Kırgızistan'da "Türkiye-Orta Asya İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan'da "Türkiye-Orta Asya İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği" Konferansı

Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi (ADAM), İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Orta Asya Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen "Türkiye-Orta Asya İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu 2. İpekyolu Konferansı, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te başladı.

20.03.2015 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi (ADAM), İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi ve Orta Asya Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen "Türkiye-Orta Asya İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu 2. İpekyolu Konferansı, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te başladı.

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) desteğiyle düzenlenen ve 29 Ekim 2013'te İstanbul'da yapılan 1. İpekyolu Konferansı'nın devamı niteliğindeki konferansta Türkiye-Orta Asya ilişkilerinin diplomatik, ekonomik, sosyal ve kültürel yanları ayrıntılı olarak ele alındı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, konferansın açılışında yaptığı konuşmada "Batılılar, İpek Yolu'nu ticari ve maddi boyutunu ön plana çıkarırken Türkler, medeniyetlerin oluşmasına katkı sağladı" dedi. Türkiye'nin İpek Yolu'nun canlanmasına yaptığı katkılardan söz eden Balcı, "Bu topraklar (Orta Asya), dünya medeniyetine armağan ettiğimiz başlangıç topraklarıdır. Bugün kavramlar yeniden inşa ediliyor. İpek Yolu da yeniden canlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti devletimiz, İpek Yolu'nu tekrardan canlandırabilmek için kardeşleriyle kara ve demir yolları inşa ediyor. Bu doğrultuda, İstanbul Marmaray projesi tamamladı. Üçüncü Boğaz Köprüsü gelecek yıl bitecek. Böylece, (İpek Yolu güzergahındaki) Asya-Avrupa bağlantısı tamamlanmış oluyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya 5'ten büyüktür" açıklamasına atıfta bulunan Balcı, devletler arası ilişkiler ve sorunların ele alındığı Birleşmiş Milletler hakkında, "Beş devlet karar verip dünyanın geri kalanı hiçe sayılıyor. İşte bu beşin küçük olduğunu güçlü Türkiye ile güçlü Türk dünyasıyla yine bizler göstereceğiz. Bugün her geçen gün büyüyen ve güçlenen Türkiye gibi, Türk dünyasındaki Türk Cumhuriyetleriyle adaletli ve barış dolu kardeşliğin var olduğu bir dünya hiç şüphemiz yoktur ki çok yakındır" diye konuştu.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış da Türk dünyasının uluslararası arenada belirgin hale gelmeye başladığına dikkat çekerek, Türk dünyasının her geçen gün güçlendiği, giderek büyüdüğü ve birbirine kenetlendiği bir evrede olduğuna işaret etti.

Kutalmış, dünyadaki ülkelerin durgunluk ve belirsizlik süreci yaşadığı bir dönemde, Türk dünyasının son 20 yılda gücünü katlayarak ilerlediğini ve, birbirine daha da yakınlaştığını kaydetti.

Kırgızistan'a ilk kez geldiğini ve İpek Yolu Konferansı'na katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Manas Üniversitesi'ne Türk dünyasına yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti.

Konferansta İpek Yolu'nun ekonomik, kültürel, sosyal, siyasal, tarihsel, coğrafi boyutlarının ele alınacağını belirten Bulut, ilk konferansın İstanbul Marmaray projesinin açılışı için dönemin başbakanı ve dışişleri bakanının himayesinde İstanbul'da yapıldığını anımsattı.

Açılış konuşmaların ardından KTMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Anvar Mokeyev, Doç. Dr. Damira Caparova, Prof. Dr. Nurbübü Asipova ve Prof. Dr. Suat Cebeci'nin başkanlığında dört oturum yapıldı.

Konferans, 22- 23 Mart'ta Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi'nde devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan'da 'Türkiye-Orta Asya İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement