Akıncı: Haritalar Gerçek Değil - Son Dakika
Güncel

Akıncı: Haritalar Gerçek Değil

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cenevre görüşmeleri sonrası basına sızdırılan haritaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

18.01.2017 01:08  Güncelleme: 08:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Bizim ortaya sunduğumuz harita Rahmetli Rauf Denktaş'ın imzaladığı 'yüzde 29 artı'dır. Rumların önerdiği harita kabul edilebilir bir harita değil." dedi.

TRT Haber'de "Anadolu Soruyor" programına konuk olan Akıncı, Cenevre zirvesi ve Kıbrıs müzakerelerindeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"BASINA SIZDIRILAN HARİTA GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

İsviçre'nin Cenevre kentindeki Kıbrıs müzakereleri sonrası basına sızdırılan haritaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Akıncı, "Bizim ortaya sunduğumuz harita Rahmetli Rauf Denktaş'ın imzaladığı 'yüzde 29 artı'dır. Bunu Meclisimizdeki tüm partiler de onayladılar. Biz haritamızı bu çerçevede sunduk. Rumların önerdiği harita kabul edilebilir bir harita değil. O haritayı kabul edecek olan bir tek Kıbrıslı Türk yoktur." dedi.

"0 ASKER, 0 GARANTİ MANTIĞINDAN ÇIKILMALI"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta varılacak bir anlaşmanın aslında Kıbrıs Türk halkının yıllardır gasbedilmiş olan haklarının geri alınması anlamına geleceğini belirterek, Cenevre konferansında, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan, "0 asker, 0 garanti" mantığından çıkarsa bir çözüm yolu bulunabileceğini söyledi.

"BİR TARAFIN KAYGISI VAR VE GÜVENCE İSTİYORUZ"

Müzakere süreci içerisinde esneklik gösterilirse çıkış bir yolunun bulunabileceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, "AB içinde başka garantiye ihtiyaç yoktur söylemi yeterli değildir. Akıl yolunda çıkış yolları bulmak mümkündür. Bir tarafın kaygısı var ve güvence istiyoruz. Bu halk, referandumda başka türlü bir anlaşmaya onay vermez. Bunun çerçevesi çizilebilir, yolu bulunabilir." diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN GARANTÖRLÜĞÜ ŞART

Mustafa Akıncı, muhtemel bir çözümde Kıbrıs'ta üzerinde uzlaşılacak bir sayıda asker olmasının ve Türkiye'nin garantörlüğünün de şart olduğuna işaret ederek, artık bunun 2017'ye nasıl adapte edilebileceği konuşulması gerektiğini vurguladı.

Akdeniz'de çıkarılacak doğalgaz konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, "Bir çözümle birlikte herkes için ama özellikle de Türkiye için çok avantajlı bir durum olacak. Eğer bir çözüme varabilirsek bölgede gerginlikler yerine işbirliği alanları kurulacak. Rum tarafı 'Bölge bana aittir, ben kazarım' diye diretirse gerginlikler olacaktır. Doğalgaz olayı güneyden Türkiye üzerinden Avrupa'ya bir enerji koridoru anlamı taşıyor. Türkiye ve KKTC için bu çok önemli. Ama bu ancak bir çözümle olacaktır. Bu çözümü Rumların da istemesi gerekir." şeklinde konuştu.

Akıncı: Haritalar Gerçek Değil
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akıncı: Haritalar Gerçek Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement