Ketem'den 5 Milyon Kişiye Kanser Taraması - Son Dakika
Sağlık

Ketem'den 5 Milyon Kişiye Kanser Taraması

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri (KETEM) ile kanser taramalarının başarılı bir şekilde yapıldığını belirterek, "Bu merkezler, 2015 yılında 5 milyon vatandaşımızın kanser taramasını gerçekleştirmiş ve bu taramaları mobil tırlarla halkın ayağına kadar götürmüştür.

25.04.2016 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri (KETEM) ile kanser taramalarının başarılı bir şekilde yapıldığını belirterek, "Bu merkezler, 2015 yılında 5 milyon vatandaşımızın kanser taramasını gerçekleştirmiş ve bu taramaları mobil tırlarla halkın ayağına kadar götürmüştür." dedi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olmasının, toplumun bilinçlendirilmesi, taramalarla erken tanının konulması ve iyi tedavi olanaklarına sahip olunmasının önemini artırdığını bildirdi.

Dünyada yılda 14 milyon yeni vaka ve 8,2 milyon kansere bağlı ölümün görüldüğünü belirten Hatipoğlu, kanserin dünyada 2030 yılında 22 milyon vakaya çıkacağının tahmin edildiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı olarak koruyucu hekimliğe ve kanserde erken tanıya büyük önem verildiğini vurgulayan Hatipoğlu, şunları ifade etti:

"Bakanlığımız tarafından ülkemizin dört bir tarafına yayılmış Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri (KETEM) ile kanser taramaları başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Bu merkezler, 2015 yılında 5 milyon vatandaşımızın kanser taramasını gerçekleştirmiş ve bu taramaları mobil tırlarla halkın ayağına kadar götürmüştür. Kansere yakalanmış kişilerde tedavi için Genel Müdürlüğümüz tarafından Türkiye'nin dört bir tarafına modern kanser tedavi üniteleri kurulmaktadır. Elektrikten X ışınları elde ederek çalışan radyoterapi cihazı olarak bilinen Lineer Akselaratör Cihazı (Linac), konusunda dünyanın son teknoloji tek tıbbi cihazı olup Türkiye Atom Enerjisi Kurumu kontrolünde çelik ve 2,5 metrelik koruyucu duvarlarla çevrili odalar içine alınmaktadır. Bu üniteler, muayeneden ışın tedavisine kadar gereken tüm bölümleri kapsamaktadır."

Türkiye'de yılda 175 bin kişiye kanser tanısı konuluyor

Hatipoğlu, son dört yıl içinde 50 Linac cihazının alımının yapıldığını, bu cihazların Antalya, Van, Afyonkarahisar, Adana ve İstanbul'da kurulumlarının tamamlandığını, önümüzdeki aylarda Türkiye'nin 12 ayrı yerine daha kurulum gerçekleştirileceğine dikkati çekti.

Türkiye'de yılda 175 bin kişiye kanser tanısı konulduğuna işaret eden Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Her 100 bin erkekten 278'i, 100 bin kadından ise 188'ine kanser tanısı konuluyor. Çocuklarda ise bu sayı 3 bin civarında. Kanser nedenlerinin yüzde 25'i sigara ve alkol kullanımı, yüzde 20'si şeker tüketimi, obezite ve fiziksel aktivite azlığı, yüzde 20'si Hepatit B, HİV gibi kronik enfeksiyonlar, yüzde 15'i de hormonal nedenlere bağlı olarak oluşmaktadır. Tütün, akciğer kanserinde yüzde 70 oranında sorumludur. Ülkemizde yapılan aktif sigara ile mücadele, etkisini göstermeye başlamış ve tütüne bağlı akciğer kanserinde belirgin bir azalma olmuştur. Türkiye kanser mücadelesinde gerek erken tanı merkezleri, gerek ileri düzey tedavi edici tıbbi cihazlarıyla, gerekse yetişmiş nitelikli uzmanlarıyla dünyanın en ileri ülkeleri arasına girmiştir."

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Ketem'den 5 Milyon Kişiye Kanser Taraması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi
    21:08 Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi

    Aydın'ın Efeler ilçesindeki Mustafa Kiriş Ortaokulu öğrencileri, okulda düzenlenen kermeste yedikleri tavuk pilavdan zehirlendikleri şüphesiyle tedavi altına alındı. Öğrencilerin hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

  • Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı
    20:04 Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan yemek etkinliği sonrası tavuk pilavı yiyen 30 öğrenci rahatsızlandı. Öğrenciler ambulansla hastaneye kaldırılırken, polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı
    19:29 Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarıyla taşınan çöl tozunun etkisi Burdur'da hissedilmeye başladı. Yarın ve cumartesi günü özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımının yoğun olması bekleniyor. Burdur Gölü'nün çekilen alanlarından da rüzgarla kente toz taşındığı gözlendi. Astım ve bronşit hastaları dışarıya çıkmamaları ve maske kullanmaları konusunda uyarıldı.

  • Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor
    19:09 Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor

    Ünlü oyuncu Nuri Alço, Eskişehir'deki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan muayenede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Alço, tedavisine yoğun bakımda başlandı. Eşi Burcu Alço, yapılan son açıklamada oyuncunun yarın taburcu olacağını duyurdu.


Advertisement