Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin 20. Kuruluş Yılı - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin 20. Kuruluş Yılı

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) 20. kuruluş yıl dönümü kutlandı.

30.04.2016 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) 20. kuruluş yıl dönümü kutlandı.

Cengiz Aytmatov Kampüsü'ndeki Konser Salonu'nda yapılan kutlamaya Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika Bölüm Başkanı Sapar İsakov, Başbakan Yardımcısı Gülmira Kudayberdiyeva, Eğitim Bakanı Elvira Sariyeva, Sağlık Bakanı Talantbek Batıraliyev, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbrahim Cunusov, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, milletvekilleri, diplomatlar, akademisyenler, konuk rektörler ve üniversite camiası katıldı.

İki ülke milli marşların okunmasıyla başlayan programda konuşan Türkeş, Manas Üniversitesinin kuruluşundan beri Türkiye tarafından finanse edildiğini hatırlatarak, "Manas Üniversitemize yapılan toplam yatırımlarının tutarı bugün itibariyle 300 milyon dolar civarındadır. İki dost ve kardeş ülke tarafından hayata geçirilen, Kırgızistan'ın ilk kampüs üniversitesidir. Şu anda yaklaşık 5 bin 500 öğrencinin eğitim aldığı tüm imkanlara sahip bu modern eğitim kurumumuzun gelişmesi için elimizden gelen hem türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

1991'de hayata geçirilen Büyük Öğrenci Projesi ve 2012'de Türkiye Bursları adı altında birleştirilen proje kapsamında binlerce Kırgız öğrencinin Türkiye'de eğitim gördüğünü belirten Türkeş, 405'nin de eğitimini sürdürdüğünü söyledi.

Manas Üniversitesi'nin farklı kökenden öğrenciyi bir araya getiren çok kültürlü üniversite olduğunun dile getiren Türkeş, Türk dünyası için önemli bir üniversite haline gelen Manas Üniversitesi'nin dünya genelinde de saygın bir üniversite olma yolunda kararlılıkla ilerlediğini ifade etti. Türkeş, üniversitenin kuruluşunda ve bugünlere gelmesinde emeği geçenlere şükranlarını iletti.

Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Kudayberdiyeva da kardeşlik ve dostluk merkezi olan Manas Üniversitesinin Kırgızistan ile Türkiye tarafından kurulduğunu hatırlatarak, eğitim sistemindeki başarısından da övgüyle söz etti. Üniversitenin ve mezunlarının şimdiden Kırgızistan'ın milli ekonomisine katkı sağladığını dile getiren Kudayberdiyeva ülkesinin kalkınması yolunda yetenekli ve eğitimli gençlere ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Kudayberdiyeva, hükümet adına Rektör Prof. Dr. Sebahattin Balcı, öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali Bahadır, Prof. Dr. Ali Osman Solah, Doç. Dr. Mehmet Başbuğ, Prof. Dr. Coşkun Ilıcalı ve Öğrenci İşleri Daire Başkanı Günhan Kayhan'a takdir belgesi takdim etti.

Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika Bölüm Başkanı İsakov ise Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in gönderdiği kutlama mesajını okudu. Atambayev mesajında, "KTMÜ'nün kuruluş 20. Yıldönümünü yürekten kutluyorum. Kırgız Türk dostluğu ve ikili ilişkilerin devamı için 20 yıl önce ülkemizde Manas Üniversitesi kuruldu. Kısa vadede çok başarılara imzalar attı. Ülkemizdeki yüksek öğrenim kurumların arasında ilk sıralardaki yerini aldı. Bunun üniversite yöneticileri ile akademisyenlerin çabası sayesinde olduğu şüphesiz. Başarılarının devamını diliyorum" ifadelerine yer verdi.

İsakov, Cumhurbaşkanı Atambayev'in Manas Üniversitesinin gelişmesine sağladığı katkı nedeniyle Rektör Prof. Dr. Balcı'ya hediye gönderdiği özel saati de takdim etti.

Programda, üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu'nun mesajı da okundu. Program, açılış ve kutlama konuşmaların ardından öğrenciler tarafından sunulan dans gösterileri ve konserle sona erdi.

Türkiye ile Kırgızistan arasında 30 Eylül 1995'te İzmir'de imzalanan anlaşmayla kurulan ve 1997'de faaliyete geçen üniversitede eğitim-öğretim ücretsiz olup öğrencilere "Giriş Kontenjanı Bursu", "Akademik Başarı Bursu", "Destek Bursu" ve "Milli Sporcu Bursu" veriliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin 20. Kuruluş Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement