Kıbrıs Müzakere Süreci - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs Müzakere Süreci

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Biden'a mektup göndererek Rum lideri Anastasiadis’i, görüşme masasına oturmaya ikna etmesini istedi.

10.11.2014 19:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a hidrokarbon kaynakları konusundaki değerlendirmelerini içeren bir mektup gönderdi. Eroğlu, mektubunda, Biden'dan, Rum lideri Nikos Anastasiadis'i, görüşme masasına şartsız oturmaya ikna etmesini istedi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Eroğlu'nun ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a gönderdiği mektupta, adada bir kışkırtma söz konusuysa bunun nedeninin, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafını dışlayarak ada çevresindeki hidrokarbon yataklarıyla ilgili tek yanlı teşebbüs ve faaliyetleri olduğunu belirtti.

Bölgedeki sözde gerilimin suni olduğuna ve Kıbrıs Rum tarafının siyasi amaçlarına hizmet için tasarlandığına işaret eden Eroğlu, "Ne Kıbrıs Türk tarafı ne de Türkiye tarafından Kıbrıs Rum tarafının adanın güneyindeki deniz yataklarında devam eden kazı çalışmalarına yönelik herhangi bir 'kışkırtma' veya 'taciz' söz konusudur" ifadesini kullandı.

Araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa (BHP) tarafından yürütülen sismik araştırmaların, Kıbrıs Türk tarafı ile onun adına hareket eden Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) arasında yapılan anlaşma uyarınca gerçekleştirildiğini vurgulayan Eroğlu, mektubunda şunları kaydetti:

"Bahse konu araştırmalar, adadaki iki eşit paydaş/ortaktan biri olan Kıbrıs Türk tarafının meşru hak ve çıkarlarını savunmak için yapılmaktadır. Her halükarda, bu bağlamda yayınlanan seyrüsefer bildirimi (NAVTEX) Kıbrıs Rum tarafının faaliyet göstermekte olduğu bölgeyle örtüşmemekte olup, Türk Donanması'nın gemileri uluslararası sularda bulunmaktadır. Ancak bir kışkırtma söz konusu ise bu, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafını dışlayarak ada çevresindeki hidrokarbon yataklarıyla ilgili tek yanlı teşebbüs ve faaliyetleri sonucu yaratılmıştır.

Müzakere sürecinin karşılıklı tavizlerle al-ver egzersizi içeren bir sonraki muhtemelen belirleyici bir aşamasına geldiğimiz bu noktada Sayın Anastasiadis'in aniden masadan çekilmesi ve Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye aleyhine dünya çapında bir yanlış bilgilendirme ve suçlama kampanyasına başlamış olması bir talihsizliktir. Bu tür bir 'suçlama oyunu'nun sürecin yeniden başlamasına yönelik çabaları ve Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumlar arasında güven yaratılmasını olumsuz etkilediği açıktır.

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı ve adayı yakın geçmişte şahsen ziyaret etmiş ve her iki tarafla da görüşmüş birisi olarak, bu davranışın sonuçlarını tarafsız bir şekilde değerlendireceğinize şüphem yoktur. Ayrıca Kıbrıs Rum basınına göre, görüşmeniz sırasında Sayın Anastasiadis tarafından size aktarılan olayları bu gerçekler ışığında değerlendireceğinize ve Sayın Anastasiadis'in daha fazla gecikmeksizin ve herhangi bir ön şart öne sürmeden müzakere masasına dönmesi için ikna etmeye yönelik nüfuzunuzu kullanacağınızdan da güveniyorum.

Son olarak, şahsınıza ve dost Amerika Birleşik Devletleri halkına en içten dileklerimi sunarım. Sayın Başkan Yardımcısı, lütfen en derin saygılarımı kabul ediniz." - Lefkoşa

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement