Kim Demiş İşyerinde Uyunmaz Diye! - Son Dakika
Güncel

Kim Demiş İşyerinde Uyunmaz Diye!

Siesta, kaylule, öğle uykusu ya da şekerleme. Gün içinde 12-15 saatleri arasında ki zaman diliminde çoğunlukla yemek sonrası bir kaç saat uyuma durumunu ifade ediyor.

11.06.2015 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsmet inönü (89), Vehbi Koç (95), Salvador Dali (85), Thomas A. Edison (84), Ronald Reagan (93), Winston Churchill (91), John D. Rockefeller (98), Rahmi Koç (84, hayatta) öğle uykusunu yaşam tarzı haline getiren ünlülerden bazıları. NASA'nın 1995 yılında yaptığı bir çalışamaya göre gündüz 26 dakikalık kestirme, çalışanların performansını 34% ve zihin açıklığını da 54% artırdığı bildirilmekte.

Özellikle Akdeniz ülkelerinin vazgeçilmezi. Halihazırda İspanya'nın bazı bölgelerinde, Latin Amerika da, Çin'de, Japonya'da Yunanistan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da insanların keyfi.

Bilim adamları öğle uykusu alışkanlığının, hem sağlığı hem de zekayı olumlu yönde etkilediği, kişiyi daha mutlu, üretken ve yaratıcı kıldığı, stresi azalttığı, kalp krizi, felç, obezite ve diyabet hastalığı riskini düşürdüğü konusunda hemfikir.

Öğle uykusunun iş hayatında insanların verimliliğini arttırdığı yönündeki veriler bazı ülkeleri bu konuda bir şeyler yapmaya itmiş. Mesela Çin de öğle uykusu çalışanlar için anayasal hak haline getirilmiş, Japonya da ise öğle uykusu uyuyan kişilere ek ücret verilmekte.

Bu uygulamanın öncülüğünü yapan Google, Nike, British Airways, Continental, AOL ve Apple gibi büyük şirketler de, bu bilgiler doğrultusunda, çalışanlarına çalışma saatleri içinde kestirme molası için izin vererek bunun için özel "Nap-Pod" adında uyku kabinleri sağlıyor.

Gündüz 26 dakikalık kestirme, yüzde 34 performans artırıyor
Yine NASA'nın 1995 yılında yaptığı bir çalışamaya göre, gündüz 26 dakikalık kestirme, çalışanların performansını 34% ve zihin açıklığını da 54% artırdığı bildirilmekte. Bu sürede enerji yükseliyor, yaratıcılık dahil olmak üzere dikkat artıyor ve zihin tazeleniyor. Duygu durumu değişerek işyerindeki biriken tükenmişlik duygusundan etkin bir şekilde korunarak çalışılıyor.

Gaysan Mobilya, Multimo Nap ile öğle uykusuna yatırıyor

Türkiye'de ise 30 yıldan bu yana bu türden ihtiyaçları keşfederek, çok fonksiyonlu mobilya üretimi yapan Gaysan Mobilya, "Multimo Nap" adıyla işadamlarının öğle uykusu ihtiyaçlarını çalışma odasında karşılayacak pratik bir yatak üretti. Multimo Nap, çalışma masasının ön bölümünden açılarak, bildiğiniz üzerinde çarşafı-yastığı olan bir yatağa dönüşüyor. Multimo Nap'ın gün içinde kestirmeye ihtiyaç duyan patronlardan yoğun talep görmesi bekleniyor.

15 dakika dinlen, güne yeniden başla

Anadolu'da köylülerin çalışma saatlerine bakılacak olursa, mutlaka öğle vakitlerinde bir miktar uyudukları görülür. Ayrıca bu insanların 100 yaşının üzerinde sağlıklı ve dinç kaldığına da şahit oluyoruz. Kaliteli hava ve sağlıklı beslenme yanında, öğle uykusunun bunda çok büyük katkısı var. Gaysan Mobilya, Multimo Nap ile bu yaşam tarzını modern şehirdeki çalışma hayatına, ofislere uyguluyor. Bu alanda 1986 yılından bu yana hayatınıza yer açın sloganıyla, insan hayatını kolaylaştıran, mekanları genişleten, aynı zamanda pratik konfor ve keyif sunan akıllı mobilyalar üretiyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kim Demiş İşyerinde Uyunmaz Diye! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement