Kılıçdaroğlu, "Nazım Hikmet 114 Yaşında" Etkinliğinde Konuştu - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu, "Nazım Hikmet 114 Yaşında" Etkinliğinde Konuştu

Görüntü Dökümü : -CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kürsüye gelişi -CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konnuşması -Salondaki dinleyicilerden görüntüler CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya'da: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nazım Hikmet'in dizelerinde olduğu gibi dünyanın adaletsiz ve zorba olduğunu söyleyerek, "Bir tarafta milyonlarca insan böyle bir açlık, yoksulluk ve sefalet içinde yaşamaya mahkum bırakılmışken, dünyada hiç kimse barıştan, huzurdan ve istikrardan söz edemez" dedi.

31.01.2016 18:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntü Dökümü :

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kürsüye gelişi

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konnuşması

-Salondaki dinleyicilerden görüntüler CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya'da:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nazım Hikmet'in dizelerinde olduğu gibi dünyanın adaletsiz ve zorba olduğunu söyleyerek, "Bir tarafta milyonlarca insan böyle bir açlık, yoksulluk ve sefalet içinde yaşamaya mahkum bırakılmışken, dünyada hiç kimse barıştan, huzurdan ve istikrardan söz edemez" dedi.

Kılıçdaroğlu, bir dizi etkinliğe katılmak için geldiği Almanya'nın Essen şehrinde CHP Köln Derneği Gençlik Kolları ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'nın birlikte düzenlediği "Nazım Hikmet 114 Yaşında" etkinliğinde konuşma yaptı.

Dünyada zengin 85 kişinin servetinin 3 milyar yoksul insanın toplam servetine eşit olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, Dünya Ekonomik Formu'na sunulan bir uluslararası araştırmaya göre de gidişatın bu şekilde devam etmesi durumunda, önümüzdeki iki yıl içinde dünyanın yüzde birinin toplam servetinin, dünyanın yüzde 99'undan daha fazla olacağını aktardı.

Dünya üzerinde 750 milyon insanın da temiz su kaynaklarından yoksun olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"800 milyondan fazla insan yiyecek yemek bulamıyor. Tam bir milyar çocuk mutlak yoksulluk koşulları altında yaşıyor. UNICEF'e göre her gün 22 bin çocuk yoksulluk nedeniyle ölüyor. Dünyada yaklaşık 1 miyar 300 milyon insan günde 1 dolar 25 sentten daha az bir gelirle hayatını sürdürmek zorunda kalıyor."

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Nazım Hikmet'in bu gerçekleri çok önceleri dizelerine yansıttığını belirterek, Nazım Hikmet'in "Dünya adaletsiz çocuk, dünya zorba" dizelerini okudu.

Bu adaletsizlik, bu eşitsizlik manzarası karşısında sessiz kalmanın insana yakışacak bir durum olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bir tarafta milyonlarca insan böyle bir açlık, yoksulluk ve sefalet içinde yaşamaya mahkum bırakılmışken, dünyada hiç kimse barıştan, huzurdan ve istikrardan söz edemez" dedi.

"Nazım Hikmet'i, bugün hala canlı bir şekilde yaşatan, milyonlarca insanın kalbinde yer etmesini sağlayan işte bu adaletsizliğe, bu haksızlığa bu eşitsizliğe karşı haykıran bir ses olmasıydı" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben de buradan uygar dünyanın merkezi olan bir ülkeden, Almanya'dan yine çağdaş dünyanın ülkelerinin tümüne aslında seslenmek istiyorum. Bu adaletsizliğe bir son verelim, bu dünya hepimizin. Bu dünyanın bütün çocukları bizim çocuklarımız ve dünyanın bütün çocukları kardeşçe yaşamayı hak ediyor."

"Hukukun üstünlüğünü sağlayalım"

Kılıçdaroğlu, düzeni değiştirmek, barış ve özgürlük içinde bir Türkiye kurmanın herkesin ortak görevi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İster Türkiye'de yaşayalım ister yurt dışında yaşayalım kendi ülkemizde köklerimizin olduğu bir ülkede hukukun üstünlüğünü sağlayalım. Mustafa Kemal'in bize bıraktığı bayrağı daha ileri bir noktaya taşımak, birinci sınıf demokrasiyi kurarak cumhuriyeti taçlandırmak zorundayız. Düşünceyle, yazıyla, sözle, namusla Türkiye'yi içinde bulunduğu badireden birlikte çıkaracağız."

Etkinliğe, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, Essen Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Kufen, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündarı'ın eşi Dilek Dündar, sanatçılar Rutkay Aziz, Zülfü Livaneli, Ataol Behramoğlu, Tarık Akan, Nebil Özgentürk, Sunay Akın ve Levent Üzümcü de katıldı.

Kılıçdaroğlu etkinlik öncesinde, Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Yeşiller'in Eyalet ve Federal Parlamento üyesi milletvekilleri ile Wuppertal ve Essen belediye başkanlarıyla da öğle yemeğinde buluştu.

Kılıçdaroğlu, "Nazım Hikmet 114 Yaşında" Etkinliğinde Konuştu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu, 'Nazım Hikmet 114 Yaşında' Etkinliğinde Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement