Kirchner, AB ve ABD'yi Uyardı - Son Dakika
Güncel

Kirchner, AB ve ABD'yi Uyardı

BUENOS Arjantin Devlet Başkanı Christina Fernandez de Kirchner, batılı güçler ve Tahran arasında imzalanan nükleer anlaşmanın bir parçası olarak 1994 yılında Buenos Aires'teki Arjantin Yahudi Derneği'ne (AMIA) düzenlenen kanlı saldırıyla bağlantısı olduğu düşünülen eski İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi'nin yaptırım listelerinden çıkarılmaması konusunda Washington ve Avrupa Birliği'ne uyarıda bulundu.

30.07.2015 20:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BUENOS Arjantin Devlet Başkanı Christina Fernandez de Kirchner, batılı güçler ve Tahran arasında imzalanan nükleer anlaşmanın bir parçası olarak 1994 yılında Buenos Aires'teki Arjantin Yahudi Derneği'ne (AMIA) düzenlenen kanlı saldırıyla bağlantısı olduğu düşünülen eski İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi'nin yaptırım listelerinden çıkarılmaması konusunda Washington ve Avrupa Birliği'ne uyarıda bulundu.

Yerel, Buenos Aires Herald Gazetesi'nin internet sitesinde yayınlanan habere göre, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından açıklamalarda bulunan Kirchner, İranlı yetkiliye uygulanan yaptırımların kaldırılmamasını istedi ve muhalif medya ve Yahudi cemaatinin yerel liderlerini eleştirdi.

Kirchner açıklamalarında, 2013 yılında saldırının sorumlularının ortaya çıkarılması için Arjantin ve İran arasında imzalanan anlaşma sonrasında bu kesimler tarafından Interpol'ün İranlı yetkililer hakkındaki kırmızı bülten kararını kaldırmaya çalışmakla suçlandıklarını hatırlattı.

AMIA'ya düzenlenen bombalı saldırıyla bağlantısı olduğu gerekçesiyle Ahmedi hakkında Interpol'ün uluslararası tutuklama kararı bulunuyordu.

The Wall Steet Journal Gazetesi'nde 27 Temmuz'da konuya dair yayınlanan bir haberde ise AB'nin Vahidi de dahil olmak üzere diğer İranlı askeri yetkililer, nükleer araştırmacılar ve savunma kurumlarının uluslararası itibarlarını nükleer anlaşmanın bir sonucu olarak iade etmeyi planladığı belirtildi.

Haber sonrasında Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'ye yazdığı mektupta, eski İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi'nin yaptırım listesinden çıkarılanlar arasında olup olmadığının açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Arjantin hükümeti 2013 yılında İran'la bir anlaşma imzalayarak ortak bir çalışmayla saldırıyı aydınlatmak istemiş ancak ülkedeki Yahudi gruplar, Tahran'ın sorumluları teslim etmekte başarısız olduğunu iddia ederek anlaşmayı eleştirmişti.

İki ülke arasında ortaklaşa kurulan hakikat komisyonu, iki Arjantin mahkemesinin, komisyonun anayasaya aykırı olduğu kararını vermesi nedeniyle çalıştırılamamıştı.

AMIA'ya 1994 yılında düzenlenen bombalı saldırının sorumluları henüz ortaya çıkarılamadı. Tahran yönetimi ise saldırının gerçekleştiği dönemde İranlı yetkililerin görevlerini kötüye kullandığı ya da saldırıyla bağlantıları olduğuna yönelik iddiaları reddediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kirchner, AB ve ABD'yi Uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement