Kilim Tezgahında Meslek Öğreniyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Kilim Tezgahında Meslek Öğreniyorlar

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -Kilim dokuma kursundan genel ve detay görüntüler-Kadirli Belediye Başkanı Ömer Tarhan'ın konuşması -Detay görüntü ve kurs öğretmeni Makbul Kara ile kursiyer Nuray Küçükkaplan'ın konuşması Kilim tezgahında meslek öğreniyorlar- Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, kilim dokuyan bayanlar, hem meslek öğreniyorlar hem de aile bütçesine katkı sağlıyor- Kadirli Belediye Başkanı Tarhan: "Ev kadınlarını meslek sahibi yaparak balık yemeyi değil balık tutmayı öğretiyoruz"- Kurs öğreticisi Kara, herhangi bir işi olmayan ev kadınlarına yönelik başlatılan kursa ilginin yoğun olduğunu söyledi Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kilim dokuma kursunda kadınlar hem meslek öğreniyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.

23.11.2015 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -Kilim dokuma kursundan genel ve detay görüntüler- Kadirli Belediye Başkanı Ömer Tarhan'ın konuşması -Detay görüntü ve kurs öğretmeni Makbul Kara ile kursiyer Nuray Küçükkaplan'ın konuşması Kilim tezgahında meslek öğreniyorlar- Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, kilim dokuyan bayanlar, hem meslek öğreniyorlar hem de aile bütçesine katkı sağlıyor- Kadirli Belediye Başkanı Tarhan: "Ev kadınlarını meslek sahibi yaparak balık yemeyi değil balık tutmayı öğretiyoruz"- Kurs öğreticisi Kara, herhangi bir işi olmayan ev kadınlarına yönelik başlatılan kursa ilginin yoğun olduğunu söyledi Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kilim dokuma kursunda kadınlar hem meslek öğreniyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor. Kadirli Belediyesi tarafından İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün katkılarıyla ortaklaşa yürütülen "Unutulmaya Yüz Tutan Meslekler Canlanıyor" projesi kapsamında ev kadınları, kilim dokuyarak meslek ediniyor. Belediye Başkanı Ömer Tarhan, AA muhabirine, yörede kilim dokuma sanatının çok önemli olduğunu belirterek, bu mesleği unutturmamak için açtıkları kurslarla geçmişin izlerini ev kadınlarınca yeniden gelecek kuşaklara aktarıldığını söyledi. Kursun 3 aylık dönemlerde yapıldığını ve her dönemde 12 kadının meslek öğrendiğini ve dokuduğu kilimlerden elde ettiği gelirle aile bütçesine katkıda bulduğunu ifade eden Tarhan, "Ev kadınlarını meslek sahibi yaparak balık yemeyi değil balık tutmayı öğretiyoruz. Yaptıkları kilimleri ise satın alarak aile bütçesine katkıda bulunmalarını sağlıyoruz" dedi.5 yıl önce açılan kurstan şu ana kadar 228 kişinin meslek sahibi olduğunu ifade eden Tarhan, şöyle konuştu: "Çukurova Bölgesi'nde geçmiş yıllarda kilim dokuma mesleği, kadınlarımız tarafından yoğun ilgi görüyordu. Kirmen veya çıkrık gibi aletlerle elde edilen yün iplikler, evlerin bahçesine veya içerisine kurulan dokuma tezgahlarında el sanatına dönüşüyordu. Kilim dokumacılığı son yıllarda çeşitli nedenlerle azaldı, kaybolmaya yüz tutması nedeniyle bu mesleği tekrar canlandırmak için Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüyle işbirliği yaparak böyle bir projeyi hayata geçirdik." Kurs öğreticisi Makbule Kara ise, herhangi bir işi olmayan ev kadınlarına yönelik başlatılan kursa ilginin yoğun olduğunu söyledi. Kursiyerlerin el becerilerini kısa sürede geliştirdiğine dikkati çeken Kara, kurs bitiminden sonra kursiyerlerin ayda iki adet kilim dokuyabildiklerini ifade etti. Kursiyerlerden Nuray Küçükkaplan da meslek öğrenmenin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, kurs sayesinde hem meslek öğrendiklerini hem de yaptıkları kilimleri satarak aile bütçesine katkıda bulunduklarını anlattı.

Kilim Tezgahında Meslek Öğreniyorlar
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kilim Tezgahında Meslek Öğreniyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Osmanlı puşideleri Adana'da ilmek ilmek işleniyor
    09:27 Osmanlı puşideleri Adana'da ilmek ilmek işleniyor

    Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde usta öğreticiler, Osmanlılarda mezar sandukalarının üzerine örtülen puşideleri Maraş işi tekniğiyle yeniden yapmaktadır. Puşideler, El Sanatları ve Teknolojisi Nakış Bölümü'ndeki 8 kişilik ekip tarafından özenle işlenmektedir. Bu proje, Maraş işini gün yüzüne çıkarmaktadır.

  • Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Üç Kümbetler ve çevresinde incelemelerde bulundu
    09:21 Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Üç Kümbetler ve çevresinde incelemelerde bulundu

    Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kentin önemli tarihi yapılarından Üç Kümbetler ve çevresinde incelemelerde bulundu. Vakıflar Bölge Müdürü Murat Uslu, Çifte Minareli Medrese ve Erzurum Kalesi ile aynı tarihi doku içerisinde yer alan Üç Kümbetler ve çevresindeki çalışmalar hakkında Vali Çiftçi'ye bilgi verdi.

  • Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor
    09:00 Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor

    Van'ın Başkale ilçesinin İran sınırındaki Albayrak Mahallesi'nde bulunan bin 700 yıllık Aziz Bartholomeus Kilisesi, define avcıları tarafından tahrip edildiği için restore edilerek turizme kazandırılmasını bekliyor.

  • İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı
    07:42 İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı

    İran'ın en çok dinlenen şarkıcısı Moein, Van'da bir konser verdi. Konser için kente gelen binlerce İranlı, saatlerce konser alanına girebilmek için bekledi. Konser alanının önünde yaşanan izdiham nedeniyle cam kapılar kırıldı ve birçok kişi ezilme tehlikesi geçirdi. Polis ve özel güvenlik görevlilerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı konser, basına kapalı yapıldı.

  • Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi
    23:19 Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Haluk Levent, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Levent'in en sevilen parçalarını seslendirmesiyle müzikseverler eşlik etti. Levent'in performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.


Advertisement