Kıbrıs Müzakereleri - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs Müzakereleri

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Türkiye'deki gelişmelerin, garantör ülkelerin Kıbrıs sorununa yönelik desteğini etkilemeyeceğini belirterek, sürece yönelik kararlılığın sürdüğünü söyledi.

21.07.2016 20:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Türkiye'deki gelişmelerin, garantör ülkelerin Kıbrıs sorununa yönelik desteğini etkilemeyeceğini belirterek, sürece yönelik kararlılığın sürdüğünü söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eide'yi kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Temsilcisi Barış Burcu da hazır bulundu.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Eide, Akıncı ile yapıcı ve yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, liderlerin yarın bir araya gelerek, yönetim ve güç paylaşımı ile bekleyen konularda görüşeceklerini, bu konularda ilerleme sağlayacaklarını umut ettiğini kaydetti.

Türkiye'deki Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi konusunda her iki liderlerle de görüştüğünü söyleyen Eide, Türkiye'deki gelişmelerin garantör ülkelerin Kıbrıs sorununa yönelik desteğini etkilemeyeceğini, sürece yönelik kararlılığın sürdüğünü dile getirdi.

Espen Barth Eide, pazartesi günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına katılarak Kıbrıs konusunda bilgilendirmede bulunacağını, Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, yaşanan olayların ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un askeri darbelerin kabul edilemez olduğu yönünde açıklama yaptığını anımsattı.

Müzakereler planlandığı gibi devam edecek

Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Türkiye'de yaşanan olayların ardından yapılan açıklamalarda Kıbrıs sorununa yönelik kararlılığın ortaya konduğunu belirterek, dolayısıyla bu olayların görüşmelerin ertelenmesine yol açacak herhangi bir unsur barındırmadığı görüşünde olduğunu dile getirdi.

Müzakerelerin planlandığı gibi devam edeceğini ifade eden Eide, son günlerde yaşananların müzakerelerin zaman kaybetmeden, hızlı ve sağlam bir şekilde doğru yönde hareket etmesi gerektiğini hatırlattığını vurguladı.

Bölgede yaşanan karışıklıklara rağmen, komşu ülkelerin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik kararlılığının devam ettiğine işaret eden Eide, tüm taraflar için çözümün avantajlarının, dezavantajlarından fazla olduğunu sözlerine ekledi.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement