Kılıçdaroğlu: Seçimle Gelenin Seçimle Gitmesini Savunacaksınız (4) - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu: Seçimle Gelenin Seçimle Gitmesini Savunacaksınız (4)

Kılıçdaroğlu: Seçimle Gelenin Seçimle Gitmesini Savunacaksınız (4)

YAŞAR KEMAL AİLESİ ADINA NEBİL ÖZGENTÜRK, KONUŞTUCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de katıldığı CHP'li Belediye Başkanları Zirvesi'nin ilk gününün ardından Narlıdere İlçesi'ne geçti.

04.11.2016 20:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YAŞAR KEMAL AİLESİ ADINA NEBİL ÖZGENTÜRK, KONUŞTU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de katıldığı CHP'li Belediye Başkanları Zirvesi'nin ilk gününün ardından Narlıdere İlçesi'ne geçti. Kemal Kılıçdaroğlu, burada Yaşar Kemal Kültür ve Sanat Vadisi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Çok sayıda parti yöneticisi, milletvekili, partili ve vatandaşın hazır bulunduğu tören öncesinde, Nebil Özgentürk'ün Yaşar Kemal için hazırladığı belgeselin kısa bir bölümünün gösterimi yapıldı. Törende ilk konuşan da Yaşan Kemal'in ailesi adına adı Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonda gözaltına alınacaklar listesinde bulunduğu ileri sürülen gazeteci Nebil Özgentürk oldu. Yurt dışından önceki gün Türkiye'ye dönünce hakkında gözaltı kararı olmadığı ortaya çıkan Nebil Özgentürk, konuşmasında "Bugün yazmasını, yaşamasını isterdim bugünlerde. Yaşar Kemal'e çok ihtiyaç var. Nasıl Satre Fransa denir ya, Yaşar Kemal de Türkiye'ydi. Barışın karşılığıydı. Adanalıydı. İlk imzası Cumhuriyet gazetesinde çıkmıştı. Yıllarca büyük romanlarını ilk olarak Cumhuriyet gazetesinde tefrika ettirdi. Yaşasaydı Cumhuriyet gazetesinin başına gelenlere karşı olağanüstü satırlarına çok ihtiyaç duyulacaktı" dedi.

CHP'li Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur da, ilçeye kentsel dönüşüm alanında yaptıkları yatırımları, çalışmaları anlattı. Abdül Batur, gecekondularda oturan kişileri bir yerlere göndermeyip evlerini yenilediklerini, komple bir yaşam alanı yarattıklarını, açtıkları merkeze ise belediye meclisinin oy birliğiyle Yaşar Kemal ismini verdiklerini söyledi.

KILIÇDAROĞLU, YAŞAR KEMAL'İ ANLATTI

Törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Yaşar Kemal ile tanışmasını anlattı. Lise yıllarında Yaşar Kemal'in İnce Memed kitabını okuduğunu ve sınıfta anlattığını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sonraki yıllarda İnce Memed ile yüz yüze geldik, konuştuk. Yaşar Kemal Türkeye'dir, Çukurova'dır, Toroslar'dır, Yörüklerdir, eşkıyadır, demokrasi sevdalısıdır, cumhuriyettir, yılanlı kaledir, Adana'dır. Yaşar Kemal'i nereye koyarsanız, Yaşar Kemal odur. Evrenseldir" dedi.

Yaşar Kemal'in kendisine aktardığı İsmet İnönü ile ilgili hatırasını da anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ünlü yazarın Anadolu'nun sesi olduğunu söyledi.

'SİYASİLER GEÇMİŞTEN DERS ALMALI'

Yaşar Kemal'in bugün yaşaması durumunda Cumhuriyet gazetesine yönelik yapılacak operasyona tahammül edemeyeceğini de anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Demokrasi demokrasi diye demokrasiyi katlettiklerini görmek pek güzel değil. Siyasilerin düşüncelerinden dolayı hapse atılmasına tahammül edemezdi. Siyasal düşünceleri dolayıyla insanların hapse atılması, dünyanın hiçbir yerinde kabul edilen durum değildir. Bir düşünceyi kabul edersiniz ya da etmezsiniz, ama bir kişiyi siyasal düşüncelerinden dolayı hapse atmak doğru değildir. 1960 darbesinden sonra Menderes asıldı. Dönemin darbe dönemi generalleri astılar. Şimdi üniversitelere Menderes'in adını veriyorlar. Havalimanlarına Menderes'in adını veriyorlar. Yanlışı çok sonra fark ediyoruz. Geçmişten ders almayan siyasetçi, geleceği kurgulayamaz. Yani iktidar olanlar, geçmişten ders alamazlarsa, geleceği sağlıklı tutarlı adım atamazlar. Türkiye'nin yaşadığı en temel sorun geçmişten ders almayan siyasetçiler tarafından yönetilmektedir. Bugün karşılaştığımız tablo, geçmişten ders almayan siyasilerin yaşattığı tablodur" dedi.

Hükümetin 2002 yılında iktidarı devraldıklarında terörün olmadığını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün ülke terör batağının içinde. Kör topal da olsa sağlıklı işleyen bir ekonomi vardı. Bugün dolarını nereye gittiğini kimse tahmin etmiyor açık ve net söylüyorum. Hiç kimsenin bugün can ve mal güvenliği yoktur. Toplantı üstüne toplantı yapıyorlar 'efendim yatırımcılar gelsin' diye. Can ve mal güvenliğinin olmadığı yerde, kim yatırım yapacak? Demokrasinin olmadığı yerde kim yatarım yapacak? ve daha da önemli soru, kim Türkiye'yi bu girdaptan çıkartacak? Benim sorumluluğum var. Bunu gayet iyi biliyorum. Ama vatandaş olarak hepimizin sorumlulukları var. Eğitim sisteminden tukun dış politikaya kadar ekonomiden spordan her alan sorunlu."

SİYASETÇİ NEDEN VARDIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Şunu sormak zorundayız 'Siyasetçi niye vardır', ülkenin sorunlarını çözmek için vardır. Siyasetin kendisi sorun olmaya başlamışsa Türkiye, felaketlere her zaman karşı karışa kalır. Ben bunları anlattığım zaman kızıyorlar. Havuz medyası bir sürü laf ediyor. Çünkü medya özgürlüğü yok. Yargısı bağımsız olmayan bir ülkenin adaletli olması mümkün değildir. Adalet soylu bir kavramdır. Adaletten nasibini almıyorlar. İktidar o ülkeye yönetemez. Adalet devletin temelidir. Adaleti besleyen insanın vicdanıdır. Başkasına yapılan hareket beni rahatsız ediyorsa ben adalete sığınırım. Bana yapılan haksızlığa toplum tepki gösterirse adalete sığınırız. Bu haksızlıkları bir gün adalet önleyecektir, ama adaletin kendisi siyasetin sopasına dönüşürse o ülkede felaket olur. Üzülerek söylüyorum, bugün Türkiye'de adalet yoktur. Hukukun üstünlüğü yoktur. Yargı bağımsızlığı yoktur. Milli irade, milli irade diyorlar. Milli iradeyi saraya hapsedersiniz, yani 'bir kişinin dediği milli iradedir' derseniz o irade milli irade değildir. O irade hakim, egemen iradedir. O irade bireyi özgür değil bireyi kendi kulu olarak gören iradedir. Yaşar Kemal yaşasaydı belki bunlardan çok daha fazlasını söyleyecekti" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonunda, toplumun barut fıçısına döndüğünü, Türkiye'nin iyi yönetilmediğini tekrarladı.

Konuşmaların ardından Yaşar Kemal Kültür ve Sanat Vadisi ile Yaşar Kemal'in büstünün açılışı yapıldı. Ardından Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler akşam yemeği için Fuarizmir'e geçti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu: Seçimle Gelenin Seçimle Gitmesini Savunacaksınız (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement