Kırgız sinema tarihinin en pahalı filminin galası yapıldı - - Son Dakika
Güncel

Kırgız sinema tarihinin en pahalı filminin galası yapıldı -

Milli Kırgız Film Kurumu'nun çatısı altında çekilen ve Nazira Mambetova, Aziz Muradilov, Elina Abaykızı ve Mirlan Abdulayev'in başrollerini paylaştığı "Kurmancan Datka" adlı tarihi-drama türündeki filmin galası, başkent Bişkek'teki Manas Sinema Salonu'nda yapıldı.

31.08.2014 22:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırgız sinema tarihinin en pahalı filminin galası yapıldı - BİŞKEK

Kırgız sinema tarihinin en pahalı filminin galası yapıldı

- ''Kurmancan Datka'' isimli filmde, Kırgız halkının yönetim tarihinde "Alay Kraliçesi" olarak anılan ve Türkistan coğrafyasında ilk kadın general unvanına sahip

Kurmancan adlı kadının hayatı, ailesi, yönetimde karşılaştığı acılar ve trajedi anlatılıyor

BİŞKEK (A.A) - Kırgızistan'da, devlet tarafından karşılanan yaklaşık 1,5 milyon dolarlık bütçeyle çekilen ve Kırgız sinema tarihinin en pahalı filmi unvanına sahip olan "Kurmancan Datka" adlı filmin galası yapıldı.

Milli Kırgız Film Kurumu'nun çatısı altında çekilen ve Nazira Mambetova, Aziz Muradilov, Elina Abaykızı ve Mirlan Abdulayev'in başrollerini paylaştığı "Kurmancan Datka" adlı tarihi-drama türündeki filmin galası, başkent Bişkek'teki Manas Sinema Salonu'nda yapıldı. Filmi gözyaşları içinde izleyen seyirciler, sonunda uzun süre ayakta alkışlayarak beğenilerini gösterdi.

Kırgızistan'ın bağımsızlığının 23. yıl dönümüne denk gelen film gösteriminin ardından düzenlenen törende konuşan filmin yapımcısı meclisteki Milliyetçi Ata Curt Partisi milletvekili ve Kurmancan Datka Vakfı Başkanı Jıldız Joldoşeva, filmin halkın vergisiyle çekildiğini hatırlatarak, öncelikle Kırgızistan halkına teşekkür etti.

Joldoşeva, Kurmancan Datka film projesine destek veren Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'e minnetarlığını bildirerek, "Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve halkın desteği ile yapılan her iş bu film gibi başarılı olur" dedi. Joldoşeva, filmde, Kırgız halkının parçalanmaması, dağılmaması ve devletçiliğini asla kaybetmemesi gibi ideolojik unsurların işlendiğini kaydetti.

Filmin Yönetmeni Sadık Şer-Niyaz da, film setinde çalışanları sahneye alarak tek tek teşekkür ederken, Kırgız sinemasının ve oyuncularının katettiği başarılara dikkat çekti.

Törende, Kurmancan Datka filminin, dünyanın en önemli film festivallerinden biri olarak kabul edilen Montreal Film Festivali'nde gösterildiği hatırlatılarak, Oscar için başvuru yapacakları belirtildi. Kırgız sineması tarihi açısından çok büyük öneme sahip olacak filmin gişede de başarıyı yakalaması bekleniyor.

Filmde, Kurmancan Datka'nın gençliğini oynayan Elina Abaykızı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok mutlu ve gururlu olduğunu ifade ederek, "Benim ve Kırgız halkının omuzlarında büyük sorumluluk var. Çünkü bu film ile tüm dünyaya çok zengin Kırgız kültürünü ve tarihini anlatacağız" dedi.

Kırgızistan Devlet Televizyon Kanalı Denetleme Kurulu Başkanı Farhat Bekmambetov ile Milliyetçi Ata Curt Partisi milletvekili ve Kurmancan Datka Vakfı Başkanı Jıldız Joldoşeva'nın yapımcılığını üstlendiği filmde, Kırgız halkının yönetim tarihinde "Alay Kraliçesi" olarak anılan ve Türkistan coğrafyasında ilk kadın general ünvanına sahip Kurmancan adlı kadının hayatı, ailesi, yönetimde karşılaştığı acılar ve trajedi anlatılıyor. Kırgızlar'ın inancına, geleneksel hayatına, özgürlüğe bağlılığının yanı sıra vatanperverliği ve cesaret konularının işlendiği film, 100 yıl önce Fergana Vadisinde meydana gelen olaylara ışık tutuyor.

Fergana Vadisinde 1811-1907 yıllarında yaşayan Kurmancan adlı Kırgız kadını, milletinin özgürlüğü için küçük oğlu Kamçıbek'in Ruslar tarafından (1895) idam edilmesine razı olduğu rivayet ediliyor. Ülkenin tüm bölgelerinde Kurmancan Datka'nın heykelleri ve Kırgız para birimi Som'un üzerinde resmi bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgız sinema tarihinin en pahalı filminin galası yapıldı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement