Kibar: "Bakanlık Tahmini Fındık Rekoltesini Revize Etmeli" - Son Dakika
Yerel

Kibar: "Bakanlık Tahmini Fındık Rekoltesini Revize Etmeli"

Kibar: "Bakanlık Tahmini Fındık Rekoltesini Revize Etmeli"

Ordu’nun Fatsa İlçe Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın biran önce tahmini fındık rekoltesini revize etmesi ve fiyatların da buna göre yeniden şekillenmesi gerektiğini söyledi.

12.08.2016 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'nun Fatsa İlçe Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın biran önce tahmini fındık rekoltesini revize etmesi ve fiyatların da buna göre yeniden şekillenmesi gerektiğini söyledi.

Başkanı İbrahim Ethem Kibar, fındık sektöründeki en büyük gücün dünya üretiminin yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye'de olduğunu söyledi. Kibar yaptığı açıklamada, "Fındıkta hasat mevsiminin gelmesiyle birlikte üreticilerimiz hep beraber bahçelerde ya da harmanlarda. Bahçesine giren her üreticimiz 1 ay önce bahçesinde gözüken fındığın yarısını bile bulamıyor. Son yıllardaki rekolte çalışmalarında sürekli uyarıda bulunduğumuz fındıkta temmuz ayı dökülmesinin hesaba katılmaması bugün üreticilerimizden, fındık manavlarına ve ihracatçılara kadar fındığın paydaşlarının büyük zarar etmesine sebep olmaktadır. Geçen yıl tüm kurumlara rekolte çalışması yapmayı yasaklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız biran önce rekolteyi revize etmeli ve fiyatlar bu duruma göre yeniden şekillenmelidir. Üreticilerimiz tarihinin en düşük rekoltesiyle karşı karşıyadır. Geçen yıl oynanan oyunlardan sonra kozlar değerli üreticilerimizin eline geçti. Bu yılki rekoltenin ve stokun talebi karşılaması mümkün değildir. Fakat süreci iyi yönetmemiz gerekiyor. Geçen sezon 12 - 13 TL'den dış bağlantıları yaparak emanet fındığımızı satan ve sonrasında 7 - 8 TL'ye kadar fiyatları düşüren zihniyetlerin hesap etmediği bir şey var. Oda 15 Temmuz'da olduğu gibi hesaplarında üzerinde bir hesabın var olmasıdır. Geçen yılki oyunlarından dolayı artık üreticilerimiz uyandı. 10 gündür kavurucu sıcaklar altında fındık toplayarak 1 yıllık alın terini ve emeğini 3-5 ihracatçıya yedirmeye kimsenin niyeti yok. Değerli üreticilerimiz bu yıl yok denecek kadar az olan mahsulümüzün kıymetini iyi bilmelidirler. Fındık sektöründe ki en büyük gücün dünya üretiminin yüzde 75' ini üreten bizler olduğunu unutmamalıyız. Geçen yıl göstermiş olduğumuz birlikteliği ve dayanışmayı bu yılda aynı şekilde göstermemiz gerekiyor. Patoz işlemi sonrası Fındığımızın içerisinde ki kırık ve ezikleri mutlaka seçmeliyiz ve tam kurumasına özen göstermeliyiz. Fındığımızı depolamak için mutlaka jüt çuvallar kullanmalıyız. Pazarın sıkışmaması için ihtiyacımız olan kadar fındığı pazara indirmeliyiz ve emanete fındık bırakmamalıyız. Bu kavurucu sıcak havalarda hasat ve harman işlemleriyle uğraşan değerli fındık üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir sezon diliyorum" dedi. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kibar: 'Bakanlık Tahmini Fındık Rekoltesini Revize Etmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement