Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet Bize Altın Tabak İçersinde Sunulmadı (2) - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet Bize Altın Tabak İçersinde Sunulmadı (2)

Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet Bize Altın Tabak İçersinde Sunulmadı (2)

Anafartalar ZAFERİ COŞKUYLA KUTLANDIAnafartalar Zaferi'nin 101'inci yıldönümü, Çanakkale Conkbayırı'ndaki Atatürk Anıtı'nda coşkuyla kutlandı.

10.08.2016 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anafartalar ZAFERİ COŞKUYLA KUTLANDI

Anafartalar Zaferi'nin 101'inci yıldönümü, Çanakkale Conkbayırı'ndaki Atatürk Anıtı'nda coşkuyla kutlandı. Askerlerin yaptığı canlandırmayla, 'Çanakkale Geçilmez' destanının dönüm noktası olan Anafartalar Zaferi, 101 yıl sonra bir kez daha yaşatıldı. Çanakkale Boğazı'nı geçemeyeceklerini anlayınca Gelibolu Yarımadası'na karadan çıkarma yaparak buradan Çanakkale Boğazı'na ulaşmayı deneyen İtilaf Devletleri'nin umutlarının yok edildiği o anlar, heyecanla izlendi.

Törene, Gelibolu 18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Akgül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Çanakkale milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz, belediye başkanları, kaymakamlar ve vatandaşlar katıldı. Çanakkale Valiliği, 2'inci Kolordu Komutanlığı, Avustralya heyetlerinin Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başlayan törende; şehitler anısına saygı atışı yapıldı. Türk bayrağı, İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi. 18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli Piyade Kurmay Yarbay Ali Ünlü, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.

KILIÇDAROĞLU'NUN KONUŞMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada, Osmanlı Meclisi Ayan ve Meclisi Mebusan üyelerinden oluşan 18 kişilik bir heyetin Anafartalar Zaferi'nden sonra Çanakkale cephesini ziyaret ederek, milletin minnettarlığını Çanakkale kahramanlarına tebliğ ettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, Kütahya mebusu Abdullah Azmi beyin 16 Kasım 1916'da Osmanlı Meclisi'nde söz olarak yaptığı konuşmayı dile getirerek, şunları söyledi:

"Bu 18 kişilik heyetin başında olan Kütahya mebusu Abdullah Azmi efendi, Osmanlı Meclisi'ne böyle bir konuşma yapar. Cephede gezer, buradaki çalışmaları ve yapılanları görür. Mustafa Kemal'in dehasını görür, çalışkanlığını görür. Olaylara ne kadar vakıf olduğunu öğrenir. Savaş bitmeden bu savaşın kazanılacağını Osmanlı Meclisi'ne anlatır. Çok şehidimiz var biliyoruz. Onlara şükran borçluyuz. Allah rahmet eylesin diyoruz. Onların bizlere bıraktığı bu güzel ülkede onların onurunu korumak ve Cumhuriyetimizi görkemli bir demokrasiyle taçlandırma hedefimiz olduğunu belirtmek istiyorum."

VALİ ERKAL'IN KONUŞMASI

Çanakkale Valisi Hamza Erkal ise Çanakkale'nin önemini vurgularken, "Çeliğin iman dolu göğüslere mağlup olduğu yerdir. Özgürlüğe bilenen ve kazanacağına inanan insanların yaşadığı kutlu bir mekandasınız. Bugün bu toprakları ziyarete gelenler, bilesiniz ki binlerce şehidin kanını döküldüğü bu topraklar vatan sözcüğünün eş anlamlısıdır. Özveri ve kardeşlik kelimelerinin tam karşılığıdır" dedi.

Bu topraklarda yürütülen mücadelenin anlamanın birlik ve dirlik olduğunu herkesin bildiğini kaydeden Erkal, "Çanakkale ve özellikle Anafartalar, Türkiye Cumhuriyeti'nin ön sözünün yazıldığı yerdir. Mustafa Kemal Atatürk'ün yıldız olduğu mekandır" dedi.

TARİHİ ZAFERİ TEKRAR YAŞATTILAR

Tören, 2'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı 18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli askerlerin tarihteki son süngü hücumu olan Anafartalar Muharebelerini canlandırmasıyla devam etti. Mustafa Kemal rolünü, Abdülkadir Katra'nın üstlendiği canlandırmada, Conkbayırı'nda top atışları sırasında Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal'in göğüs cebindeki saate bir şarapnel parçasının isabet etmesine ve yaralı bir Anzak askerinin savaşa ara veren Türk askeri tarafından kucaklanıp siperine götürülmesi sahnelerine de yer verildi.

Tören sonunda Çanakkale Valisi Erkal, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve 2'inci Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, Anafartalar Zaferi Anı Defterini imzaladı.

KILIÇDAROĞLU ŞEHİTLİKTE DUAYA KATILDI

Conkbayırı'ndaki Anafartalar Zaferi kutlama törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir sonraki durağı, Şehitler Abidesi oldu. Partisi tarafından burada düzenlenen törende Kılıçdaroğlu, Şehitler Abidesi yanındaki Atatürk Anıtı'na parti çelengini koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile tören devam etti.

Buradan Şehitler Abidesi'ne giden Kılıçdaroğlu, partililer ile toplu fotoğraf çektirdi. Şehit mezarlarına ve meçhul asker mezarına karanfil bırakan Kılıçdaroğlu, imamın şehitler için yaptığı duaya eşlik etti.

Şehitlik ziyareti sırasında partililerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Kılıçdaroğlu, alanda yürümekte güçlük çekti. Daha sonra da Alçıtepe'de köylüler ile buluşan, gazilerle fotoğraf çektiren Kılıçdaoğlu, bir süre sohbet ettikten sonra İzmir'e gitmek üzere Gelibolu Yarımadası'ndan ayrıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet Bize Altın Tabak İçersinde Sunulmadı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement