Kılıçdaroğlu, Hdp'nin TBMM Başkan Adayı Fırat'ı Kabul Etti - Son Dakika
Politika

Kılıçdaroğlu, Hdp'nin TBMM Başkan Adayı Fırat'ı Kabul Etti

HDP'nin TBMM Başkan Adayı Dengir Mir Mehmet Fırat, "Arzu edilirdi ki geniş tabanlı, yani dört siyasi partinin mutabakatıyla bir meclis başkanı seçilebilsin.

29.06.2015 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP'nin TBMM Başkan Adayı Dengir Mir Mehmet Fırat, "Arzu edilirdi ki geniş tabanlı, yani dört siyasi partinin mutabakatıyla bir meclis başkanı seçilebilsin. Çünkü o meclis başkanı, TBMM'de hangi siyasi partiye mensup olursa olsun, tüm milletvekillerini temsil eden bir makamdır. Ama maalesef MHP'nin baştan beri takınmış olduğu tavrı anlayabilmek mümkün değil" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fırat'ı, CHP Genel Merkezi'ndeki makamında kabul etti. Yaklaşık 30 dakika süren görüşme sonrası Fırat, basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Meclis başkan adayı olarak, AK Parti Genel Merkezinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü vurgulayan Fırat, CHP ile de oldukça verimli bir görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Fırat, CHP ile parlamentonun kanunlar fabrikası olmaktan çıkarılıp, gerçek anlamda çalışması, milletvekillerinin ve parlamentonun itibarının sağlanması, Türkiye'de, siyasi partiler ve seçim kanunu gibi önemli kanunların biran önce değiştirilmesi konusunda aynı görüşü paylaştıklarını belirterek, şunları ifade etti:

"Özellikle darbe yasalarının bir şekilde tasfiye edilerek, Türkiye'de demokratik sürecin önünün açılması konusunda da bir mutabakat içerisindeydik. Tabii ki CHP'nin de diğer siyasi partilerimiz gibi değerli ve deneyimli bir adayı bulunuyor, Sayın Baykal. Şu anda da Meclisi geçici olarak, en yaşlı üye olarak yönetiyor. Bütün siyasi partilerin adaylarının tamamı, meclisi yönetmeye muktedir, birikime sahip arkadaşlar. Ama arzu edilirdi ki geniş tabanlı, yani dört siyasi partinin mutabakatıyla bir meclis başkanı seçilebilsin. Çünkü o meclis başkanı, TBMM'de hangi siyasi partiye mensup olursa olsun, tüm milletvekillerini temsil eden bir makamdır. Ama maalesef MHP'nin baştan beri takınmış olduğu tavrı anlayabilmek mümkün değil. Aslında 7 Haziran seçimlerinde milletimiz tarafından verilen mesajın da tam anlaşılmadığı sonucu, buradan çıkıyor. Ümit ederiz ki bu tutum zaman içerisinde nihayete erer."

CHP yetkililerine, kendilerini kabul ettikleri için teşekkürlerini sunan Fırat, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"AK Parti'nin son turda sizi 60 milletvekiliyle destekleyip, dördüncü tura taşıyacağı ve Baykal'ı geride bırakacağı iddiaları var. Bu iddialarla ilgili düşünceniz nedir?" sorusuna, Fırat, "Her seçimde bu nevi iddialar ortaya atılır ama gerçekliği nedir? Çok fazla bir zaman kalmadı, Çarşamba günü hep beraber görürüz ama ben böyle bir yönteme baş vurulacağı kanısında değilim. Çünkü, kendi grubunuzun milletvekilinin elini, bir şekilde başkasına oy vermeye alıştırırsanız, sonunda fazla kontrol edememe imkanı da ortaya çıkar. Bu da bir tehlikedir, siyasetin cilvelerinden birisidir. Ama her şeyden öte iki gün içinde neticelenecek olan bir seçim. Her beraber izleyip görelim" dedi.

-Mühim olan saygı duruşunda bulunmak"

Dengir Mir Mehmet Fırat, "TBMM'deki milletvekili yemin töreninde, HDP'li milletvekilleri, İstiklal Marşı'nı okumadı. Siz, meclis başkan seçilirseniz, İstiklal Marşı'nı okuyacak mısınız?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Tabii, ben İstiklal Marşı'nın bütün kıtalarını bilmiyorum, ezberimde değil. Ama 12 Eylül zindanlarından geçmiş olanlar, şimdi okuduğumuz kıtayı değil, tümünü ezberlemek zorundalardı yoksa sopa eşliğinde onu öğreniyorlardı. O bakımdan tabii ki İstiklal Marşı'nı sopayla öğretmenin veya dayakla özdeşleştirmenin de çok faydalı olmadığını bu şekilde de görmüş oluyoruz, bu onun bir tezahürü de olabilir. Yoksa ben şuna inanıyorum ki hiçbir arkadaşımızın İstiklal Marşı ile bayrakla herhangi bir sorunu yok. İçerik olarak belki karşı çıktığımız noktalar olabilir. Yalnız bunu HDP'li milletvekillerine şey yapmak gerekmez. Diğer siyasi partilerin de zaman zaman İstiklal Marşı'nın içeriğiyle ilgili söylemleri olmuştur, tasvip etmedikleri cümleler olmuştur ama İstiklal Marşı'nı bugünkü şartlar içesinde değil, o günkü şartlar içerisinde Akif nasıl yazmıştır veya ne anlamda yazmıştır, ona bakmak lazım. Ama bu çok da önemsenecek bir şey değil. Herkesin sesi çok güzel değil, herkes müziğe de çok fazla aşina değil, benim gibi. Dolayısıyla mühim olan ona karşı saygı duruşunda bulunmaktır. Esas olan budur. Ama, 'mutlaka İstiklal Marşı söylenecek' diye bir şey yaparsanız, o zaman 12 Eylül zindanlarını hatırlatmış olursunuz."

-"Savaşa sokma riskini alabilecek hükümet yok"

"Türk silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'ye müdahale edeceği" iddialarına ilişkin bir soruya Fırat, "Şu anki hükümet, geçici bir hükümet. Türkiye'yi savaşa sokma riskini alabilecek bir hükümet yok halen. Dolayısıyla, çok ciddi bir konu olan savaşı, böyle geçici bir hükümet sırasında alınmasını doğru bulmuyoruz" karşılığını verdi.

Fırat, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesinin gerekçelerinin, geçerli olduğu kanısında olmadığını savunarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin Ortadoğu bataklığına sürüklenmesi, bana göre Türkiye'nin bir felaketi olur. İçinden çıkılmaz bir hal alır. Bunun sorumluluğunu sırtlayabilecek bir siyasiyi de ben düşünmek dahi istemiyorum. Ama gazetelerden aldığım haberlere göre Türk Silahlı Kuvvetleri, çok daha aklı selimle bu konuyu irdeliyor. Doğrudur, Suriye'ye girmiş olmak, yalnız Suriye'deki gruplarla çatışmayı değil? Bunun yanında Rusya'nın, İsrail'in, İran'ın tutumlarını da çok iyi değerlendirmek gerekir. Dolayısıyla böyle bir savaşta kimlerle savaşacağınızı peşin olarak tayin edemezsiniz. Böyle bir maceraya da Türkiye, yeni bir hükümetin kurulup, yeni mecliste konuşulmadan karar verilmesinin ben doğru olduğu kanısında değilim."

Kılıçdaroğlu ile Fırat'ın görüşmesinde, CHP Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl ve Haluk Koç ile HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve HDP İstanbul milletvekili Hüda Kaya da hazır bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Kılıçdaroğlu, Hdp'nin TBMM Başkan Adayı Fırat'ı Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement