Kırım Türkleri, Tepreş Şenliğinde Buluştu - Son Dakika
Yerel

Kırım Türkleri, Tepreş Şenliğinde Buluştu

Polatlı'da yaşayan Kırım Türkleri, geleneksel Tepreş Şenliğinde buluştu.

14.06.2015 17:04  Güncelleme: 17:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Polatlı ilçesinde yaşayan Kırım Türkleri, geleneksel Tepreş Şenliği'nde buluştu.

Polatlı Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Hacı Bekir Türker Parkı'nda düzenlediği şenlikte, türküler söylendi, halk oyunu gösterileri sunuldu ve yöresel yemek yarışması gerçekleştirildi. Şenlikte, Tatar yemekleri de ikram edildi. Protokol üyeleri, yılın bereketli olup olmayacağına yönelik fikir edinildiğine inanılan  geleneksel "Kalakay Tıkırdatması"nı gerçekleştirdi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, yakın zamanda Kırım'ı, Bahçesaray'ı gördüğünü ve oradaki kültürün de en az Polatlı'daki kadar seviyeli ve samimi bir şekilde devam ettirildiğini söyleyerek, "Kırım'ın işgal altında olması en büyük üzüntümüzdür" diye konuştu.

Kaymakam Mahmut Nedim Tunçer ise ilçenin 12 kırsal mahallesinde ikamet eden Kırım Türklerinin gelenek ve göreneklerini yaşatmak amacıyla her yıl bu şenliği düzenlediğini belirterek, bu etkinliklerde Kırım Türklerinin ruhundaki incelik ve halk kültüründeki zenginliği gördüklerini ifade etti.

Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ise "Polatlı çok farklı etnik unsurları barındıran bir ilçedir.  Burada Kırım Türklerinin yeri bambaşkadır. Kırım Türkleri, zarafetle, nezaketle bilinen, tertipli, düzenli uyumlu  insanlardır. Bu tür programlar geleneklerimizin yaşaması için son derece önemlidir. Ama asıl önemli olan Kırım Türkünün haklı davasına sahip çıkmaktır" görüşünü paylaştı.

Polatlı Kırım Türkleri Derneği Başkanı Ali Sait Temurer de  Kırım Türklerinin 150 yıldır sürgün yaşadığını, 1904-1905 yıllarında Kırım ve Romanya'dan gelen soydaşlarının Polatlı'da iskan edildiğini ve 12 köyde varlıklarını sürdürdüğünü dile getirdi.

Dünya Kırım Kongresi'nin 1-2 Ağustos'ta Türkiye'nin desteğiyle Ankara'da yapılacağını belirten Temurer, "Polatlı ve Türkiye bizim vatanımız. Ak topraklar dediğimiz vatanımız. Fakat Kırım Tatar Türkleri içlerindeki Kırım ateşini hiçbir zaman söndürmediler. Kırım ateşini köylerine getirdiler, tekrar canlandırmak üzere" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kırım Türkleri, Tepreş Şenliğinde Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement