Kiraz Güldürmedi Bu Yaz - Son Dakika
Yerel

Kiraz Güldürmedi Bu Yaz

Kiraz Güldürmedi Bu Yaz

Aydın kiraz üretiminde büyük pay sahibi olan Yukarı Kayacık köyünde üreticiler fiyatların masrafları karşılamaya yetmediğini söyledi.

09.07.2015 09:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın kiraz üretiminde büyük pay sahibi olan Yukarı Kayacık köyünde üreticiler fiyatların masrafları karşılamaya yetmediğini söyledi.

Geçen sene kilosu 5 TL'ye satılan kiraz bu sene Aydın üreticisinin yüzünü güldürmüyor. Üreticiden 1 TL'ye alınan kiraz, pazarlarda 2 - 2,5 TL'den satılırken, kiraz üreticileri yeni arayışlar içine girdi. Yukarı Kavacık Mahallesi Muhtarı Ersöz Özcan, "Zor şartlar altında ürettiğimiz kiraz, en çok emektar üreticilere kazandırması gerekirken aksine biz masraflarımızı, işçilerimizin yevmiyelerini veremez hale geldik. Üretim aşamasında girdiğimiz gübreleme ve ilaçlama işlerini ancak borç altına girmek suretiyle yapabiliyoruz. Pazarcılar üreticilerden daha iyi kazanırken biz masrafları karşılayamaz durumdayız" dedi.

HAVA ŞARTLARI KİRAZ İHRACINI DÜŞÜRDÜ

Bu sene havaların kirazlar kötü gitmesinin dış ülkelere yapılan kiraz ihracatını düşürdüğünü söyleyen Yukarı Kayacık Muhtarı Ersöz Özcan "Kiraz ağaçları sıcak bir büyüme sezonu, kış mevsiminde belli bir süre dinlenme, yağmursuz bir çiçeklenme ve hasat dönemini sever. Kiraz yetiştiriciliğinde iklim faktörlerinden en önemlisi sıcaklıktır. Bu yıl görülen ani iklim değişiklikleri ve bazı yağışlar kirazın olgunlaşmasında olumsuz etkisi oldu. Dolayısıyla aynı oranda satışlar etkilendi ve yabancı ülkeler ve yabancı ülkelere kiraz götüren tüccarların kirazlara ilgisi de azaldı.

26 TEMMUZ'DA YAPILACAK KİRAZ FESTİVALİ'NDE YUMRUK OLACAĞIZ

Özcan "Bu yıl 26 Temmuz'da 14. Kiraz Festivali'nde, bu yıl yaşanan kötü durumlara karşı duruşumuzu ortaya koyarak üreticiler olarak birlikte olduğumuzu göstereceğiz. Devlet politikalarının çiftçilerin geleceği düşünülerek belirlenmesi gerek, çiftçi olmazsa, üretim olmazsa, tarım olmazsa her şey baştan biter. Bu düşüncelerimizi her ortamda anlatıp gerçekleri insanlarımıza söyleyeceğiz" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kiraz Güldürmedi Bu Yaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement