiyat döngüsü artık bitmelidir" dedi.

18.04.2014 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarında son günlerde meydana gelen dalgalanmaya dikkat çekerek "Dünya lideri olduğumuz üzümde ülkemizin kaybedeceği spekülatif fiyat döngüsü artık bitmelidir" dedi.

Üzüm piyasasında yaşanan son derece önemli ve kriz denilebilecek fiyat dalgalanmalarına karşı bir açıklama yapma zorunluluğu doğduğunu ifade eden Kestelli, şunları söyledi:

"Üzüm, Ege Bölgesi'nde 100 bin üretici ailenin geçim kaynağı, bölge ekonomisinin de önemli bir itici gücüdür. Çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yüzde 90'ı ihraç edildiği için üzüm fiyatlarının diğer üretici ülke fiyatları ile rekabet edebilecek düzeyde olması gerekmektedir. Ayrıca, çekirdeksiz kuru üzüm gelişmiş Avrupa ülkeleri pazarlarına bir hammadde olarak satılmakta ve ihraç edildiği yerde bir sanayi girdisi olarak işlem görmektedir. Bu durum, üzüm ihracatında fiyatları çok daha önemli konuma getirmektedir."

Üzüm fiyatlarının aşırı yükselmesi durumunda diğer üretici ülkelerin devreye girerek pazarı kaptığını anlatan Kestelli, şöyle konuştu: "Sezonun hemen başında yaşanan gelişmeler piyasa üzerinde ciddi baskı kurmuş, rekoltenin bir önceki yıla göre yarı yarıya düşeceği söylentisi yayılmış, üzüm fiyatlarının 6-7 TL'ye yükseleceği spekülasyonu yapılmış ve üreticimize mallarını satmamaları telkin edilmiştir. Bunun sonucu olarak Eylül-Ekim aylarında olması gereken ürün arzları olmayınca fiyatlar o dönemde 5 TL'nin üzerine çıkmıştır. Buna rağmen, beklentilerin spekülatif şekilde yükseltilmesi ihracatımızı olumsuz etkilemiştir. Ürünün değerli olması, üreticimizin kazanması hepimizin arzusudur, ancak bir üründe fiyatlar rekabet edemeyecek düzeye gelirse malınızı satamazsınız. Üzümde yaşananlar, tam olarak budur. Balonlaştırılan fiyatlar yüzünden ihracatta ciddi pazar kayıplarına uğramış durumdayız. Biz 5 TL'yi beğenmeyip mal satmazken bu rakamı olumlu bulan İran ve Amerika gibi üretici ülkeler bizim pazarımızı aldı. İhracatımız 160 bin tondan 110 bin tona geriledi. Bugün balon patlamış ve üzüm fiyatları 3 TL seviyelerine kadar gerilemiştir. 5,5 TL'den 3 TL'ye inen bir üründe son derece ciddi bir kriz var demektir."

Kestelli, bazı kurumların bunun bir oyun olduğunu beyan ettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak kazananı olmayan bir oyun olmaz. Bu fiyatla üretici, aracı, tüccar, ihracatçı hepsi zarar etmektedir. Yani her kesim kaybetmiştir. Türk üzümcülüğü kaybetmiştir. Hiç risk olmadan popülist demeçlerle piyasayı yönlendirme çabaları hepimize çok pahalıya malolmuştur. Borsamız, çekirdeksiz kuru üzüm sektörüne yaptığı hizmetlerle her zaman üreticimizin yanında olmuştur. İzmir Ticaret Borsası'nın salonlarda oluşan fiyatların artışında ya da düşüşünde hiçbir etkisi yoktur, olması da mevzuat çerçevesinde mümkün değildir. Borsa kesinlikle taraf değildir. Salonlarda, tamamen serbest piyasa koşulları geçerlidir. Çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarında artış veya düşüşünde hiçbir müdahale yoktur ve 90 yıldır üzüm salonunda arz ve talebe göre oluşan fiyatlar dünya pazarlarında yön verici olmuştur. Artık üzümde söz sahibi olan tüm kurumların kısır çekişmeleri bırakıp realist hedefler koyarak birlikte hareket etme zamanı gelmiştir. Üretici ile tüccarın bir rakip değil ortak olduğunu anlamamız gerekmektedir. Unutmayalım ki ihracatçının üzüme ihtiyacı olduğu kadar üzümünde ihracatçıya ihtiyacı vardır. Rekolte çalışmaları dahil, tüm faaliyetlerde kurumlar arasında işbirliği yapmamız şarttır."

Türkiye'nin üzüm ihracatında dünya lideri olduğunu anlatan Kestelli, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu konumu korumak için fiyat istikrarına ihtiyaç vardır, aksi takdirde önümüzdeki süreç son derece zor olacaktır." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kestelli'den 'Üzümde Spekülasyon' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Emeklilere Yeni Promosyon Ödemeleri ve Zam Müjdesi Verdi
    19:00 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Emeklilere Yeni Promosyon Ödemeleri ve Zam Müjdesi Verdi

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'da iş insanlarıyla bir araya gelerek, emeklilere yönelik promosyon ödemelerinin başladığını duyurdu. Işıkhan, ayrıca emekli maaşlarının temmuz ayında tekrar masaya yatırılacağını ve emeklilerin refahını artıracak yeni uygulamaların hayata geçirileceğini belirtti.

  • Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı
    18:48 Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, başvuruların değerlendirildiğini ve olumlu sonuçlanan çiftlerin evlilik öncesi eğitimlere alındığını söyledi. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelik 8 bin personel alımının Nisan ayı içerisinde gerçekleştirileceği açıklandı.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı
    18:43 BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 273,25 puan artarak 9.079,97 puandan kapandı. Gün içinde en düşük 8.863,66, en yüksek 9.079,97 puanı gören BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 3,10 artışla 9.079,97 puandan tamamladı. Altının ons fiyatı 2.216 dolar olarak belirlendi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde işçiler maaş alamadıklarını belirterek eylem yaptı
    18:43 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde işçiler maaş alamadıklarını belirterek eylem yaptı

    Rosatom Enerji Şirketi tarafından Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde çalışan taşeron firmanın işçileri, maaşlarının ödenmediğini belirterek eylem yaptı. İşçiler, bugün de eylemlerine devam ederek firma yetkililerinin olduğu bazı araçları taşladı.

  • Ali Babacan: Dipsiz kuyuyu kim kazdı, kim derinleştirdi?
    18:41 Ali Babacan: Dipsiz kuyuyu kim kazdı, kim derinleştirdi?

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Erzurum’da; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Bu enflasyon dipsiz kuyu gibi, ne versek yetmiyor" sözleriyle ilgili "Peki o dipsiz kuyuyu kim kazdı? Dipsiz kuyuyu her gün derinleştiren kim? Merkez Bankası’na talimatla karşılıksız para bastıran kim" dedi.


Advertisement