Kilis'te Sahur Sofralarının Vazgeçilmezi: "Halep Kahkesi" - Son Dakika
Yerel

Kilis'te Sahur Sofralarının Vazgeçilmezi: "Halep Kahkesi"

Kilis\'te Sahur Sofralarının Vazgeçilmezi: "Halep Kahkesi"

Hemen her yörede farklı lezzetlerle ramazan sofraları kurulurken, Türkiye'nin güney sınırındaki Kilis'te sahur sofralarında ise tok tuttuğuna inanılan "halep kahkesi" eksik olmuyor Son dönemlerde ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Kilis'e gelen Suriyeliler de damak lezzetlerine yakın olan "Halep kahkesi"nden bolca tüketiyor.

19.07.2014 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KEMAL KARAGÖZ - Kilis'te özellikle ramazanda üretilen ve tok tuttuğuna inanılan "Halep kahkesi" sahur sofralarını süslüyor.

Kilis'te ramazanın vazgeçilmezi olan Halep kahkesi, iftardan önce hazırlanıp tezgahlarda tüketicilerin beğenisine sunuluyor. Hammaddesi nohut mayası olan kahke, talep üzerine başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir'e de gönderiliyor.

Özelllikle ramazanda yapılan ve bir tür simit çeşidi olan kahke, tok tuttuğuna inanıldığı için sahurda tüketiliyor. Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler de damak tatlarına yabancı olmayan Halep kahkesinden bolca tüketiyor.

35 yıldır Halep kahkesi üreten Mahmut Kızılaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu ürünün özellikle ramazanda yapıldığını ve Kilis'e özgü olduğunu belirtti.

Şu anda ramazana yönelik kahke ürettiklerini ifade eden Kızılaslan, "Şimdi sattığımız nohut mayasıyla yapılan bir kahke türüdür. Bir de bayrama yakın şekerli, üzeri susamlı misafirlere ikram edilmek üzere bayram kahkesi hazırlıyoruz. Özellikle Halep kahkesi ilgi görüyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir'de bulunun Kilisli hemşehrilerimizin bu ürüne yoğun talep var. İstanbul'a haftada 150 kilogram kahke gönderiyoruz" dedi.

Kızılaslan, Kilis'te sahur sofralarınının olmazsa olmazı haline gelen Halep kahkesinin kilogramını 6 liradan satışa sunduklarını kaydetti.

Yapımı için sıcak ortam şart

Kahkenin yapılışı hakkında bilgi veren Kızılaslan, şöyle konuştu:

"Nohut mayasıyla hazırlanır. Bir gün öncesinden mayası hazırlanmak şartıyla bekletilir. Daha sonra sıcak ortamda yapılır ve pişirilir. Özellikle sıcak ortamda yapılır. Zahmetli iştir. Hamur, sıcak ortamı sevdiği için soğuk mermerin üzerinde yapılmaz. Tahta üzerinde, havasız ve sıcak ortamda hazırlanır. Halep kahkesi denilmesinin sebebi ise Suriye'nin Halep kentinden gelmiştir. Kilis de Halep kentine yakın olduğu için Kilis'te üretilir. Başka bir ilde Halep kahkesi zor bulunur."

Fırın Ustası Cumali İyisamancı ise Halep kahkesinin susatmadığını ve tok tuttuğunu belirterek, "Sahurda sadece bir Halep kahkesi tükettiğin zaman akşama kadar orucunu acıkmadan tutabilirsin. Kahkenin özelliği budur" diye konuştu. - Kilis

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kilis'te Sahur Sofralarının Vazgeçilmezi: 'Halep Kahkesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement