Kırıkhan'da Kavun Hasadı Geç Başladı, Üretici Umduğunu Bulamadı - Son Dakika
Güncel

Kırıkhan'da Kavun Hasadı Geç Başladı, Üretici Umduğunu Bulamadı

Kırıkhan\'da Kavun Hasadı Geç Başladı, Üretici Umduğunu Bulamadı

Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nin tadı ve kokusuyla ünlü kavunun hasadına başlandı.

30.06.2015 16:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nin tadı ve kokusuyla ünlü kavunun hasadına başlandı. Üreticiler, her zaman Türkiye'de ilk kavun hasadının Kırıkhan'da yapıldığını ve yüksek fiyattan satıldığını, ancak bu yıl yağmur nedeniyle geç ekilip geç hasat edildiği için düşük fiyattan alıcı bulduğunu söyledi.

Tadıyla ünlü olan ve yaz aylarının en çok tüketilen meyveleri arasında yer alan Kırıkhan kavununda hasat geçtiğimiz günlerde başladı. Geçen yıl hem rekolte hem de fiyat olarak üreticinin yüzünü güldüren kavunda bu yıl beklenen olmadı. Üreticinin geçen yıla dayanarak daha fazla alanda ekim yaptığı kavunda rekolte beklenen rakama ulaştı ancak hasadın geç başlaması, ürünün düşük fiyattan alıcı bulmasına neden oldu.

SURİYELİ İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Kavunun hasadında ise Suriyeli işçiler çalışıyor. Ramazan ayı olması nedeniyle çalıştıracak işçi bulmakta güçlük çeken üreticiler, çareyi Suriyeli'leri çalıştırmakta buldu. 20 TL yevmiye ile Suriyeli işçilerin gün boyu tarlada çalışarak topladığı kavunlar, traktörlere yükleniyor. 10 bin dekarlık bir alana ekimi yapılan kavundan üreticiler yaklaşık 30 bin ürün elde etmeyi hedefliyor.

1 LİRADAN 65 KURUŞA DÜŞTÜ

Kentte kavun üreticilerinden Murat Bahur, 500 dönümlük bir alana kavun ekimi yaptığını söyledi. Bu yıl hasadın geç yapılmasından dolayı umduklarını bulamadıklarını ifade eden Bahur, şunları söyledi:

"5-6 yıldır kavun işiyle uğraşıyoruz, geçen yılla bu seneki ekim arasında bayağı fark var. Geçen sene 7 bin dönüm alanda ekim varken bu sene 10 bin dönüme kavun ekildi Kırıkhan'da. Geçen yıl kavunun kilosu 1 liradan satılırken şu anda 60- 65 kuruşa satabiliyoruz. Satışlarımızı sadece Türkiye içine yapabiliyoruz, ihracat durduğu için. Bu sene yağışların fazlalığı nedeniyle kavun ekimi geç oldu, Bu nedenle hasada da geç başlamak zorunda kaldık."

ÜRETİMİN ÇOĞUNLUĞU KIRIKHAN'DA

İl genelinde üretilen kavun miktarı ve satış fiyatları hakkında bilgiler veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi ise, başta Kırıkhan olmak üzere Hatay'da 7 ilçede kavun üretimi yapıldığını söyledi. Tüfekçi, şöyle dedi:

"İlimizde kavun üretimi Kırıkhan başta olmak üzere 7 ilçede yapılıyor. Kırıkhan kavunu tadı ve aromasıyla her zaman tercih edilen kavunlar içinde yer alıyor. Üretimin büyük kısmı erkenciliği sağlamak amacıyla örtü altında yapılıyor. Haziran ayı başlarında da hasat başlıyor."

Tüfekçi ayrıca, bu yıl il genelinde yaklaşık 18 bin dekarlık bir alanda 46 bin ton kavun hasadı beklediklerini belirtirken, kavunun market ve manavlarda kilosunun 1- 1.5 TL arasında satıldığını sözlerine ekledi. - Hatay

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kırıkhan'da Kavun Hasadı Geç Başladı, Üretici Umduğunu Bulamadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement