Kiraya Çıkarken Bunlara Dikkat! - Son Dakika
Emlak

Kiraya Çıkarken Bunlara Dikkat!

Kiraya Çıkarken Bunlara Dikkat!

Kazım Algın ile kiralama ve satın alma sürecinde yaşadığı deneyimler doğrultusunda bir söyleşi gerçekleştirdik.

12.03.2014 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ev alma ve kiralama konusu herkes için oldukça hassas bir konudur. En temel hakkımız olan ve ideallerimiz arasında yer alan barınma ihtiyacımız için adım attığımız bu yolda nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl davranmalıyız? Hangi prosedürleri izlemeliyiz?

Bir evi satmak için, hangi kriterlere sahip olması gerekiyor? Günümüz alıcısı neler bekliyor? Kim hangi tip gayrimenkullerle ilgileniyor?

New York'ta temelleri atılan ve Türkiye'de büyüyen Show Realty Profesyonel Emlak Hizmetleri CEO'su Kazım Algın ile kiralama ve satın alma sürecinde yaşadığı deneyimler doğrultusunda bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bengü Öner: Bir evin, kolay satılabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekiyor?

Kazım Algın: Öncelikle evin site içerisinde olması, otopark sorununun olmaması, sosyal donatılarının olması özellikle yeni yapılar için önemli, kreşinin olması da artı özellikler arasında

Bengü Öner: Gayrimenkulün kendi özellikleri nasıl olmalı?

Kazım Algın: Stüdyo daire ve 1+1'ler öncelikli bu dönemde.

Daha çok 25 yaş üstü, şirketlerde çalışanları yeni evliler bunları tercih ediyor. Çocuk olunca 2+1 daireleri tercih ediyorlar ama en ağır giden 3+1 daireler oluyor.

Eski bölgelerde de yeni yapılar tercih ediliyor. Öncelikler kombili olması, otopark olması özellikle dar ve yoğun bölgelerde, evin konumu, iç dizaynı da evin satılmasında etken.

Bengü Öner: En çok sirkülâsyon şu dönemde hangi bölgelerde yaşanıyor?

Kazım Algın: Şişli, Göktürk, Yeşilköy, Beylikdüzü, Bahçeşehir taraflarında bir yoğunluk var. Kiralamalar ve satın almalar da yoğun.

Bengü Öner: Deneyimleriniz ışığında kiracılara neler öneriyorsunuz? Kiralama sürecinde önemli olan kriterler neler?

Kazım Algın: Kiralamalarda en önemli şey, apartmanda kimlerin oturduğuna dikkat etmek. Tutan kişilere de bağlı tabi bu. Aykırı insanlar olup olmadığına dikkat edilmeli. Evin dizaynı önemli. Mal sahibi önemli. Kiraladığınız evi bir süre sonra satışa çıkarabilir. Buna da dikkat etmek gerekir. Mal sahibi kısa sürede fikir değiştirme ihtimali olacak mı? Çünkü her tahliye bir masraf.

Bengü Öner: Show Realty'den biraz bahsedersek, ne zaman kuruldu?

Kazım Algın: Daha önce 12 yıl Türkiye'de emlakçılık yaptım. Amerika'ya gittiğimde ortağımla bu firmayı kurduk. 2012'ye kadar New York'ta emlakçılık yaptık. Sonra ben haklarıyla birlikte Türkiye'ye döndüm. Şu anda 17 şubemiz var. Aybaşında 18. şubemiz Hadımköy'de açılacak. Hedefimiz bu yıl itibariyle 50 temsilcilik.

Bengü Öner: Show Realty'nin sağladığı ayrıcalıklar neler?

Kazım Algın: Amerika ve Avurpa'ya akredite 20 günlük online eğitimimiz var. Bu Naature Akademi işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Alınan sertifikalar Avrupa ve Amerika ile akredite olacak.

Bunun dışında franchise alan firmalara destek veriyoruz. Öncelikle 3 yıl ilan ve reklam desteği veriyoruz. Tüm kurumsal materyalleri biz veriyoruz. Kendi web sitemizi kullandırıyoruz. Bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Özel projelere destek veriyoruz. Daha çok sektöre yeni girenleri tercih ediyoruz ki kendi sistemimizle yetiştirebilelim.

Bir de kazanç desteğimiz var. Franchise hizmeti veren emlak firmalarının çoğu royality bedeli alır. Yani pay alır kazançtan. Bizde öyle bir pay yok. Sadece reklam katkı payı adı altında 100 dolar bir bedel alıyoruz.

Hukuki destek veriyoruz.

Bengü Öner: Temsilcilik için ne kadar bedel ödemek gerekiyor?

Kazım Algın: 5000 dolar ile 15000 dolar arasında değişiyor.

Kaynak: Milliyet.com.tr

Son Dakika Emlak Kiraya Çıkarken Bunlara Dikkat! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement