Kilis'te Bazı Bölgelerde Yürüyüş ve Basın Açıklaması Yasaklandı - Son Dakika
Güncel

Kilis'te Bazı Bölgelerde Yürüyüş ve Basın Açıklaması Yasaklandı

Kilis\'te Bazı Bölgelerde Yürüyüş ve Basın Açıklaması Yasaklandı

Kilis İl Emniyet Müdürü Candemir Özdemir, kent merkezinde bazı bölgelerde 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. maddesine istinaden 30 gün süreyle basın açıklaması yapılmasının yasaklanmasına karar verildiğini söyledi.

05.08.2015 15:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kilis İl Emniyet Müdürü Candemir Özdemir, kent merkezinde bazı bölgelerde 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. maddesine istinaden 30 gün süreyle basın açıklaması yapılmasının yasaklanmasına karar verildiğini söyledi.

İl Emniyet Müdürü Candemir Özdemir yaptığı açıklamada, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve bu kanunun uygulanmasına dair yönetmelik kapsamında, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usullerle gerçek ve tüzel kişilerin düzenleyecekleri toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yeri, zamanı, şartları, düzenleme kurulunun görev ve yetkileri, yasaklar ve cezai hükümler düzenlendiğini belirtti.

Emniyet Müdürü Özdemir, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 'Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti' başlıklı 26. maddesinde; 'Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu hürriyetlerin kullanılması, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, cumhuriyetin temel nitelikleri ve devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi, suçluların cezalandırılması, amaçlarıyla sınırlanabilir' hükmü yer almaktadır. 2911 Sayılı Kanun çerçevesinde her yıl ilimizde toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılacağı alanlar tespit edilerek kamuoyuna duyurulmaktadır. Anayasanın 26. maddesine istinaden de her türlü basın açıklaması ve diğer etkinlikler kamu düzeni, kamu güvenliği, başkalarının hak ve hürriyetlerini ihlal etmemek kaydıyla özgürlük ortamı içerisinde icra edilmektedir. Ülkemizde son dönemde DEAŞ (İŞİD) terör örgütü militanları tarafından gerçekleştirilen saldırılarda, Şanlıurfa/ Suruç'ta yaşanan canlı bomba eyleminde 32 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve devamında gelişen süreç içerisinde ülkemizin değişik illerinde PKK terör örgütü tarafından Güvenlik güçlerine yönelik saldırılar başlamış ve bugüne kadar 20'nin üzerinde şehit verilmiştir. Özel ve tüzel kişilerin iş yerleri ve araçlarına yönelik yakma, tahrip etme saldırılar da gerçekleşmiştir. Yapılan bu saldırılar sonucunda şehit edilen Güvenlik Teşkilatı personelinin cenaze törenlerinde toplumsal hassasiyetler ön plana çıkmıştır" dedi.

Eylül ayında başlayacak olan eğitim ve öğretim sezonu nedeniyle Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde 3 Ağustos 2015 tarihinde öğrenci kayıt işlemlerinin başladığını ifade eden Özdemir, "Buna bağlı olarak özellikle üniversite ve yurtlar civarında, farklı siyasi düşünceye mensup özel ve/veya tüzel kişiliklerin gerek kendi taraftarlarına sahip çıkma gerekse yeni taraftar kazanma gayesiyle yeni kayıt yaptıracak öğrencilere kayıt işlemleri ve/veya kalacak yer temini konusunda yardımcı olmak için stant açma girişim ve talepleri olduğu ve bunun da yukarıda bahsedilen terör olayları nedeniyle toplumda oluşan hassasiyetin de etkisiyle farklı gruplar arasında çatışma ortamı doğuracağı ve toplum huzuru ile kamu güvenliğini olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirildiğinden; toplumun huzuru ve kamu düzeninin temin ve tesisi için bir takım ek tedbirlere ihtiyaç duyulmuştur. Bu bağlamda; Kilis 7 Aralık Üniversitesi ve üniversite öğrenci yurtlarının da içinde kaldığı alan olarak sınırlandırılabilecek; Kilis 7 Aralık Üniversitesi yanında bulunan KYK erkek öğrenci yurdundan itibaren, Çevre Yolu (Malazgirt Caddesi) istikameti, Doğan Güreş Paşa Bulvarı, Malazgirt Caddesi kesişme noktası, Malazgirt Caddesi takiben İstiklal Caddesi, takiben Barış Mahallesi Karakuyu Sokak, Nedim Ökmen Mahallesi Ahmetbey Sokak, takiben Güvercin Sokak, Ahmet Rasim Caddesi kesişme noktasından yine Ahmet Rasim Caddesi, Doğan Güreş Paşa Bulvarı kesişme noktası takiben Doğan Güreş Paşa Bulvarı, takiben Atatürk Mahallesi/ Şevket Bulut Caddesini takiben Gazze Parkı, Şehit Karabacak Caddesini takiben Belediye Evleri Emek Sitesinin doğu yönü istikametinden Kilis 7 Aralık Üniversitesi yerleşkesi içerisinde yapımı devam etmekte olan camiye kadar olan alan içinde bulunan resmi ve özel öğrenci yurtları, öğrenci evleri ile öğrenci pansiyonları bölgesinde toplumun huzur ve sükünunu bozmaya yönelik eylemlerin gerçekleşmesi ve kitlelerin provoke edilmesi mümkün ve muhtemel olduğundan; Yukarıda belirtilen alan içerisinde bahsedilen amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmek istenilen her türlü imza standı, tanıtım amaçlı stand açılması, çadır kurulması, basın açıklaması yapılması ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenmesi ve benzeri etkinliklerin yapılması, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. maddesine istinaden 30 gün süreyle yasaklandı" açıklamasında bulundu. - KİLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kilis'te Bazı Bölgelerde Yürüyüş ve Basın Açıklaması Yasaklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement