Köy Yaşamını Unutturmayacak Müze - Son Dakika
Güncel

Köy Yaşamını Unutturmayacak Müze

Köy Yaşamını Unutturmayacak Müze

Manisa'nın Sarıgöl İlçesi Sığırtmaçlı Mahallesi'nde yaşayan Kırbıyık Ailesi, köy yaşantısını gelecek kuşaklara taşımak için evlerinin önüne minik bir müze kurdu.

11.09.2014 11:26  Güncelleme: 15:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Köyde kullanılan ve unutulmaya yüz tutmuş alet ile ev eşyalarını biriktiren Kırbıyık Ailesi, çevre sakinlerinin de desteğini kazandı.

Sarıgöl İlçesi'ne bağlı, eski adıyla Sığırtmaçlı köylüsü 60 yaşındaki Ahmet Kırbıyık ve eşi 57 yaşındaki Aliye Kırbıyık, köy yaşantısını gelecek kuşaklara taşımak amacıyla evlerinin önünde küçük çaplı bir müze oluşturdu. Köy kabul edilen yerleşim birimlerinin son yıllarda giderek geliştiğine dikkat çeken Ahmet Kırbıyık, köy kültürünün yok olmaya başladığını söyleyerek "Şehirlerde ne varsa köylerde de olmaya başladı. Ninelerimizin, annelerimizin evlerde kullandığı eski araç ve gereçler birer birer yok oluyor. Bizlerden sonra gelecek kuşaklar, ninelerinin, dedelerinin evlerde neler kullandıklarını unutacak. Bu nedenle çevre köylerden eski ev eşyalarını toplayıp, evimin önünde sergilemeye başladım. Gerçekten ilgi gördü" diye konuştu.

Uşak İli Eşme İlçesi Takmak Köyü'nde içi elyafla doldurulan bezden yapılma köylü kadın ve çocuğu sergilediğini belirten Ahmet Kırbıyık, çevre sakinleri tarafından da ilgi gören müze için herkesin seferber olduğunu kaydetti. Köylülerin mini etnografya müzesinin gelecek kuşaklara ışık tutacağına inandıkları için kendisine destek verdiğini vurgulayan Kırbıyık, "Köy yaşamını yansıtarak gelecek kuşaklara ışık tutacak minik etnografya müzemde kağnı, kirman, kahve değirmeni, lüks gemici feneri yani gaz lambası, küpler, süt çalkama aracı, oklava, senit, hamur teknesi, dokuma heybe ve yaba gibi araçları topladım" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Köy Yaşamını Unutturmayacak Müze - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement