Kırgızistan'da "Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak" Paneli - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan'da "Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak" Paneli

Kırgızistan\'da "Hoca Ahmet Yesevi\'yi Anlamak" Paneli

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ilan edilen 2016 Ahmet Yesevi Yılı kapsamında, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesinde (KTMÜ) "Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak" konulu panel düzenlendi.

06.12.2016 20:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ilan edilen 2016 Ahmet Yesevi Yılı kapsamında, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesinde (KTMÜ) "Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak" konulu panel düzenlendi.

KTMÜ İlahiyat Fakültesi tarafından rektörlük binası konferans salonunda düzenlenen paneli, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek yönetti.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Profesör Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi'nin bir dava insanı olduğunu belirterek, Yesevi'yi ölümünün 850'inci yıl dönümünde anmak için bu paneli düzenlediklerini belirtti.

Yesevi'nin Anadolu'da da pek tanınmadığına işaret eden Yıldız, vefatının 850. yılında üniversite olarak yaptıkları girişimlerle bu yılın 195 UNESCO üyesi tarafından oy birliği ile Ahmet Yesevi Yılı olarak kabul edildiğini ifade etti.

Panelde öğrencilere Yesevi'nin hayatı ve bıraktığı mesajlar hakkında bilgi veren Yıldız, Ahmet Yesevi'den günümüze 4 büyük eser kaldığını anımsattı.

Orta Asya'daki Türklerin, 751 yılında Araplar ile Çinliler arasında yapılan savaştan sonra İslam dinini tercih ettiğini anlatan Yıldız, geniş ufuklu hoşgörü insanı Ahmet Yesevi'nin 99 bin öğrenci yetiştirdiğini ifade etti.

Ahmet Yesevi'nin vaktini verimli geçirdiğini ifade eden Yıldız, Yesevi'nin vaktini, ibadete, talebe yetiştirmeye ve kimseden bir şey beklemeden alın teriyle kazanmaya ayırdığını söyledi.

Türkiye'nin Türkistan'da kurduğu Ahmet Yesevi Kazak Türk Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgi veren Yıldız, panelin sonunda KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı'ya Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından hazırlanan Divan-ı Hikmet kitabını hediye etti.

Balcı da Prof. Dr. Musa Yıldız'a plaket takdim etti.

Hoca Ahmed Yesevi bugün Kazakistan'ın Çimkent şehri yakınlarında yer alan Sayram kasabasında 10. yüzyılda dünyaya gelmişti. Dini tasavvufi eğitimini tamamladıktan sonra yine o bölgedeki Yesi (bugünkü adıyla Türkistan) şehrine yerleşmiş, uzun yıllar halkı maneviyat yolunda irşad ettikten sonra burada vefat etmişti.

Horasan, İran ve Azerbeycan'da yaşayan Türkler arasında yayılan Yesevi tarikatı, 13. yüzyıldan başlayarak göçlerle Anadolu'ya, oradan da Balkanlara ulaşmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan'da 'Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı
    08:08 TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı

    Son dönemde birbirinden skandal görüntülerin yer aldığı ve tepkilerin odağında yer alan sosyal medya platformu TikTok'ta yayınlanan yeni bir video tartışma yarattı. 2 haftalık hamile olduğunu belirten genç bir kadın paylaştığı videoda çocuğuna baba aradığını ifade etti. Videoya not düşen genç kadın "2 haftalık hamileyim. Çocuğuma baba arıyorum, adam gibi adam" dedi.

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.


Advertisement