Kıbrıs Müzakere Süreci - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs Müzakere Süreci

Kıbrıs Müzakere Süreci

KKTC Dışişleri Bakanı Nami: "(Rumlara verilen yol haritası) Rum tarafının olumlu cevap vermesini ümit ediyoruz ama maalesef bize bu yönde hiçbir sinyal gelmiyor" "Asıl sorunlar aşılmadan başka projelerin hayat bulması çok da gerçekçi bir yaklaşım değil" "Şu anda bir fırsat varsa onu bugün kullanmak lazım.

08.07.2014 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güven ÖzalpKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs'taki müzakerelere yönelik KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından dün önerilen yol haritasına atfen, "Rum tarafının olumlu cevap vermesini ümit ediyoruz ama maalesef bize bu yönde hiçbir sinyal gelmiyor" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile görüşmek için bulunduğu Brüksel'de AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Nami, Türk tarafının uzun zamandır müzakerelerin ucu açık şekilde ilelebet devam edemeyeceğini söylediğini belirtti.

Özdil Nami, "Uluslararası camiadan da bu yönde cevaplar almıyor değiliz. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri de yeni başlayan müzakere sürecinin ucu açık şekilde devam etmemesi gerektiğini ve bunun nihai çaba olduğunu birkaç kez tekrarladı. Bununla tutarlı şekilde, Türk tarafı müzakere sürecinin daha iyi yapılandırılması, disiplinli bir şekilde devam etmesi içi masaya bir öneri koydu" diye konuştu.

Rum tarafının kapsamlı çözüm yerine daha çok "güven artırıcı önlemler" diye tabir edilen konulara odaklanmış durumda olduğunu ifade eden Nami, şöyle devam etti:

"Bizim daha fazla odaklanmamız gereken unsur ne güven yaratıcı önlemlerdir ne bu tip yol planlarıdır. Şu an önümüzde duran esas unsur, mevcut yakınlaşmalara sadık kalınmaması, ortak açıklamanın hilafına pozisyonların müzakere masasına sunulması, BM'nin buna sessiz kalmasıdır. Asıl sorunlar aşılmadan başka projelerin hayat bulması çok da gerçekçi bir yaklaşım değil.

Aslında odaklanmış, geriye kalan konular üzerine yoğunlaşmış bir müzakere sürecinin öngördüğümüz takvim içinde sonuç vermemesi için bir sebep yok. Fakat Rum tarafının siyasi irade eksikliği içinde olması şu anda önümüzdeki en önemli sıkıntı."

"Tanıma Rum tarafında korkudan öte fobi"

Rum tarafı üzerinde gerekli baskıların oluşturulması gereğine ve bugüne kadar oluşturulmuş yakınlaşmalara karşı tarafın sadık olmasını temin etmenin önemine dikkat çeken Nami, "O konuda da Türk tarafının hala yapması gereken işler var. Tüm bunlar olmadan bir yol haritasından bahsetmek veya bunu Rumların kabul etmesini beklemek aslında çok da gerçekçi bir yaklaşım değil" dedi.

Rumlarda, Kuzey Kıbrıs'ın tanınmasına yönelik bir "korku" olduğunu vurgulayan Nami, "Bunu korkudan da öte bir fobi olarak değerlendiriyorum çünkü birçok endişeleri aslında mesnetsiz. Örneğin bizimle yabancı büyükelçilerin yemek yemesini, bu yemekten bir fotoğraf çekilip sosyal medyada kullanılmasını dahi KKTC'nin statüsünü yükseltme çabası olarak algılayıp bunları engelleme çabası içerisine girebiliyorlar. Brüksel'e geldiğimizde talep ettiğimiz randevuları engellemek için büyük bir çaba harcıyorlar" diye konuştu.

"Fırsat varsa şimdi kullanılmalı"

Rumların, bugün itibarıyla zamana oynama taktiği uyguladıklarını herkesin kabul ettiğini belirten Nami, " Türkiye'deki seçimlerin bitmesi, ardından KKTC'deki başkanlık seçimlerinin geçmesi ve ondan sonra ciddi müzakerelere geçilmesi yönünde bir stratejileri olduğuna yönelik her türlü mesajı veriyorlar. Bunun müzakere masasına yönelik son derece olumsuz bir etkisi oluyor" dedi.

Rumların yaklaşımının, karşılıklı güven duygusunu ve iyi niyeti önemli ölçüde erozyona uğrattığını ve müzakerelerde bu his kaybolduğunda en basit konuların halledilmesinin bile imkansız hale geldiğinin altını çizen Nami, "Bu taktiklerinin böyle büyük bir faturası var. Bundan bir an önce vazgeçmeleri yerinde olur. Kıbrıs dünyanın son derece kaygan bir bölgesinde bulunuyor. Şu anda bir fırsat varsa onu bugün kullanmak lazım. 'Daha ileriki bir tarihte daha iyi bir ortam olur' ümidiyle zamana oynamamak lazım. Bu çok riskli bir strateji" diye konuştu.

Kerry ziyareti için "sağlıklı kurgu" vurgusu

AB'nin daha cesaretli davranması, üye ülkelerin AB Komisyonu'na destek vermesi gerektiğini kaydeden Nami, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın adaya gerçekleştirdiği ziyaretin "iyi değerlendirilemediği ve bir fırsatın kaçtığı" görüşünde.

Biden ziyaretinde daha çok Maraş ile ilgili bir projenin ele alındığını belirten Nami, "Maraş konusu çok çetrefilli ve iki haftalık görüşmelerle çözülebilecek bir sorun değil. Maraş'a çok odaklanıldığı için kapsamlı çözümün önündeki engeller konuşulamadı, bunların aşılması için ABD'nin koyabileceği katkılar gündeme gelmedi" dedi.

Nami, planlama aşamasında olan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ziyareti için ise "Umarım bu tecrübeden istifade ederek Kerry ziyareti daha sağlıklı kurgulanır. Bunun için ABD ile yoğun şekilde konuşuyoruz. Bu tip üst düzey ziyaretlerin tali projeler üzerine değil ana konular üzerine odaklanmasını mutlaka sağlamamız lazım" ifadelerini kullandı. - Brüksel

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tekirdağ'da evde Hint keneviri yetiştiriciliği yapan şüpheli yakalandı
    13:09 Tekirdağ'da evde Hint keneviri yetiştiriciliği yapan şüpheli yakalandı

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde bir evde iklimlendirme sistemi kurarak saksılarda Hint keneviri yetiştiren bir şüpheli yakalandı. Jandarma ekipleri yapılan aramada kenevir, kenevir tohumu ve ruhsatsız silahlar ele geçirdi.

  • Karaman'da 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor
    13:08 Karaman'da 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor

    Karaman'da bulunan 57 mahallede, 31'i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, şehir merkezindeki muhtar adayı sayısının önceki seçime göre arttığını belirtti. Kadın adayların sayısının da arttığı belirtilirken, en çok adayın bulunduğu mahalle Ahmet Yesevi Mahallesi olarak açıklandı.

  • DEAŞ Terör Örgütüyle Bağlantılı 15 Şahıs Yakalandı
    13:06 DEAŞ Terör Örgütüyle Bağlantılı 15 Şahıs Yakalandı

    Bolu merkezli Sakarya ve Ankara'da düzenlenen 'BOZDOĞAN-17' adlı operasyonda DEAŞ terör örgütüyle bağlantısı tespit edilen 15 şahıs yakalandı. Operasyonlar sonucunda suç unsurları ele geçirildi.

  • Denizli'de Otomobilin Çarptığı Yaşlı Adam Hayatını Kaybetti
    13:05 Denizli'de Otomobilin Çarptığı Yaşlı Adam Hayatını Kaybetti

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde yolun karşısına geçmek isteyen 89 yaşındaki Mehmet Akyol'a otomobil çarptı. Kazada ağır yaralanan Akyol, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Beykoz Belediyesi tarafından denize sıfır bir konumda kurulan Yalı Kütüphanesi hizmete açıldı
    13:05 Beykoz Belediyesi tarafından denize sıfır bir konumda kurulan Yalı Kütüphanesi hizmete açıldı

    Beykoz Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yalı Kütüphanesi, zengin koleksiyonuyla 7 gün, 24 saat hizmet veriyor. Boğaz manzarasına karşı modern alanlara sahip kütüphanede aynı anda 120 kişi ders çalışabiliyor. Kütüphanede 11 bin kitaplık bir koleksiyon, Beykoz Kitaplığı yayınları ve İstanbul Kitaplığı Köşesi bulunuyor. Ücretsiz kafeterya hizmeti de sunulan kütüphane, online rezervasyon sistemiyle çalışıyor ve tüm İstanbullulara açık.

  • Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi
    13:05 Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi

    Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınan yazar Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı İzmir Atatürk Lisesi mezunlar derneği tarafından düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katıldığı programda, Hanri Benazus'un değeri ve iz bırakma gücü vurgulandı.

  • Kayıp çocuğu arama çalışması 7'nci gününde devam ediyor
    13:04 Kayıp çocuğu arama çalışması 7'nci gününde devam ediyor

    Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde dere suyunun akıntısına kapılarak kaybolan 11 yaşındaki çocuğu arama çalışmaları 7'nci gününde de devam ediyor. Ekipler çocuğu bulmak için Suriye sınırına kadar ilerledi. Olay geçen hafta Cuma günü Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine bağlı Yukarı Durmuş kırsal Mahallesi yakınlarında yaşandı. Mahalle sınırları içerisinden geçen Cırcıp Deresinden geçmeyen çalışan 4 kişiden 11 yaşındaki Davut Kara, akıntıya kapılarak kayboldu. Bölgedeki ekipler, çalışmalarını 7'nci gününde sürdürüyor. Sualtı arama ve kurtarma ekipleri Suriye sınır hattına kadar olan bölgede yoğun bir şekilde çocuğu arıyor. Su altında ve kıyıda arama çalışması gerçekleştiren ekipler, henüz herhangi bir sonuç elde edemedi. Olayın geçmişi Olay geçen Cuma günü yaşandı. Bölgede inek otlatan Şemse D., Yasemin Ç. ve 11 yaşındaki Davut K., şiddetli bir şekilde akan Cırcıp deresinin kenarında oynarken suya düştü. Akıntıya kapılanlar, derenin ortasındaki sığ bir yerde durmayı başardı. Çevredekilerin yardım etmeye çalıştığı şahıslar ile onların yanına gitmeye çalışan Davut K.'nin annesi Şadiye K. akıntıya kapıldı. Kadın ile 2 kız çevredekiler tarafından kurtarılırken 11 yaşındaki çocuk ise gözden kayboldu.

  • Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı: Çin'e yatırım yapmak geleceğe yatırım yapmaktır
    13:03 Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı: Çin'e yatırım yapmak geleceğe yatırım yapmaktır

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in süper büyüklükteki pazarının muazzam potansiyelini açığa çıkarmaya devam edecek olmasından dolayı Çin'e yatırım yapmanın geleceğe yatırım yapmak anlamına geldiğini kaydetti. Zhao, Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Çin'in birçok ülke için önemli bir yatırım kaynağı ve en önemli yatırım destinasyonlarından biri olduğunu belirtti. Ayrıca, tüm ülkeleri Çin'in kalkınma sürecinden yararlanmaya ve işbirliği içinde dünya modernleşmesini gerçekleştirmeye davet etti.

  • Çin, yüksek kaliteli kalkınma ile küresel ekonomik toparlanmaya ivme kazandırıyor
    13:03 Çin, yüksek kaliteli kalkınma ile küresel ekonomik toparlanmaya ivme kazandırıyor

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in yüksek kaliteli kalkınma sayesinde tüm alanlarda Çin'e özgü modernleşmeyi ilerlettiğini ve bu durumun küresel ekonomik toparlanmaya güçlü bir ivme kazandıracağını ve tüm ülkelerin kalkınması için daha fazla fırsat sağlayacağını belirtti. Çin ekonomisinin 2023'te yüzde 5,2 büyüdüğünü ve 2024 için büyüme hedefinin yaklaşık yüzde 5 seviyesinde olduğunu ifade etti.


Advertisement