Kilosu 3 Bin Lira Olan Gizemli Mantar'ın İlk Hasadı 2018'de - Son Dakika
Ekonomi

Kilosu 3 Bin Lira Olan Gizemli Mantar'ın İlk Hasadı 2018'de

Muğla'da üretimine başlanan ve sadece özel eğitimli köpekler tarafından bulunabildiği için "Gizemli mantar" diye anılan trüf mantarının ilk hasadı 2018 yılında yapılacak.

28.04.2015 15:49  Güncelleme: 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Yatağan ilçesinde kurulan uygulama bahçesinde üretimine başlanan, toprağın altında yetişmesi nedeniyle sadece özel eğitimli köpeklerce bulunabildiği için "Gizemli mantar" diye anılan trüf mantarının ilk hasadı 2018 yılında gerçekleştirtilecek.

'TRÜF MANTARI UZMANI' ÜRETİMİ YERİNDE İNCELEDİ

Fransa'nın Cahors şehrindeki Tarım ve Bağcılık Meslek Yüksekokulu'nda görevli trüf mantarı uzmanı Pierre Sourzat, Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün hazırladığı Trüf Mantarını Geliştirme ve Yaygınlaştırma Projesi kapsamında kurulan uygulama alanında incelemede bulundu. Sourzat, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, trüf mantarının Fransa, İspanya ve İtalya'da yetiştiğini, son 30 yıldır Türkiye'nin de arasında bulunduğu bazı ülkelerin, kültür ortamında trüf mantarı yetiştirmeye başladığını kaydetti.

"TÜRKİYE, ÜRETİME UYGUN BİR ÜLKE"

İlginç kokusu ve aromasıyla trüf mantarının gastronomik açıdan önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Sourzat, Türkiye'nin trüf üretimine uygun bir ülke olduğunu bildirdi. Türkiye'de, yazlık trüf olarak bilinen tuber aestivumun, doğal olarak yetiştiğine değinen Sourzat, "Bu da iyi bir çalışmayla sürdürülebilir hale getirebilir" dedi.

"KİLOGRAMI BİN AVRO"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, Yatağan'ın yanı sıra Denizli'de de trüf uygulama bahçesi bulunduğunu bildirdi. Dünyadaki trüf üretiminin, son 100 yılda 20 kat düştüğüne işaret eden Türkoğlu, talebin karşılanamaması nedeniyle "siyah elmas" olarak bilinen trüf mantarının kilogramının bin avro civarında olduğunun altını çizdi.

"BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİBİZ"

Trüf pazarı üretiminin yüzde 45'ine Fransa, yüzde 35'ine İspanya, geri kalanına da İtalya ve diğer ülkelerin sahip olduğunu anlatan Türkoğlu, şöyle konuştu:

"Bizim ülkemiz, büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen henüz bu pazarda yer almamaktadır. Bu trüf bahçelerin ilk ürününü, 2018 yılında alacağımızı tahmin ediyoruz. Deneysel olarak kurulan bahçeden alacağımız sonuca göre, yeni bahçeler kuracağız. Ona göre yeni eylem planları üzerine çalışmalar yapılacak."

FRANSIZ UZMANDAN BİLGİ ALINDI

Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Hakkı Yüksel ise Fransız uzmandan kullanılan kireç miktarı ve toprağın PH değerinin ayarlanması gibi konularda bilgi aldıklarını söyledi.

Kilosu 3 Bin Lira Olan Gizemli Mantar\'ın İlk Hasadı 2018\'de
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kilosu 3 Bin Lira Olan Gizemli Mantar'ın İlk Hasadı 2018'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • 4998: KARDEŞİM SİZ BU CÜRUF MANTARI DEDİGİNİZ BİZİM BURADA KARGA DOMALANI DİYORUZ DEVAMLIYETİŞEN BİR DOMALAN TÜRÜ KARGALAR BUNU COK İYİ BULUYOR GENELDE YAGMURLU HAVALRDA ŞİDDETLİ GÖK GÜRÜLTÜSÜ OLUNCA YER YÜZÜNE ÇIKIYOR. BİZLER BUNU YEMİYORUZ ŞU ANDA DOMALANIN KİLOSU 25 TL DEN SAYILIYOR. 12 2 Yanıtla
  • ECE: Bizene bundan bizlere satılmaz o yurt dışına satarlar hemde o fiyata kim alabilecek canım türkiyemde onu ki. . . Yabancılar her yiyeceğin kalitelisini yiyor bizlerde öylece yaşıyoruz rabbimin verdiğine şükürler olsun. . . 7 5 Yanıtla
  • 4998: Bu yarın tekrar arayacağım havalar 20-22 derece sıcaklık mutlaka çıkmaya başlamıştır, haftaya cuma gününden itibaren yağmur yağacak yağmurdan sonra tekrar bulursam sayın doc. dr. aziz türkogluna ve İsmail hakkı yüksel beye korgo ile gönderecegim aromasına ve lezzetini incelesinler. e-posta adresinizi ben bulurum. umarım kargalar toparlamazlar. 2 1 Yanıtla
  • merve: TRÜF MANTARININ FAYDALARI : Bulunması ve toplanması zor olan bu mantara halk arasında domalan mantarı da denilmektedir. Protein açısından çok zengin olan bu mantar türü etten daha değerli protein değerleri taşımaktadır. Bununla birlikte cinsel gücü arttırıcı özelliği vardır. Toplum arasında afrodizyak adıyla da anılmaktadır. 3 0 Yanıtla
  • 4998: Ben burada 5846 sayılı kanuna uyumlu olarak yorum yapmaya çalıştım acaba araştırmacılara yardım mahiyetinde katkım olabilirmiyim düşüncesindeydim 2, ve 3, üncü yorumlarımı çok detaylı bir şekilde iletmiştim ne yazıkki yayından kaldırıldı ve yorumlarım yayınlanmadı buda bana uluslar arası sözleşmeleri hatırlatı onun için teşekkür ederim ben toprağın durumu hava ve ısı sıcaklığını nem oranın denemelerimde yeişme şeklini uzun ve kısa vadede olup olamıyacagını dile getirmiştim ama maalesef yayından kaldırıldı tekrar teşekkürler. 3 0 Yanıtla
  • BURADAKİ MODERATÖR BİRAZ AKILLI VE DUYARLI OLSUN: HER YORUM BENCİLLİKLE SİLİNİYOR NEREDEYSE, BIRAKINDA ÖZGÜRCE YORUM YAPILSIN ARKADŞAIM. 4998 ARKADAŞIM TEKRAR YORUM YAZARMISIN 2 0 Yanıtla
  • atma ziya: elimizdeki sebze ve meyveler değişime uğradı sıra ne olduğu belli olmayan çakma mantar türetildi :D bi bitmediniz . . . . . 0 0 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement