"Kira Kıyağı" Haberlerine Tazminat Yolu Açıldı - Son Dakika
Güncel

"Kira Kıyağı" Haberlerine Tazminat Yolu Açıldı

Yargıtay, Muğla İl Çevre ve Orman Müdürüyken, il genel meclisi üyesine ait binayı, "yüksek bedelle" hizmet binası olarak kiraladığı için görevden alındığı ve "AK Partili meclis üyesine kira kıyağı" başlıklarıyla hakkında haber yapılan Behlül...

09.06.2013 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Muğla İl Çevre ve Orman Müdürüyken, il genel meclisi üyesine ait binayı, "yüksek bedelle" hizmet binası olarak kiraladığı için görevden alındığı ve "AK Partili meclis üyesine kira kıyağı koltuktan etti" şeklinde hakkında haber yapılan Behlül Şenyürek'in, tazminat talebini reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.

Muğla İl Çevre ve Orman Müdürlüğü görevini yürüten Behlül Şenyürek, göreve atanmasından sonra, Muğla İl Genel Meclisi'nin AK Parti'li Başkanvekili Talha Koçar'ın apart oteli, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü hizmet binası olarak yıllık 130 bin lira karşılığında ve 28 bin lira stopaj bedeli ödenerek kiralandı.

Behlül Şenyürek, Aydın'a mühendis olarak tayin edilmesinin ardından, Muğla Yenigün Gazetesi, Posta Gazetesi, Hürriyet Gazetesinin Ege ekinde "AK Partili meclis üyesine kira kıyağı", "Kira kıyağı koltuğundan etti", "Kira kıyağına makam gitti" başlıklı haberlerin yayımlandığı iddiasıyla Muğla Yenigün Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Kazım Tokuç ve DHA Muğla Temsilcisi Ahmet Bayrak hakkında, basın yoluyla kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle 50 bin liralık tazminat davası açtı.

Şenyürek, dava dilekçesinde, bahsi geçen taşınmazın, bakanlık müfettişlerince hazırlanan, hizmet binasının yetersiz olduğu, verimli iş görülebilmesi için yeni, fiziksel koşulları yeterli bir bina bulunması konusundaki rapor doğrultusunda, komisyon inceleme raporları, kira bedelinin Muğla rayicine uygun olduğuna dair meslek kuruluşlarından alınan yazılar, Çevre ve Orman Bakanlığının oluru ile her türlü bürokratik işlem yapılarak kiralandığını anlattı.

Görevden alındığı yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını belirten Şenyürek, haberin yayımlandığı tarihten önce aileve nedenlerden dolayı görevinden ayrılmak için dilekçe verdiğini ve Bakanlık tarafından ailesinin yaşadığı Aydın İl Çevre ve Orman Müdürlüğündeki uygun pozisyona atandığını bildirdi.

-Muğla 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, tazminat davasını reddetti.

Mahkeme kararında, basın özgürlüğü ve kişilik haklarının her ikisinin de Anayasada güvence altına alındığı, ancak bu iki kavramın çatıştığı durumlarda kamu yararının üstün tutulması gerektiği belirtildi.

Basının objektif sınırlar içinde yayın yapması gerektiğine işaret edilen kararda, "Bunun dışında haberlerin, yazıların önem derecelerine göre gazetenin neresinde ve nasıl yer alacağı, gazetenin kamuoyu yaratılması görevini yerine getirirken gösterdiği başarıyla da ilgilidir. Okunması istenilen bir haberin masum sınırlar içerisinde cazip bir başlık altında sunulması yadırganamaz" denildi.

Kararda, Şenyürek'in müdürlük görevinden bir başka ile mühendis olarak kendi isteğiyle atanmasının dikkat çekici olduğu belirtilerek, kira bedeli ve kiralama yöntemi tartışmalı olan işlemin güncelliği sebebiyle haber olarak verilmesinin görünürdeki gerçeğe uygun olduğu kaydedildi.

Haberin verilişinde kullanılan ifade şeklinin anlatılmak istenen amaca uyduğu ifade edilen kararda, "Bu haberle, davacının kişilik haklarına bir saldırı olup olmadığı tartışılabilir. Ne var ki haberde var olan kamu yararı, gerçeklik, güncellik ve özle biçim dengesi gibi unsurlar zaten, onu hukuka, basın özgürlüğüne uygun hale getirmiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.

-Yargıtay'dan bozma kararı-

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin red kararını bozdu.

Daire kararında, dosya içeriğine göre, Şenyürek'in Muğla İl Çevre ve Orman Müdürüyken çocuğunun Aydın'da okuması nedeniyle iki yıldır aile bütünlüğünün olmadığını belirterek, il müdürlüğü hakkını saklı tutmak suretiyle Aydın ili emrinde mühendis olarak atamasının yapılmasını istediği ve buna göre atamasının yapıldığı kaydedildi.

Bölgede hazineye ya da kamu kurumuna ait ihtiyaca vevap verebilecek nitelikte bina bulunmadığı, kira ücretlerinin rayiçlere uygun olduğu, konuyla ilgili Şenyürek hakkında soruşturma açılmadığı ifade edilen kararda, "Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yaptığı dönemde AK Parti'li İl Genel Meclis Üyesine ait binanın hizmet binası olarak yüksek kira bedeli ile ve uygunsuz yerde kiralanması nedeniyle devletin zarara uğratıldığı, bu nedenle bakanlık tarafından tayininin yapıldığı ve koltuğundan edildiği biçiminde gerçeğe aykırı haber yapılmış olması davacının kişilik haklarını zedelemiştir" denildi.

Yerel mahkemenin ilk kararında direnmesi üzerine dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Kurul, direnme kararını oy çokluğuyla bozarak, Behlül Şenyürek hakkında yapılan haberlerin kişilik haklarına saldırı niteliği taşıdığına ve tazminat gerektirdiğine hükmetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kira Kıyağı' Haberlerine Tazminat Yolu Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement