Kılıçdaroğlu, İş Adamları ve Sanayicilere Buluştu - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu, İş Adamları ve Sanayicilere Buluştu

Kılıçdaroğlu, İş Adamları ve Sanayicilere Buluştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Afişlerde, bilboardlarda görüyoruz.

30.03.2017 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Afişlerde, bilboardlarda görüyoruz. 'Yeni anayasa değişikliği daha güçlü bir Türkiye'nin doğmasına yol açacaktır' diyor. Ama bir türlü bizi inandıramıyorlar. Neden 'evet' diyeceğimize bir türlü inandıramıyorlar." dedi.

Büyükçemece'de bir otelde iş adamları ve sanayicilerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin itibarlı ve güçlü bir ülke olması için üretime daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, iş adamları ve sanayicilerin, bir ülkenin nasıl güçlü olabileceği ve güçlü Türkiye'den ne anladıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunacağını aktararak, "Güçlü Türkiye'nin dört önemli ayağı var. Birinci ayağı tam demokrasi ve hukukun üstünlüğüdür. Bir ülkede hukukun üstünlüğü varsa, yani herkesin can ve mal güvenliği, medyanın özgürlüğü, yargının bağımsızlığı varsa, o ülkede demokrasi vardır. Yani herkesin düşüncesini açıklama ortamı varsa, ülkede demokrasi var demektir. Demokrasisi gelişmemiş hiçbir ülke dünyada itibar sahibi değildir. Demokrasisi gelişmemiş hiçbir ülke, dünyada büyümemiş ve kalkınmamıştır. Demek ki biz güçlü Türkiye olmak istiyorsak, itibarlı olmak istiyorsak önce demokrasimizi geliştireceğiz ki bir arada oturup ortak aklı egemen kılabilelim. Bunu yapamadığımız, tüm Türkiye'yi bir kişinin kararına teslim ettiğimiz takdirde demokrasi gelişmez, büyümez." diye konuştu.

Bir ülkenin güçlü, itibarlı, söz sahibi ve güçlü olabilmesi için ikinci ayağın üretkenlik olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Üretirseniz güçlü olursunuz. Tüketen değil, üreten güçlü olur. Peki 21. yüzyılda neyi üreteceğiz? 21. yüzyılda dünyada söz sahibi olmak için katma değeri yüksek ürün üreteceğiz. Üretirsek büyüyeceğiz, üretince saygınlığımız artacak. 21. yüzyılda itibarı olan bir Türkiye, katma değeri yüksek ürün üreten ülkedir. Peki katma değeri yüksek olan ürünü nasıl üreteceğiz? Bir ülkenin üniversiteleri bilgi üretmiyorsa, katma değeri yüksek ürün üretemez. Üniversitelerin bilgi üretmesi lazım. Siz bir bildiriye imza attığı için bini aşkın öğretim üyesini kapının önüne koyarsanız, Türkiye'nin üniversiteleri bilgi üretemez. Bilgi üretmenin yolu, akılcı düşünmekten geçer. Bilgi üretmenin yolu, tartışmaktan geçer. Bilgi üretmenin yolu düşünceye sınır getirmemekten geçer. Özgür ortamlarda üniversiteler bilgi üretir. Sanayici o bilgiyi alır, elle tutulur metaya dönüştürür."

Kılıçdaroğlu, güçlü ülkenin üçüncü temel ayağının ise güçlü bir sosyal devlet olduğuna işaret ederek, "Herkesin iş, AŞ sahibi olduğu, belli bir gelir standardını yakaladığı bir Türkiye'dir. Kişi başına düşün gelirin yüksek, işsizliğin olmadığı, yoksulluğun olmadığı güçlü bir sosyal devletin olduğu Türkiye'dir. Dördüncü ayak ise sürdürülebilirliktir. Bunları yaparsınız ama bir süre sonra bunları sürdüremeyebilirsiniz. Birisi gelir tıkar, demokrasiyi kısıtlar. Birisi gelir tıkar ve sizin mal varlığınıza el koyar. O zaman bu işi sürdürülebilir kılmanız lazım. Dönün ve hep birlikte Amerika'ya bakalım. Amerika, dünyanın bütün bilim adamlarını davet eder. 'Hangi görüşte olursanız olun, benim ülkeme gelin. Hangi inançtan olursanız olun, gelin bütün kapıları açıyorum. Benim için bilgi üretin' der. Boşuna mı uzaya gidiyor? Bunun için. Sürdürülebilirliği savunmak, Amerika'nın gücünü tüm dünyaya hissettirmek için yapar." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin de güçlü, itibarlı bir ülke olması için güzel bir ülke olduğunu ve yeteri derecede insan kaynağının bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ancak bir türlü ülkenin büyümediğini, güçlü ve itibarlı bir aşamaya gelemediğini savunarak, "Dört aşamalı bir stratejiyi hayata geçiremezsiniz Türkiye, güçlü bir Türkiye olmayabilir." dedi.

Halk oylamasına ilişkin afişlere değinen Kılıçdaroğlu, "Afişlerde, bilboardlarda görüyoruz. 'Yeni anayasa değişikliği daha güçlü bir Türkiye'nin doğmasına yol açacaktır' diyor. Ama bir türlü bizi inandıramıyorlar. Neden 'evet' diyeceğimize bir türlü inandıramıyorlar. Bir ülkenin hapishaneleri doluysa ve yer yoksa, 10 kişilik koğuşlarda 50-60 kişi kalıyorsa, hangi demokrasiden, hangi insan haklarından söz edeceksiniz. Bir ülkede 150'nin üstünde gazeteci hapiste ise o ülkede hangi özgürlükten bahsedeceksiniz? Bu kadar gazetecinin hapiste olduğu ikinci bir ülke yoktur. Şimdi önümüze yeni bir anayasa değişikliği getirildi. Kendimize soracağız; 'Bu anayasa değişikliği Türkiye'nin hangi sorununu çözüyor?' Sanayicilerin sorunlarını çözüyor mu? Mal güvenliğini sağlıyor mu? Hayır. Korkusundan kimse konuşamıyor. Bu ülkenin hukuk fakülteleri bile konuşamıyor. Böyle bir tablo içinde Türkiye büyüyebilir mi, gelişebilir mi?" değerlendirmesinde bulundu.

"Parti devleti getirmek istiyorlar"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yeni anayasa değişikliğiyle Türkiye'ye "parti devleti"nin getirilmek istendiğini savunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ne demek parti devleti? Eski Rusya, Romanya, Bulgaristan'ı düşünün. Buralarda komünist yönetimler vardı. Cumhurbaşkanı, bakanlar, herkes komünist partinin üyeleriydi. O rejimler, yürümedi. Değişim yaşandı. Bütün o rejimler demokrasiye evrildi. Bu değişiklikle o rejimlerin benzerini getirmek istiyorlar. Biliyorum buna da takılacaklar. Getirdikleri modelde Cumhurbaşkanı partisinin genel başkanı, bakanlar kendi partilerinin mensubu olacaklar. Valiler, kaymakamlar kimin için çalışacaklar? Kaymakamlar, muhtarları tehdit ediyorlar. Devletin değil, partinin kaymakamı, savcı da öyle... 'Bu model çok doğru bir modeldir' diyorsanız, gidip 'evet' oyu vereceksiniz. 'Yanlıştır' diyorsanız hiçbir tereddüt göstermeden 'hayır' vereceksiniz. Bu ülke sadece benim ülkem değil. Hep birlikte yaşıyoruz. Aynı bayrağın altında yaşıyoruz. Sorun bu ülkenin geleceğidir. Sadece ben mi sorumluyum? Tek tek hepimiz sorumluyuz. Tek başınıza 'hayır' demenin değeri var ama genelde bir değeri yok. Bir bütün olarak 'hayır' derseniz onun ağırlığı vardır, güzelliği vardır. Türkiye için bir hayrı vardır. Hepimiz birlikte çalışacağız. Güçlü, itibarlı, muteber bir ülke için. Bunu yaptığımız zaman ülkemize, çocuklarımıza ve torunlarımıza karşı görevimizi yapmış olacağız. Karar verme zamanıdır. Böyle yapmamız lazım."

Türkiye'nin çözüm bekleyen çok sorunu olduğunu bunların başında ise dış politikanın yer aldığını savunan Kılıçdaroğlu, çevre ülkeler olmak üzere herkesle kavga eder hale gelindiği söyledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Hollanda ile kavga ettik, Almanya ile kavga ettik, Avrupa ile kavga ettik, Mısır ile kavga ettik. Suriye, Libya, Irak, İran, kavga etmediğimiz kimse kalmadı. Alanya'da esnaf turist duasına çıkıyor, yağmur duasına çıkar gibi. 'İnşallah turistler gelir' diye. Şu soruyu kendisine sormuyor; 'Bu turist daha düne kadar geliyordu, neden şimdi gelmiyor?' Sorumlusu kim? Hollanda kavgasından sonra Karadenizli iş adamları geldi. Büyük bir telaş ve endişe içerisindeler. Hayrola dedim, 'Fındığımızı kime satacağız' dediler. Doğru, Amerika'ya, Hindistan'a, Çin'e, Pakistan'a göndermiyoruz. Nereye gönderiyoruz? Avrupa'ya. Buyurun kavga edin bakalım, ne olacak? Mısır'a Ro-Ro seferleri iptal edildi. Niçin? Mısır ile ne alıp veremediğimiz var bizim? Suriye ile kavga ettik. Gittik Suriye'nin iç işlerine karıştık. Hayatı savaş meydanlarında geçen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, savaş sonrası, 'mecbur kalınmadıkça savaş bir cinayettir' diyor. Onun için 'Yurtta da barış olmalı, dünyada da barış olmalı' demiştir. Barış olacak ki ilişkiler düzelecek ki, bizim iş adamlarının ürettiği ürünleri dünyaya satabilsin." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "160 militanı Yargıtay'a tayin ettiler. 160 militanı yargıç yaptılar. Devlet çöktü, arkasından darbe de oldu. 2010 referandumunun müsebbibi kim? Şimdi benzer bir tablo. Parti devleti kurmak istiyorlar, daha ileri bir aşama. Anayasa değişikliğine 'evet' demenin vebali ağır." dedi.

Çocuklarına, torunlarına hiç kimsenin hesap veremeyeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Buna izin verecek miyiz, vermeyecek miyiz? İzin vermeliyiz diyorsanız 'evet' oyu vereceksiniz. 'Hayır, böyle rezalet olmaz' diyorsanız gidip 'hayır' oyu kullanacaksınız." ifadelerini kullandı.

İş adamları ve sanayiciler buluşmasına, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İstanbul milletvekilleri Erdoğan Toprak, Ali Şeker, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ile partililer katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu, İş Adamları ve Sanayicilere Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı
    00:23 Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı

    Türk Kızılay tarafından temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve diğer ihtiyaç malzemeleriyle yola çıkan 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı. Gemide bulunan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, Gazze'ye taşınmak üzere tırlara yüklenecek.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.


Advertisement