Kıbrıs Müzakere Süreci - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs Müzakere Süreci

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'i kabul etti Cumhurbaşkanı Eroğlu: "Bir 50 yıl daha Kıbrıs sorunu çözümsüz bırakılamaz. KKTC halkının çözüm beklentisi var ve bu çözüm beklentilerini uzun süre askıda tutamayız. Mühim olan Rum tarafının da bir çözüm isteği ile masaya gelmesidir" "Anastasiadis müzakerelerin başlayabilmesi için Türkiye'nin gemilerini çekmesi ve bir daha gelmeyeceği şeklinde ön koşul istiyor.

26.11.2014 17:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 50 yıl daha Kıbrıs sorununun çözümsüz bırakılamayacağını ifade ederek, "KKTC halkının çözüm beklentisi var ve bu çözüm beklentilerini uzun süre askıda tutamayız" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Diplomatik İşler Özel Danışmanı Osman Ertuğ ile müzakere heyeti üyeleri hazır bulundu.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Eroğlu, Rum tarafının sismik araştırma yapan ve onu koruyan gemilerin geri çekilmesi ve bir daha dönmeyeceği taahhüdünün verilmesi taleplerinin Eide tarafından kendilerine iletildiğini, aksi halde Rumların müzakere masasına gelmeyeceklerinin söylendiğini bildirdi.

Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in müzakerelerin başlayabilmesi için " Türkiye'nin gemilerini çekmesi ve dönmemesine" yönelik ön koşul istediğini dile getiren Eroğlu, "Bu tek taraflı bir ön koşuldur, dayatmadır. Dayatmalarla Kıbrıs'ta çözüme varmak mümkün değil" diye konuştu.

Eroğlu, Rum kesiminin ön koşullarını kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, tarafların müzakere masasından bir çözümle kalkmak istiyorlarsa birbirlerine ön koşul dayatarak bir anlaşmaya varılmasının mümkün olmadığını anlamaları gerektiğini, kendilerinin bu anlayış içerisinde hareket ettiğini vurguladı.

Anastasiadis ameliyat olmak için ABD'ye gidecek -

Eide ve ekibiyle olumlu bir görüşme yaptıklarını kaydeden Eroğlu, Eide'nin Rum lider Anastasiadis ve bazı siyasilerle yaptığı görüşmelerde elde ettiği görüş ve düşünceleri kendisine aktardığını dile getirdi. " Güney Kıbrıs'tan olumlu bir ses çıktığını söyleyemem" diyen Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasında olduğunu ancak Anastasiades'in ameliyat için New York'a gideceğini, en az 20-25 gün Kıbrıs'tan uzakta kalacağını ve müzakerelere başlama niyeti olsa bile bugünkü koşullarda müzakerelere başlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Eroğlu, Anastasiadis'i telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini ve konuştuklarını da kaydetti.

Müzakereler konusunda bir mutabakat sağlanmadığını dile getiren Eroğlu, Eide'nin Rum yönetiminin müzakere masasına dönmesi için ortaya koyduğu bazı düşünceleri bulunduğunu fakat Anastasiadis'in bunları kabul etmediğini belirtti. Eide'nin düşüncelerini dinlediklerini belirten Eroğlu, kendilerinin de bazı "olmazsa olmazları" olduğunu, ekibiyle birlikte müzakere masasında Anastasiadis'in dönmesini beklediklerini söyledi.

Eroğlu, Anastasiadis'in kısa zamanda sağlığına kavuşup Kıbrıs'a dönmesi  ve müzakerelere başlama temennisinde bulunarak, ön koşulsuz olarak masaya gelmelerinde ve müzakerelerin başlatılmasında büyük fayda gördüğünü kaydetti.

"Bir 50 yıl daha Kıbrıs sorununun çözümsüz bırakılamayacağını" ifade eden Eroğlu, KKTC halkının çözüm beklentisi bulunduğunu ve bu beklentilerini uzun süre askıda tutamayacaklarını, mühim olanın Rum tarafının da bir çözüm isteği ile masaya gelmesi olduğunu ifade etti. - Lefkoşa

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement