Kılıçdaroğlu: "Neden Bu Düzenlemeye İsyan Etmiyorsun?" - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu: "Neden Bu Düzenlemeye İsyan Etmiyorsun?"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları CHP TBMM Grup Toplantısı Genel Başkan Kılıçdaroğlu: (2) "Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarı, hukuki değil tümüyle siyasi" "Anayasa Mahkemesi üyelerine sesleniyorum: eğer hukuka karşı yapılan hilenin arkasında durursanız, o hile gelir bir gün sizi de vurur.

21.06.2016 18:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları CHP TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan Kılıçdaroğlu: (2)

"Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarı, hukuki değil tümüyle siyasi"

"Anayasa Mahkemesi üyelerine sesleniyorum: eğer hukuka karşı yapılan hilenin arkasında durursanız, o hile gelir bir gün sizi de vurur. Bu ülkeyi seviyorsanız, sağlıklı, güzel hukuk eğitimi almışsanız, toplum vicdanında hukukun gerçekten önemli yer almasını istiyorsanız, bu yasaya ivedilikle karşı çıkacaksınız"

"Yargıtay Başkanı, neden bu düzenlemeye isyan etmiyorsun, bir liseli öğrenci kadar yüreğin yok senin"

TBMM(AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarı'nın, hukuki değil tümüyle siyasi olduğunu savunarak, Anayasa Mahkemesi üyelerine, "Hukuka karşı yapılan hilenin arkasında durursanız, o hile gelir bir gün sizi de vurur. Ülkeyi seviyorsanız, güzel hukuk eğitimi almışsanız, toplum vicdanında hukukun gerçekten önemli yer almasını istiyorsanız, bu yasaya ivedilikle karşı çıkacaksınız." diye seslendi.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, vatandaşın kredi borcunda boğulduğunu savundu.

Ekonomik krizin olduğu 2002'de vatandaşın kredi kartı ve tüketici kredisi borcunun, 6 milyar 605 milyon lirayken bu rakamın Haziran 2016'da 394 milyara çıktığına ileri sürün Kılıçdaroğlu, vatandaşın akşam eve nasıl gideceğini, sofraya ne getireceğini bilmediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, icra yoluyla takiplerin 2002'de 278 milyon lira olduğunu, Haziran 2016'da 18 milyar 274 milyon liraya ulaştığını belirterek, 2008-2016 arasında vatandaşın bankalara 239 milyar 100 milyon lira ödediğini bildirdi. Kılıçdaroğlu, vatandaşlara, "Seni bu cenderenin içine kim attı? Nasıl bir insafsızlık?" diye sordu.

-"Çıkaracağımız ilk kanun..."

CHP iktidarında ilk çıkaracakları kanunun, siyasi ahlak kanunu olacağını aktaran Kılıçdaroğlu, siyasete ahlakı getireceklerini, tükettikleri, harcadıkları her kuruşun hesabını vereceklerini anlattı.

Kılıçdaroğlu, "Bunlar cepleri için çalıştılar. Biz söz veriyoruz halkımız, çocuklarımız, vatanımız, bayrağımız için çalışacağız. Bu millete her kuruşun hesabını vereceğiz. Birileri oturduğu sarayın hesabını veremiyor. Bu millete ihanettir. Milletin parasıyla yapıldı. Oturduğu sarayın maliyetini gizliyor. Biz harcadığımız her kuruşun hesabını vereceğiz, her kuruşun hesabını vermeyi namus borcu kabul edeceğiz. Çünkü biz kul hakkı yemeyiz. Bunlar yerler. Haramzadelerde ahlak yoktur. Ahlaklı insan adildir, insan haklarına, toplumun değerlerine saygılıdır." diye konuştu.

- "Tarihin çöp sepetine gidecekler"

Adalet sisteminin dibine, temeline dinamit koymaya başlandığını öne süren Kılıçdaroğlu, iktidarın, "Bu HSYK, bu Yargıtay, bu Danıştay birşeye yaramıyor. Bunu değiştireceğiz." diyerek, değiştirdiğini savundu.

Kılıçdaroğlu, konuşmasında Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'na da yer vererek, "Danıştay, Yargıtay ve YSK'nın sıfırlandığını" ileri sürdü.

Bunun ancak darbe dönemlerinde yapılan bir operasyon olabileceğini, 12 Eylül darbecilerinin dahil aklına gelmediğini, Hitler, Mussoli, Pinochet'in yaptığı bir yöntem olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bunu yapanlar tarihe baksınlar, Hitler, Mussolini, Pinochet nerede? Bunlar aynı akıbete uğrayacaklardır, aynı yere; tarihin çöp sepetine gideceklerdir. Ahlak, erozyana uğradı. Her türlü ahlaksızlığı görebilirsiniz, yalan, iftira, haram yeme, malı götürme, her türlü ahlaksızlığı görebilirsiniz. Oysa bizim dinimiz ahlak üzerinde yücelen bir dindir. Sevgili Peygamberimiz, 'Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim' diyor. Ahlakı tümüyle yozlaştırdılar. 'Yargıyı düzelteceğiz' diyorlar, bir gecede 160 kişiyi Yargıtay'a tayin ettiler. Şu kürsüden 'Yargıya militanları yerleştiriyorsunuz, yazıktır, günahtır' diye bağırdım. Devlette liyakat sistemini çökerttiler."

-"Neden bu düzenlemeye isyan etmiyorsun?"

Kılıçdaroğlu, yargı için yeni bir paket geldiğini, Adalet Komisyonu görüşmelerinde CHP milletvekillerinin anayasaya aykırılığını ifade ettiğini anımsattı.

Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Anayasaya aykırı olduğunu biliyorlar. Ama bir düzenlemeden yararlanıyorlar. 'Nasıl olsa Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez, o zaman bu değişikliği yaparız, yeni hakimleri tayin ederiz. Dolayısıyla olay biter. Anayasa Mahkemesi iptal etse de birşey olmaz' diyorlar. Bu, hukuka karşı hiledir. Hukuk hileyi kabul etmez, etmemelidir. Eğer hukuku hile üzerine inşa edersiniz bu toplumda ahlakı bir daha yozlaştırmış olursunuz. Yargıyı, yürütme organının arka bahçesine dönüştürürsünüz. Toplum, adaletten birşey beklemez. Çay toplayan Yargıtay Başkanı, 'Adalete güven yüzde 30'a indi' diyordu. Peki kardeşim o zaman sen neden çay toplamaya, hangi gerekçeyle gittin? Neden bu düzenlemeye isyan etmiyorsun sen, bir liseli öğrenci kadar yüreğin yok senin.

Millete, 'Vatandaşın dosyaları bir türlü Yargıtay'dan çıkmıyor, yıllarca dosyalar bekliyor' dediler. 250 olan üye sayısı 516'ya çıkardılar. Danıştayda 95 olan üye sayısını 156'ya çıkardılar. Şimdi tam tersini yapıyorlar. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Dün söylediğinin bugün tersini yapıyorsun. Neden; 17- 25 Aralık olayları nedeniyle. Malı götürdüler, paraları sıfırladılar, haram yediler ya. Bu haramzadeler yargıyı değiştirerek, ileride kendileri için güvenceli bir alan yaratıyorlar. Ne kadar uğraşırsan uğraş yargının önüne bir gün çıkacaksın ve bu millete hesap vereceksin."

-"Benim yerimde Führer olsa"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yargıyı yıpratanların, görevini kötüye kullananlar olduğunu bildirdi.

Yargıda yanlışlıklar olabileceğini ancak bunları meşru zemin içinde, hukukun üstünlüğünü dikkate alarak düzeltebileceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Gelin kardeşim anayasadan başlayarak, yargının bağımsız ve tarafsız olması için elimizden gelen her türlü katkıyı verelim. Hukuk içinde düzeltelim. Niye hileli yollara başvuruluyor? Bunları düzeltebiliriz. Açık çek veriyoruz." dedi.

Kılıçdaroğlu, ancak "Biz intikam alacağız. Bağımsız ve tarafsız bir yargı değil talimat alan yargı istiyoruz." denildiğini öne sürerek, Hitler'in adalet danışmanı Dr. Frank'ın Almanya'daki hakimlere, "Vereceğiniz her kararda önce kendinize şunu sorun; benim yerimde Führer olsa nasıl karar verirdi." diye sormalarını söylediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, "Yargıyı böyle yapmak istiyorlar. 'Benim yerimde Führer olsa nasıl karar verirdi'. Führer'in kim olduğunu, o diktatör bozuntusunun kim olduğunu ben de siz de biliyorsunuz. Yargıda aksaklık olursa, yargı kendi içinde düzeltir. Onun mekanizmaları var." görüşünü savundu.

-"Tarihi görevlerinizden biridir"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "yapılan düzenlemenin, hukuki değil tümüyle siyasi ve yargıyı, yürütme organının arka bahçesine dönüştürmek olduğunu" öne sürdü. Kılıçdaroğlu, bu konuda hukuk mücadelesi vereceklerini, Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi üyelerine de seslenen Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

"Nasıl YSK'yı tasfiye ediyorlarsa, sizin için bir kanun gelebilir, 'Anayasa Mahkemesi kaldırılmıştır. Tasfiye edeceğim, yerine yeni üyeler atayacağım' denilebilir. Eğer hukuka karşı yapılan hilenin arkasında durursanız, o hile gelir bir gün sizi de vurur. Siz bu ülkeyi seviyorsanız, sağlıklı, güzel hukuk eğitimi almışsanız, toplum vicdanında hukukun gerçekten önemli yer almasını istiyorsanız, bu yasaya ivedilikle karşı çıkacaksınız. Bu sizin tarihi görevlerinizden birisidir. Biz size ders veremeyiz, hukuk dersi de vermeyiz. Ama biz toplumun taşındığı bu noktaya dikkatinizi çekmek istiyoruz. Türkiye'de demokrasi, hukukun üstünlüğü, yargıcının güvencesi, yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı olmalı. Türkiye Cumhuriyeti'nde görüşü ne olursa olsun her vatandaş, 'Türkiye'de adalet vardır' demeli. Bunu sağlayacak olan sizsiniz."

Kemal Kılıçdaroğlu, 2015'de 69 milyar dolarlık yatırımın kaçtığını, doğrudan yabancı sermaye stoğunun 30 milyar dolar eridiğini, 44 milyar 500 milyon dolarlık yabancı sermaye portföyün ülkeyi terk ettiğini savundu. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin en büyük 20 ülke arasında 14, 15, 16. sıralardan 19. sıraya gerilemesinin nedinin bu olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarıma açık ve net şu çağrıyı yapıyorum; ülkeni seviyorsan, terörden muzdaripsen, çiftçi kardeşim ektiğin ürünün karşılığını alamıyorsan, esnaf kardeşim doğru dürüst siftah yapamıyorsan, anneler çocukların eğitim sisteminden şikayetçiyseniz hepimizin oturup yeniden düşünmeli, vicdan sorgulaması yapması lazım. Türkiye bir dikta yönetimine teslim olmamalıdır."

(Bitti)

Danıştay Kanunugrup toplantısıKemal Kılıçdaroğlu

Muhabir Meltem Öztürk

Redaktör Atakan Çelik,Yahya Oğuz

Yayınlayan Yahya Oğuz

Kılıçdaroğlu: "Neden Bu Düzenlemeye İsyan Etmiyorsun?"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu: 'Neden Bu Düzenlemeye İsyan Etmiyorsun?' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement