Kırım'da "hayat devam ediyor" - Son Dakika
Güncel

Kırım'da "hayat devam ediyor"

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, Rus askerlerinin sayısı her saat daha da artarken, halk günlük yaşantısına devam ediyor.

10.03.2014 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, Rus askerlerinin sayısı her saat daha da artarken, halk günlük yaşantısına devam ediyor.

Başkent Akmescit'te gösterilerin yaşandığı parlamento binasının hemen yanındaki sokakta turistlere at gezintisi yaptırılıyor. Sokak müzisyenleri ise her zamanki gibi işini yapıyor.

Akmescit dışında Sivastopol, Yalta, Evpatorya ve Bahçesaray'da da benzer bir durum söz konusu.

Kırım'da on gündür süren gösterilere halkın büyük çoğunluğu katılmıyor. Parlamento binası ve Başbakanlık binası önünde Rusya yanlısı gösteriler sürerken, çoğu Kırımlı işinin peşinde koşuşturuyor, okuluna gidiyor.

Kırım nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ı Rus olmasına rağmen, Rusya yanlısı gösterilere de katılımın düşük olması dikkati çekiyor.

Tatarların gösterilerden uzak durduğu yarımadada, Ukrayna yanlıları zaman zaman küçük gruplar halinde sesini duyurmaya çalışıyor.

- Tatarlar endişeli

Kırım'daki olaylar yüzyıllardır bölgede yaşayan ve Kırım'ın yerli halkı Tatarları da endişeye sevketti. Rus askerlerinin bölgede kontrolü ele alması ve sokaklarda Rusya yanlısı paramiliter grupların dolaşması, olaylardan kaçınarak sukuneti korumaya çalışan Tatar toplumunu da zor durumda bıraktı.

Gösterilerin yapıldığı olduğu yerlerden uzak durmaya çalışan Tatarlar, akşamları da yaşadıkları sokakların güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Tatar liderler, her türlü provakasyona karşı soydaşlarını uyarılarda bulunuyor.

- "Devrim var, benzin yok"

Kırım'da meydana gelen olaylar en fazla ekonomik durumu etkiledi. Kırım'daki taksiciler, "devrim var, benzin yok" diyerek, özellikle de yabancılara karşı taksi fiyatlarına ciddi zam yaptı. Olaylar başlamadan önce 8 grivna civarında olan dolar, olayların ardından 11 grivnaya kadar çıktı. Elbette bu durum özellikle dolar üzerinden borçlanan iş adamlarını ve esnafı zor durumda bıraktı. Ev kiralarını dolar üzerinden ödeyen yabancılar da bundan olumsuz etkilendi.

- Ermeni taksici Karmen referanduma karşı

Kırım'da 20 yıldır taksicilik yapan Ermeni Karmen, parlamentonun yasal olmayan bir biçimde referandum kararı almasının tüm azınlıkları olumsuz etkilemediğini söyledi.

Karmen, "Burada Ruslar çoğunlukta, referandumda ne çıkacağı zaten belli, bize bir şey soran olmayacak. Burada Tatar, Azeri, Yunan, Ukraynalı, Rus, Portekiz onlarca halk var. Beraber yaşıyoruz, şimdi nasıl olacka belli değil" sözleriyle endişesini dile getirdi.

- Kırım'ın demografik yapısı

İki milyonu aşan Kırım nüfusunda üç etnik kimlik ön plana çıkıyor: Ruslar, Ukraynalılar, Tatarlar. Nüfusun yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan Rusları, yüzde 24'lük oranla Ukraynalılar, yüzde 12'lik oranla Tatarlar takip ediyor. Söz konusu üç etnik grubun dışında ise azınlık olarak Ermeniler, Yunanlılar, Bulgarlar, Gürcüler, Polonyalılar ve Moldovalılar bulunuyor. Çok kültürlü bir yapıya sahip Kırım'da çıkacak bir iç karışıklılığın, azınlıkların soydaşı milletleri de etkilemesinin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Kırım\'da "hayat devam ediyor"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırım'da 'hayat devam ediyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement