Kıbrıs'ta İki Lider Yeniden Bir Arada - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs'ta İki Lider Yeniden Bir Arada

Kıbrıs\'ta İki Lider Yeniden Bir Arada

Kktc Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında yeniden bir araya geldiler.

23.06.2016 19:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kktc Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında yeniden bir araya geldiler. Görüşme sonrası KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bu günkü görüşme ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Liderler varılan ortak anlayışlar ve mutabakatların geçerliliğinin korunması yönündeki görüşlerini teyit ettiler

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının görüşünün, bugüne kadar varılan ortak anlayışlar ve mutabakatların geçerliliğinin korunması yönünde olduğunu söyledi ve bu teyidi bugün yaptıklarını ifade etti. Ancak bu konular üzerinde konuşulamaz, ortak anlayışı daha iyi hale getirmek için karşılıklı öneride bulunulamaz diye bir şeyin söz konusu olmadığını belirten Akıncı, varılan mutabakatların değiştirilmemesi ve geriye götürülmemesinin önemli olduğunu vurguladı.

1 TEMMUZ'DA MÜLKİYET KONUSU GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANACAK

Bugün federal yetkiler kapsamındaki çalışmalara devam ettiklerini de kaydeden Akıncı, 1 Temmuz'daki görüşmelerinde mülkiyet başlığının müzakeresine başlayacaklarını; bütün yakınlaşmalara rağmen mülkiyet başlığı altında henüz anlaşmazlık noktası olan 3-4 tane konu olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında yaklaşık 3,5 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

Temmuz ayında 6 görüşme

Akıncı, ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alan görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı'na dönüşünde basına açıklamalarda bulundu ve Temmuz ayında toplam 6 görüşme gerçekleştirme kararı aldıklarını söyledi. Federal yetkiler başlığının 3 alt başlığı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, bunlardan birinin federal yetkilerin kendisi olduğunu kaydetti. Geçmişten beri var olan mutabakatın, federal devlete verilecek olan yetkilerin sıralanması ve yetkilerin dışında kalan artık yetkilerin de iki kururcu devlete ait olması şeklinde olduğunu söyleyen Akıncı, eğitim, sağlık, kültürel konular, tarım gibi konularda iki kurucu devletin yetkili olacağını anlattı. Akıncı, federal yetkiler konusunda zaten uzlaşmanın mevcut olduğunu, bugün daha da yakınlaşma sağlandığını ve müzakerecilerin de yapacağı çalışmalarla bu konuyu aşacaklarını belirtti. Bugün federal yetkiler başlığının diğer iki alt başlığı olan "İki kurucu devlet arasında ve kurucu devletlerle federal merkezi hükümet arasında yapılacak işbirliği ve koordinasyon anlaşmaları" ve "Kurucu devletlerin kendi yetki alanlarında anlaşma yapma yetkileri" başlıklarını ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, hangi alanlarda ne tür bir uluslararası anlaşmaya girebilir, bu anlaşmaya varılırken izlenecek prosedürler ve mekanizmalar ne olmalıdır konularında müzakereler yürüttüklerini kaydetti. Akıncı, bu başlıklarla ilgili kapsamlı bir müzakereyi ilk defa liderler düzeyinde yapmış olduklarını ve az sayıdaki farklılık konusunda bir birlerini daha iyi anlayacak bir müzakere yürüttüklerini; konuyu finalize etmeye yakın olduklarını belirtti. Federal yetkiler konusunda son iki toplantıda ortaya çıkan çerçevede müzakerecilerin de bir araya gelmeye devam edeceklerini söyleyen Akıncı, müzakerecilerin yarın bir görüşme gerçekleştireceğini belirtti.

"Böyle büyük bir felaket karşısında bile iş birliği yapamamış olmanın üzüntüsünü ifade ettik"

Rum halkının Trodos'taki yangın ve yangından dolayı 2 kişinin ölümünden duyduğu acıyı paylaştıklarını Anastasiadis'e ilettiklerini vurgulayan Akıncı, böyle büyük bir felaket karşısında bile iş birliği yapamamış olmanın üzüntüsünü de ifade ettiklerini anlattı. İki tarafın bir türlü bir araya gelip yardımlaşma gösterememiş olmasının büyük bir eksiklik olduğunun altını çizdiklerini söyleyen Akıncı, "Bunun sadece ormanlar ve çevre açısından bir tahribat olarak kalmayacağını, toplumlarımızda bir araya gelememenin yaratacağı hayal kırıklıkları ve umutlara vuracağı darbenin de çok önemli olduğunun aşikar olduğunun da altını çizmiş olduk" diye konuştu. Tüm bunlara neden olanın Kıbrıs sorunu olduğunu belirten Akıncı, "Bu sorunun bir takım politik hassasiyetler yarattığını ve bunların böylesi büyük felaketlerde bile 2 toplumun işbirliğini engellediğini, bu gibi durumlarda bu tür politik engellerin aşılması gerektiğinin altını çizmek ihtiyacı hissettim" dedi.

Kriz komitesi

İki toplumun kararıyla kurulmuş olan bir kriz komitesi olduğunu kaydeden Akıncı, bu gibi durumlarda bu kriz komitesinin nasıl devreye gireceği ve iki tarafın da kabul edeceği modaliteler çerçevesinde nasıl işbirliği altyapısını hazırlayacağı hususunun yeniden gündeme alınmasını kararlaştırdıklarını söyledi.

Anastasiadis "ilerleme cesaret verici ancak ele alınması gereken önemli konular var"

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, müzakerelerde ele alınmakta olan başlıklarla ilgili ilerlemenin cesaret verici olduğunu ancak geride ele alınması gereken önemli konular olduğunu söyledi. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Rum Başkanlık Sarayı'na dönüşünde açıklama yaptı. Anastasiadis, "Aşamalı olarak ve müzakerelerdeki yoğun diyalog aracılığıyla iki toplum tarafından da kabul edilebilir bir yere ulaşacağımızı umuyorum" dedi. Bugünkü görüşmede, "federal hükümet ile federal devletlerarasındaki işbirliği konularında önemli ilerleme sağlandığını" dile getiren Anastasiadis, "uluslararası anlaşmalar yapılmasına dair yetkilerle" ilgili görüşmelerin ise sürdüğünü belirtti. "Federal yetkiler" konusunda mutabakata varılıp varılmadığının sorulması üzerine ise, bunun tamamen farklı bir konu olduğunu dile getiren Anastasiadis, iki liderin müzakerecilere talimatıyla bu konuda ayrı bir diyalog gerçekleştirilmekte olduğunu ekledi. Liderlerin bir sonraki görüşmesi ise 1 Temmuz'da. - Lefkoşa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kıbrıs'ta İki Lider Yeniden Bir Arada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Valiliği: Gökgürültülü Sağanak Yağışa Karşı Dikkatli Olunmalı
    20:29 İstanbul Valiliği: Gökgürültülü Sağanak Yağışa Karşı Dikkatli Olunmalı

    İstanbul Valiliği, bu gece saatlerinden itibaren gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini bildirerek, sel, su baskını, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. Meteorolojiye göre, İstanbul'da bu gece saatlerinden itibaren beklenen gök gürültülü sağanak yağışların yerel kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. Ani sel, su baskını, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

  • 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma
    20:28 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma

    31 Mart yerel seçimlerinde oy vermek için Ömer Keçecigil Okuluna giden askeri ve polis personellerine 'Konuş, sen nerelisin?' diyen DEM Partili Süleyman Salğucak, seçim kanuna muhalefet suçundan dolayı Şırnak İl Emniyet Müdürlüğünde ifadesi alındı. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Salğucak hakkında 'Seçim kanununa muhalefet' ve 'Seçmenin oy kullanmasını engelleme' iddialarıyla ilgili soruşturma açtı.

  • Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı
    20:27 Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Osmanlı sembolü Süleyman Han Camii, restore edildikten sonra yeniden ibadete açıldı. 2 bin 700 yıllık Van Kalesi, hala görkemiyle ayakta duruyor ve cami bu tarihi yapıyı tamamlıyor. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, şehrin imar ve inşa edilmesi için yapılan çalışmaların vatandaşların huzuru ve refahı için olduğunu belirtti ve Van'ın kültür ve turizmine büyük değer katacak olan bu restorasyonların devam edeceğini söyledi.

  • 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı
    20:24 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı

    Manisa'da düzenlenen Uluslararası Mesir Macunu Festivali'nin programı tanıtıldı. Festival, 23 Nisan'da başlayacak ve çeşitli etkinliklerle 28 Nisan'da sona erecek. Festivalde konserler, paneller, sergiler ve mesir saçımı gibi etkinlikler yer alacak.

  • Reyhanlı'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı
    20:23 Reyhanlı'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yapılan silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonunda İ.O. ve M.Y. isimli 2 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramasında ruhsatsız tabanca, 60 fişek ve kurusıkı tabanca ele geçirildi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ve nöbetçi hakimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek
    20:22 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile yarın İstanbul'da bir araya gelecek. Görüşmede Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin hazırlıkları, ekonomik ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alınacak. Ticaret hacminde 15 milyar dolar hedefi bulunuyor ve Türk yatırımcılar tarafından Mısır'da 100 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Ankara, iki ülkenin çıkarlarının giderek birleştiği görüşünde.

  • Trabzon'da Gençler İçin Gazetecilik Eğitimi Tamamlandı
    20:22 Trabzon'da Gençler İçin Gazetecilik Eğitimi Tamamlandı

    Trabzon'da düzenlenen Gençler İçin Gazetecilik eğitim programı sona erdi. 65 öğrenciye gazetecilik, hikaye anlatıcılığı, saha yapımcılığı ve mobil gazetecilik konularında dersler verildi. Eğitim sonunda öğrencilerin çektikleri videolar puanlandı ve birinci olan gruplara ödül ve sertifikaları verildi.


Advertisement