Kılıçdaroğlu, CHP'nin "Mega Projesi"Ni Tanıttı (2) - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu, CHP'nin "Mega Projesi"Ni Tanıttı (2)

Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Mega proje" olarak aktarılan projeyi bugün İstanbul'da açıkladı.

21.05.2015 12:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Mega proje" olarak aktarılan projeyi bugün İstanbul'da açıkladı.

Projenin adı " Merkez Türkiye " projesi. Merkez Türkiye projesinin Türkiye'yi uluslararası mal ve hizmetlerin transfer üssü yapması hedefleniyor. Bunun için Anadolu'da şimdilik yeri açıklanmayan bir kent kurulacağı duyuruldu. Proje ile kamu ve özel sektör işbirliğiyle 20 yılda 200 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirileceği, inşa edilecek mega kentle çevredeki tüm illerin ve Türkiye'nin kalkındırılmasının amaçlandığı belirtildi.

TÜRKİYE EKONOMİK YÜKSELİŞ PROJESİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş'taki bir otelde gerçekleştirilen "Türkiye'nin Ekonomik Yüksel Projesi" olarak da adlandırılan projenin tanıtım toplantısına ekonomi kurmaylarıyla birlikte geldi. Faik Öztrak ve Selin Sayek Böke, Kılıçdaroğlu'na eşlik etti. CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın'la birlikte salona giren Kılıçdaroğlu ayakta karşılandı. CHP'nin İstanbul'daki ilçe belediye başkanlarıyla CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Bekaroğlu, Sezgin Tanrıkulu ve Enis Berberoğlu da salondaydı. Ercan Karakaş, Şafak Pavey, Mustafa Sarıgül gibi pek çok isim de toplantıda hazır bulundu.

BARIŞ PROJESİ OLARAK DA GÖRÜYORUZ

Planlandığı saatte başlayan toplantıda projesi bizzat Kılıçdaroğlu açıkladı. "Biz Türkiye'yi düşünüyoruz. Çocuklarımızı düşünüyoruz. Bölgeyi düşünüyoruz" diyen Kılıçdaroğlu," Bir gerçeği hepimiz kabul ediyoruz. Coğrafi konum olarak eşsiz bir durumdayız. Nüfusta da avantajlarımız var. Bu üstünlüklerimizi bizim avantaja dönüştürmemiz lazım. Ülkemizin rekabet gücünü arttırmamız gerekiyor" diye konuştu. Projenin 6 dakikalık tanıtım filmini izleten Kılıçdaroğlu, "Eğer biz gücümüzü kullanırsak, genç nüfusumuzun emeğini kullanabilirsek Türkiye bölgenin ve dünyanın önemli bir ülkesi haline gelecektir. Küresel dünyada söz sahibi olacaktır. Bu projeyi sadece bir ekonomik büyüme projesi olarak görmüyoruz. Barış projesi olarak da görüyoruz" dedi,

KÜRESEL GÜÇ OLMAK İSTİYORUZ

Türkiye'nin 4.5 saatlik bir uçuş mesafesinde 58 ülkeye ulaşabildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu,"1.5 Milyar nüfusa ulaşıyoruz. 21.6 Trilyon pazara ulaşıyoruz. Hiçbir ülkeye nasip olmamış bir avantaj. Bundan yararlanmak istiyoruz. Küresel ekonominin güçlü bir parçası olmak istiyoruz" diye konuştu.

MEGA KENT İLE 15 SAATTE ŞANGAY'DAN BAKÜ'YE

Anadolu'da bir mega kent oluşturulacağı bilgisini veren Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu mega kentten ürünler Kafkasya'ya, Ortadoğu'ya, Avrupa'ya, Rusya'ya ulaştırılacak. Herşeyin merkezi Türkiye olacak. Şangay'dan yüklenen bir mal, Bakü'ye gidecekse 55 günde gidiyor. Bu proje hayata geçtiğinde 15 saatte Bakü'de olacak. Maliyette yüzde 15'lik bir avantaj sağlanacak" dedi.

200 MİLYAR DOLARA MALOLACAK

Merkez Türkiye projesinin yapımının nasıl ve ne kadar süreceği sorularına da yanıt veren Kılıçdaroğlu, " Kamu özel işbirliğiyle projeyi gerçekleştireceğiz. Sadece Türkiye'nin fonlarını değil, Avrupa kalkınma bankası gibi pek çok fondan faydalanacağız. Demiryolu alt yapısını iyileştirerek, Samsun ve Trabzonu megakentle buluşturacağız. Mersin ve İskenderun'u mega kentle buluşturacağız. 20 yılda tamamlanacak projenin maliyeti 200 milyar dolar olacak. Bu proje sadece Türkiye'ye değil dünyaya kazandıracak. 2 milyon 200 bin vatandaşımıza iş imkanı sağlayacak" diye konuştu.

AKILLI KENT YAPACAĞIZ

Anadolu'da kurulacak mega kentin sadece bir ticaret merkezi olmayacağını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, " Eğer dünya bizi konuşacaksa bu megakent bir kültür, bir sanat, bir fuar merkezi olacak. Dünyanın gözü megakentte olacak. Buradan çıkacak her şey bütün dünya tarafından konuşulur olsun. Mega kent kendi enerjisini kullanacak. Akıllı bir kent yapacağız. Anadolu'nun kalbinde yapacağız ?" ifadesini kullandı.

ANADOLU SES VERECEK

Proje ile Türkiye'yi orta gelir tuzağından çıkarmayı da hedeflediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu," Megakent için özel yasa çıkaracağız. Özel yasayla yönetilecek o kent. Bu bölge için özel teşvikler getireceğiz. Ürünleriyle dünyaya ses veren bir kent haline dönüştüreceğiz. Anadolu ses verecek. Bugün içi boşalan bir Anadolu var. Bölgesel eşitsizlikler var. Belki böyle bir projeyi beklemiyordu kamuoyu. Türkiye'nin ve dünyanın buna ihtiyacı var. Denize olmayan ülkeler için Türkiye'yi bir liman haline dönüştürüyoruz" dedi.

MADEM KURUCU PARTİYİZ...

Açıkladığı projenin daha önce açıkladıkları projelerle bütünleşik olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu Türkiye'nin olağanüstü bir sıçrama yapması demektir. Bu proje diğer bütün projelerimizle uyum içinde. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Bu projeyi hazırlarken nitelikli uzmanlarla çalıştık. Neyi nasıl yapabiliriz onu tartıştık. Madem ki Türkiye'nin kurucu partisiyiz. Anadolu'yu ve Trakya'yı öksüz bırakamayız. Türkiye'nin kendi iç kavgalarıyla enerjisini tüketmesini kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu.

BİZE GÜVEN TÜRKİYE

"Yüzyılın projesini sadece Türkiye'nin değil dünyanın önünü koyuyoruz" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Dünyayla entegre olmak istiyoruz. Güçlü bir Türkiye, sözü dinlenen bir Türkiye, demokrasisi gelişmiş bir Türkiye, insan hakları gelişmiş bir Türkiye, refahı tabana yayılmış bir Türkiye. Kişi başına geliri, 35 bin dolar olan bir Türkiye. Bunu hedefliyor, bunu düşlüyoruz. Biz bunu yapacağız, kararlıyız. Ama yetkiyi millet bize verecek. O nedenle ben buradan bütün yurttaşlarıma sesleniyorum. Güçlü olmak mı istiyorsun ' Türkiye'nin güçlü olmasını mı istiyorsun ' Bayrağının gönderde şerefle mi dalgalanmasını istiyorsun. Siyasetinin onurlu olmasını mı istiyorsun? Her kuruşun hesabının bu millete verildiği bir siyaset mi istiyorsun 'Ödediğin vergilerin sana kazanç olarak dönmesini mi istiyorsun 'Senin yıllık gelirinin 30 bin doların altına düşmemesini mi istiyorsun ' Adresin belli kardeşim. Eski kavgaları bir tarafa bırak. Eski algıları bir tarafa bırak. Adresin belli, yerin belli. Belli olmak zorunda. ya büyüyeceğiz, ya bu treni kaçıracağız. Büyümekten yanayım. Gelişmekten yanayız. Bu güzel ülkede sokaklarda çatık kaşla gezmemeliyiz. Güler yüzle gezmeliyiz. Kendi ülkemizle kıvanç duymalıyız. İç kavgalarımızdan uzak olmalıyız. Gel kardeşim yüzyılın projesini hep beraber hayata geçirelim. Eğer CHP iktidarına evet derseniz yüzyılın projesine hep beraber merhaba diyeceğiz. Asla umutsuz değiliz. Güzel şeyler yapacağız. Çok güzel şeyler yapacağız. Türkiye'yi kısır çekişmelerin ötesinde görkemli bir ülke yapacağız. Azimliyiz ve kararlıyız. Bize güven Türkiye..." ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri ayakta alkışlandı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu, CHP'nin 'Mega Projesi'Ni Tanıttı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement