Kıbrıs Barış Harekatı'nın 42. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlanıyor - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 42. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlanıyor

Kıbrıs Barış Harekatı\'nın 42. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlanıyor

Kktc'de 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında Başkent Lefkoşa'da tören düzenlendi.

20.07.2016 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kktc'de 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında Başkent Lefkoşa'da tören düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini temsilen 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş katıldı. Türkeş törenin ardından adadan ayrıldı. Türkiye ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da törenlere katılmak üzere KKTC'ye gitti.

Kılıçdaroğlu, öğleden sonra KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber ve KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün tarafından kabul edilecek. Türkiye'deki darbe girişiminde şehit düşenler nedeniyle 20 Temmuz'daki kutlamaların asgariye indirilmesi kararı alındı. Buna göre resepsiyon ve yemekler iptal edildi.

Türkeş: "Kıbrıs meselesinin bir zaman perspektifi olmadan çözümsüz ve sonu gelmeyen döngüye girmesi kimsenin menfaatine değildir"

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının barış ve özgürlüğüne kavuştuğu Barış Harekatı'nın yıldönümünde KKTC'de bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. Kıbrıs'ın Türkiye için müstesna bir yeri bulunduğunu kaydeden Türkeş, Kıbrıs Türkünün adanın eşit sahipleri olarak varlığını sürdürmek için verdiği mücadelenin dönüm noktasını teşkil eden, geçmişin acılarla dolu bir sayfasını kapatan şerefi bir günün yıldönümü vesilesiyle toplanıldığını kaydetti

"TÜRKİYE KIBRIS'A İLHAK İÇİN GELMEDİ"

Türkiye'nin Kıbrıs Türklerinin eşitlik, özgürlük ve var olma mücadelesini her koşulda ve zeminde destekleyeceğini tüm dünyaya gösterdiğini belirten Türkeş, "Türkiye Kıbrıs'a bir ilhak için gelmemiştir dedi. Barış Harekatı ile sadece Kıbrıs Türklerine değil, tüm adaya barış ve huzur getirildiğini kaydeden Türkeş, KKTC'nin, hükümet, meclis, tüm kurum ve kuruluşlarıyla; çoğulcu demokratik değerler üzerinde yükselen, insan haklarına saygılı çağdaş hukuk devleti yapısıyla bölgedeki istikrara önemli katkı sağlayacak konuma geldiğini söyledi.

"SON FIRSAT…"

Müzakere sürecine de değinen Türkeş, "Sürdürülmekte olan müzakere süreci mevcut Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde çözüm için son fırsatı teşkil etmektedir dedi. Tuğrul Türkeş, "Kıbrıs meselesinin, Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini, meşru haklarını ve güvenliğini teminat altına alacak şekilde, kapsamlı bir çözüme kavuşturulması, milli bir dava olarak gördüğümüz bu konudaki önceliğimiz olmaya devam etmektedir" dedi.

Akıncı

Törende konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye'nin Atatürk'ün öngördüğü ilkeler doğrultusunda çağdaş, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak kurumsallaşarak gelişmesi ve daha da kalkınmasının sadece Türkiye'nin kendisi için değil, Kıbrıs Türk halkı için de büyük önem taşıdığını vurguladı. Akıncı, bunun aynı zamanda bölgedeki coğrafyanın istikrarı açısından da gerekli olduğunu söyledi.

"2017 yılı başlarında doğalgaz için sondaj çalışmalarını başlatmak yönünde planlanan girişimler çözüme ulaşmadığımız bir ortamda, yeni gerginliklerin tetiklenmesi anlamında olacaktır"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2016 yılı çözümsüz olarak geçirilir ve 2017'ye girilirse, bunun yeni sorunlar getireceğinin altını çizdi ve "2017 yılı başlarında doğal gaz için sondaj çalışmalarını başlatmak yönünde planlanan girişimler de, çözüme ulaşmadığımız bir ortamda, yeni gerginliklerin tetiklenmesi anlamında olacaktır" dedi. Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü için var olan fırsatı en iyi şekilde değerlendirmenin her iki tarafın ciddi sorumluluğu olduğunu da kaydetti..

"Darbe girişimi Kıbrıs Türk halkı arasında ciddi kaygılara neden oldu"

Cumhurbaşkanı Akıncı, Bu yıl 20 Temmuz'dan bahsederken artık bir yerine iki 15 Temmuz'dan söz etmek durumunda olduklarını ifade eden Akıncı, 15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye'de yer alan askeri darbe girişimi demokrasiye tutkun Kıbrıs Türk halkı arasında ciddi kaygılara neden olduğunu ifade etti. Bu girişimin başarıya ulaşmamasının ise Türkiye gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkını da rahatlattığını vurgulayan Akıncı, "Türkiye darbeler yüzünden büyük acılar çekmiş bir ülkedir. Başarılan her darbe Türkiye'yi daha iyiye değil, daha kötüye götürmüştür dedi. - Ruhluel

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kıbrıs Barış Harekatı'nın 42. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement