Kilis Türkülerini 10 Bin Kasetlik Arşivinde Saklıyor - Son Dakika
Yerel

Kilis Türkülerini 10 Bin Kasetlik Arşivinde Saklıyor

Kilisli 57 yaşındaki İbrahim Halil Işıklar, 40 yıldır Kilis yöresine ait anonim türkülerin yanı sıra aşıkların geçmişte söyledikleri eserlerden oluşan binlerce kaseti saklayarak, kent kültürüne ışık tutuyor.

21.05.2015 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KEMAL KARAGÖZ - Kilisli 57 yaşındaki İbrahim Halil Işıklar, 40 yıldır Kilis yöresine ait anonim türkülerin yanı sıra aşıkların geçmişte söyledikleri eserlerden oluşan binlerce kaseti saklayarak, kent kültürüne ışık tutuyor.

Işıklar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 yıldır kasetçilikle uğraştığını, bu süreçte de birçok sanatçının söylediği türkü ve şarkılardan oluşan büyük bir arşiv oluşturduğunu söyledi.

Kilis'in eski aşıklarının amatör olarak evde çektikleri kasetleri de arşivlediğini belirten Işıklar, yıllardır biriktirdiği kasetlerle Kilis kültürüne katkı sağladığını dile getirdi.

TRT ile Kültür ve Turizm Bakanlığına arşivini açtığını ifade eden Işıklar, "Hatta albüm yapmak için İbrahim Tatlıses, Latif Doğan, Mehmet Yakar ve Kahtalı Mıçı gibi birçok sanatçı gelip kendilerine repertuvar yapmamı talep ettiler. Ben de elimden geldiğince Kilis türkülerinden onlara okutmaya ve Kilis türkülerini gündeme taşımaya çalışıyorum" dedi.

Halil Işıklar, Kilis'in 40 yıl önceki türkülerinin arşivinde bulunduğunu vurgulayarak, kaset sektörünün bitmesi üzerine elindeki kasetleri CD ortamına aktarıp müzikseverlerin beğenisine sunduğunu kaydetti.

CD ortamına aktardıktan sonra kasetleri atmadığını söyleyen Işıklar, Kilis'te 20-30 yıl önce hayatını kaybeden birçok sanatçı bulunduğuna işaret ederek, Oylumlu Muro ve Tilhabeşli Hafız'ın bunlardan bazıları olduğunu ifade etti.

Tüm aşıkların kaseti onda

Günümüzde aşıklık geleneği bittiğini, aşıklardan bir tek Tibilli Sümbül'ün kaldığını belirten Işıklar, şöyle konuştu:

"Fakat hayatını kaybetmiş aşıkların hepsinin elimde kasetleri var. Bunlar orijinal kayıt değil, kendi evlerinde veya eş dost toplantılarında kayda alınan eserler. Bu türküleri arşiv olarak saklıyorum. Arşivleri saklarken de Kilis kültürünü yaşatabilmek için kentte bulunan kültür derneklerinin yardımına ihtiyacım var. Çünkü bu eserlerin yeniden seslendirilip topluma kazandırılması gerektiğini düşünüyorum. Şu anda arşivimde yaklaşık 10 bin kaset bulunuyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kilis Türkülerini 10 Bin Kasetlik Arşivinde Saklıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement